Borç girdabındaki Sri Lanka IMF'ye sarıldı: Görüşmelerde sona yaklaşıldı

Borç girdabındaki Sri Lanka IMF'ye sarıldı: Görüşmelerde sona yaklaşıldı
Kendi tarihinin gelmiş geçmiş en büyük siyasi ve ekonomik kriziyle mücadele eden ve OHAL ilan edilen Sri Lanka'nın geçici Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe yaptığı açıklamada, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yaptıkları görüşmelerin sona yaklaştığını ifade etti.

Ülkenin geçici Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe'nin ofisinden yapılan açıklamada, "Wickremesinghe, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakerelerin sonuçlanmak üzere olduğunu ve yabancı ülkelerle yardım görüşmelerinin de ilerlediğini açıkladı" denildi.

Sözkonusu açıklama, Wickremesinghe'nin pazar gecesi geç saatlerde ülkede OHAL ilan edilmesi emrini vermesinin ardından geldi. Öte yandan IMF'ye dair yapılan bu açıklama, bu hafta içinde yeni devlet başkanının belirleneceği ülkede gerginliği düşürmeyi amaçladığı şeklinde de yorumlandı.

Başkanlık için öne çıkan isimler

Nisan ayından bu yana suların bir türlü durulmak bilmediği Sri Lanka'da birçok kez OHAL ilan edilmişti. Çarşamba günü yeni devlet başkanının belirleneceği ülkede, Rajapaksa'nın müttefiki olarak kabul edilen ve daha önce altı kez başbakanlık yapan Wickremesinghe, devlet başkanlığını üstlenmek için en büyük adaylardan biri, ancak protestocular onun da gitmesini istiyor.

Ülkenin önde gelen adaylarından diğerleri ise, ana muhalefetteki Samagi Jana Balawegaya (SJB) partisinin lideri Sajith Premadasa ve daha önce kabine sözcüsü ve kitle iletişim bakanı olarak görev iktidar partisi milletvekili Dullas Alahapperuma.

Sri Lanka'da neler oluyor?

Tarihinin en büyük ekonomik krizi ile karşı karşıya olan Sri Lanka'da halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestoları yoğunlaştırmıştı. Ülkede 9 Mayıs'ta Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa 9 Mayıs'ta istifa etmişti. Başbakanın istifası nedeniyle kabine de feshedilmişti. Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa,12 Mayıs'ta Ranil Wickremesinghe'yi başbakan atamıştı. Wickremesinghe, ülkede daha önce 3 dönem başbakanlık yapmıştı.

Ekonomik krizin girdabındaki Sri Lanka'da protestocular, 9 Temmuz'da başbakanlık konutuna girip binayı ateşe vermişti. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, eşi ve iki korumasıyla 13 Temmuz'da Maldivler'e, bir sonraki gün de Singapur'a gitmişti.Rajapaksa'nın ülkeyi terk etmesinin ardından Wickremesinghe, geçici devlet başkanlığına getirilmişti.

Rajapaksa, 14 Temmuz'da elektronik posta yoluyla istifa mektubunu göndermişti.

Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti. Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, 250 kişi yaralandı. Sri Lankalılar halihazırda yakıt sıkıntısı, elektrik kesintileri ve artan gıda ile ulaşım fiyatları nedeniyle zor günler geçiriyor.

halktv.com.tr / Dış Haberler