Barzani son sözünü söyledi

Barzani son sözünü söyledi
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, bağımsızlık referandumuna saatler kala kabul ettiği BM Genel Sekreteri'nin Irak özel temsilcisi Jan Kubis'e, "Halkımız kararını verdi ve kararından dönmeyecek

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, bağımsızlık referandumuna saatler kala kabul ettiği BM Genel Sekreteri'nin Irak özel temsilcisi Jan Kubis'e, "Halkımız kararını verdi ve kararından dönmeyecek. 25 Eylül'de referendum yapılacak" dedi.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, bağımsızlık referandumuna saatler kala kabul ettiği BM Genel Sekreteri’nin Irak özel temsilcisi Jan Kubis’e, “Halkımız kararını verdi ve kararından dönmeyecek. 25 Eylül’de referendum yapılacak” dedi.

Mesut Barzani, bugün Erbil’in Pirmam ilçesindeki Başkanlık Konutu’nda Bileşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis'i kabul etti.

Irak bölgesel Kürt Yönetim Başkanlığından yapılan açıklamada, BM Temsilcisi Jan Kubis, Barzani'nin referendum, son gelişmeler ve referandumdan sonraki süreçle ilgili düşüncelerini öğrenmek istediğini belirtti.

Başkan Barzani’nin ise BM ve uluslarası toplumun referandumla ilgili tavrını eleştirerek, “Evrensel ilkelere göre tutum sergilemediler. BM'nin temel prensibi olan halkların kendi kaderini tayin etme hakkına riayet etmeden, Kürt halkının kendi kaderini belirleme kararına karşı tavır alındı”dedi. Referandumun en meşru ve demokratik hak oluğunu yineleyen Başkan Barzani’nin görüşmede şunları söyledi:

“Halkımız kararını verdi ve kararından dönmeyecek. 25 Eylül'de (yarın) referendum yapılacak. Sonrasında da Bağdat'la sınır ve diğer tüm konuları, barışçıl bir şekilde ve karşılıklı anlayış esasına göre iki iyi komşu olmanın koşullarını görüşmek için diyalog kapılarını açık tutmaya devam edeceğiz. Kürdistan Bölgesi'ne gelen göç zedelere yönelik tavrımız aynen devam edecek. IŞİD ile mücadelede üstlendiğimiz rolü oynamaya devam edeceğiz. Irak ordusu ile işbirliğimizi sürdüreceğiz.”

“ORTAKLIK HUKUKU ÇİĞNENDİ”

Barzani, Irak’la ilişkileri iki dönemde değerlendirebileceklerini, birinci dönemin Saddam döneminde olduğunu, ikinci dönemin ise 2003’ten sonraki dönem olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Kürdistan halkına karşı katliam, jenosit, faili meçhuller ve kimyasal saldırılar yaşandı. 4 bin 500 köyümüzü yok ettiler. Yeni, demokratik ve federal bir Irak inşa etmek için çabaladık. Kürtler olmazsa, Musul, Ninova, Enbar ve Diyala’da yenileceklerdi. 2003’te yeni bir süreç başladı. O zaman ümitliydik ve birlikte yaşam kültürünün benimsendiği federal bir Irak’ın kurulması için çalıştık. Yönetimin simaları değişti ancak, zihniyetleri değişmedi. Üzerinde anlaştığımız devleti mezhep devletine dönüştürdüler. Ortaklık hukuku uygulanmadı. Anayasa çiğnendi ve 140 maddenin gerekliliği yerine getirilmedi. Peşmergeye tek fişek göndermedikleri gibi, maaş ve bütçeyi de kestiler. Kürdistanlıları yok sayma retoriğini terk etmediler. Tüm bu sorunların çözümü için çok çabaladık. Ama, Bağdat bunu kabul etmedi. Bunların sonucunda çabalarımızın sonuç vermediğini gördük ve tüm tarafların desteğiyle referandum kararı aldık.”

‘REFERANDUM SINIRLARIN BELİRLENMESİ DEĞİLDİR’

Mesut Barzani, 25 Eylül’de yani yarın referanduma giderek kararlarını vereceklerini de belirterek, “Halkının görüşüne başvurmak çözüm için en iyi yoldur. Ama, onlar tehdit ve emrivaki yolunu benimsemeye devam ediyorlar. Tehdit diliyle karşı karşıya kaldık, ama bunda ne günahımız var. Bir halk kararını verecek. Jenosit ve katliamlarla karşı karşıya kalırken, kimse ses çıkarmadı. Şu kanaate vardım; bağımsızlık felaket ve katliamların önüne geçecek. Referandum Kürdistan halkının görüşünü ortaya koyması için birinci yoldur. Bu adımdan sonra uzun soluklu bir yola girilecek. Yarın demokratik bir süreç başlayacak. Referandum sınırların belirlenmesi değildir. Bağdat’la diyalog ve müzakereler devam edecek. Peşmerge ile Irak güçlerinin DEAŞ’a karşı mücadeledeki işbirliği devam edecek ama, eğer onlar kabul ederse. Bağdat’a 1-2 yıl gereken zamanı vermeye hazırız. Asla başarısız ortaklığı görüşmek üzere Bağdat’a geri gitmeyeceğiz. Bundan sonra Bağdat ile diyaloğumuz iki iyi komşu olmak esasında olacak. İki millet arasında bir çatışma ve gerginliğe asla izin vermeyeceğiz. Son 25 yıl gösterdi ki kimseye tehdit değiliz. Hedef; demokratik, modern ve herkesi kuşatan bir devlet inşa etmek. Halk yarın sukünet içinde sandıklara gitsin. Referandumun uluslararası standartlara uygun bir şekilde geçmesini sağlayın” diye konuştu.

DHA

Etiketler :