BBC: S-400 anlaşması, Türkiye'nin NATO üyeliğini sorgulatıyor
Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini alma kararı nedeniyle ABD’yle yaşadığı kriz Batı basınının gündeminden düşmüyor. Son olarak, İngiliz özerk yayın kuruluşu BBC, S-400 anlaşmasının NATO açısından ne anlama geleceğine ilişkin değerlendirmesinde “Türkiye’nin bir NATO ortağı olarak güvenilirliği ve izlediği diplomatik yol konusunda soru işaretleri yaratıyor” ifadelerini kullandı.
"BU YAZ ÇATIŞMA ROTASINA GİRDİLER"
BBC’nin diplomasi editörü Jonathan Marcus’un kaleme aldığı analiz, “ABD ve kilit önemdeki NATO müttefiklerinden biri olan Türkiye bu yaz çatışma rotasına girmiş görünüyor” yorumuyla başlıyor. Washington’ın Türkiye’yi S-400 alımından vazgeçirmek için yaptığı baskıyı özetleyen Marcus, şöyle devam ediyor: “Dolayısıyla bu, güvenlik, strateji ve endüstri açısından farklı boyutları olan bir anlaşmazlık. Türkiye’nin bir NATO ortağı olarak güvenilirliği ve izlediği diplomatik yol konusunda soru işaretleri yaratıyor. Ve, ittifakın güney sınırında kilit önemdeki coğrafi konumu düşünüldüğünde (ki Suriye krizindeki rolüne değinmeye gerek bile yok), Türkiye NATO’nun sırt çevirebileceği bir ülke değil.”
"ABD RUSLARIN İSTİHBARAT FAALİYETİNDEN KORKUYOR"
Marcus, “Rusya çok iyi hava savunma sistemleri yapıyor” ifadelerini kullanmakla birlikte şöyle devam etti: “Fakat Türkiye gibi bir NATO üyesine yeni bir sistemi yerleştirmek, eğitimciler ve sahada destek gerektirecektir. Bu da her tür güvenlik endişesini doğuruyor. Ruslar silahları yerleştirirken ve kalibre ederken başka neler öğrenebilir? Bu durum Amerikalılar için özellikle endişe verici çünkü Türkiye, Amerikan yapımı F-35 savaş uçaklarını da almayı planlıyor… ABD ise Türkiye’nin hava savunmasında, F-35’lerin yanında yer alacak Rus varlığı ve dahlinin, Moskova’nın her tür kullanışlı istihbaratı toplamasının önünü açmasından korkuyor.”
"HER TÜRLÜ SORU İŞARETİNİ BERABERİNDE GETİRİR"
ABD’nin F-35 yaptırımlarının ve atacağı olası adımların sıralandığı analiz şu ifadelerle son buluyor:
“Bu, iki NATO müttefiki arasında sıradışı bir kavga ve eğer Türkiye anlaşmayı devam ettirmekte ısrarcı olursa, bu durum Ankara’nın Atlantik ittifakı içindeki saygınlığı konusunda her tür soru işaretini beraberinde getirecektir. Bu durum tek başına, Türkiye’nin NATO’dan ayrılmasına yol açmayacaktır. Fakat Türkiye ABD’ye zaten, Suriye’deki Kürtlere verdiği destek yüzünden anlaşmazlık içinde. Bir yandan da, Türk liderliğinin giderek otoriterleşen tarzı, NATO’nun diğer üyelerinin liberal değerleriyle çelişiyor. Suriye’deki bir diğer kilit oyuncu olan Rusya’yla taktiksel flörtü ise tüm bunlara yeni bir gerilim ekliyor.”