Azerbaycan'dan Ermenistan'a barış için geçici belge teklifi

Azerbaycan'dan Ermenistan'a barış için geçici belge teklifi
Azerbaycan, Ermenistan ile barış görüşmelerinde bir adım öne geçmek için temel prensipler belgesi imzalamayı önerdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, anlaşmanın büyük ölçüde hazır olduğunu ancak Ermenistan’ın anayasa değişiklikleri yapmadan anlaşmanın imzalanamayacağını belirtti.

Azerbaycan, Ermenistan ile barış anlaşması müzakerelerinde ilerleme kaydedebilmek amacıyla bir "temel prensipler belgesi" imzalanmasını önerdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, geniş kapsamlı bir barış anlaşması için hazırlıkların %80-%90 oranında tamamlandığını belirtti, ancak Ermenistan’ın Karabağ’ın bağımsızlığına dolaylı bir referansı anayasasından kaldırmadan bu anlaşmanın imzalanmasının mümkün olmadığını ifade etti.

BARIŞ ANLAŞMASININ TEMEL PRENSİPLERİ

Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ulusal güvenlik danışmanı Hikmet Hacıyev, bugün (21 Temmuz) yaptığı açıklamada, Azerbaycan’ın Ermenistan’a barış anlaşmasının temel ilkelerini belirleyen bir geçici belge imzalamayı önerdiğini duyurdu.

Bu geçici belge, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin temellerini atmayı ve komşuluk ilişkilerini güvence altına almayı hedefliyor. Hacıyev, bu belgenin COP29 iklim zirvesi öncesinde imzalanabileceğini söyledi.

ANAYASA DEĞİŞMEDEN ANLAŞMA İMZALANAMAZ”

Aliyev, dün yaptığı açıklamada, barış anlaşmasının metninin büyük ölçüde hazır olduğunu, ancak Ermenistan’ın Karabağ’ın bağımsızlığını dolaylı yoldan referans gösteren anayasasında değişiklik yapmadan anlaşmanın imzalanmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Aliyev, “Kısa süre içinde kapsamlı bir barış anlaşması sağlamak istiyoruz, ancak Ermenistan’ın anayasasında gerekli değişiklikleri yapması şart,” dedi.

PAŞİNYAN: “ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİNİ KABUL ETMİYORUZ”

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise, Haziran ayında yaptığı açıklamada, Azerbaycan’ın barış anlaşması için sunduğu anayasa değişiklikleri teklifinin kabul edilemez olduğunu ifade etmişti.

Paşinyan, barış anlaşması müzakerelerinin tamamlanmak üzere olduğunu ancak Azerbaycan’ın taleplerinin Ermenistan’ın iç işlerine müdahale anlamına geldiğini belirtti.

Paşinyan’ın açıklamalarının ardından, Ermenistan’da polise karşı gösterilere ve hükümet politikalarına karşı protestolara yol açan bir dizi olay yaşandı. Göstericiler, Azerbaycan’a köy teslim edilmesi gibi konularda Paşinyan’ın politikalarını kınayarak istifasını talep ettiler.

927016-2043337659-1.jpg

5 Temmuz’da Ermenistan Anayasası Günü’nde konuşan Paşinyan, ülkede yeni bir anayasa gereksinimini vurguladı. Paşinyan, “Yeni bir anayasa, halkın yarattığı, kabul ettiği ve devletin temel ilkelerini belirleyen bir belge olmalıdır,” dedi.

NE OLMUŞTU?

Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki uzun süreli çatışma, 2023 Eylül ayında Azerbaycan’ın hızlı bir askeri operasyonu sonucunda Karabağ’ı geri almasıyla yeni bir evreye girdi. Bu çatışma, yaklaşık 100.000 Ermeni’nin bölgeden kaçmasına neden oldu.

Kaynak:Dış Haberler