Ayasofya kararı dünyada geniş yankı buldu

Ayasofya kararı dünyada geniş yankı buldu
Ayasofya'nın camiye çevrilmesi kararı, dünya basınında geniş yer buldu. Birçok yayın kuruluşu olayı "İstanbul’un ikonik müzesi camiye çevrildi" olarak gördü.

halktv.com.tr Dış Haberler

UNESCO Dünya Miraslar Listesi’nde bulunan Ayasofya’nın müze statüsünden çıkarıldığını belirten BBC, “UNESCO, Türkiye’yi müze statüsünün değiştirilmemesi konusunda uyardı ve bunun tartışmaya kapalı olduğunu belirtti” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni karara tepki gösterirken, “Erdoğan tarafından oynanan milliyetçilik oyunu ülkesini 6 yüzyıl geriye götürdü” ifadelerini kullandı. Mendoni, kararın ‘Türkiye’de yargı bağımsızlığının olmadığının kesin kanıtı’ olduğunu ileri sürdü.

"Karar, Modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından alınmıştı"

BBC’nin haberinde, Ayasofya’nın müze yapılması kararının 1934 yılında “Modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk” tarafından alındığını belirterek, “O günden bu yana ülkede tüm inançlara açık olarak sekülerizmin sembolü oldu” ifadeleri kullanıldı.

Rus Ortodoks Kilisesi’nden de karara tepki geldi. Kilise, kararla ilgili hayal kırıklığına uğradıklarına belirterek, “Ayasofya üzerinde verilen kararda Türk yargısı endişelerimizi göz önünde bulundurmadı” ifadelerini kullandı.

"Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilim artabilir"

Yunanistan’ın en çok okunan gazetelerinden biri olan Ekathimerini’de ise Ayasofya’nın seküler hükûmetin bakanları tarafından 1934 yılında müzeye çevrildiğini belirterek “Karar, Türkiye ile komşusu Yunanistan arasındaki gerilimi artırabilir” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın devlet ajansı ise karara Yunanistan, Rusya ve UNESCO’nun da tepki gösterdiğini, endişelerini dile getirdiğini belirterek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Ankara’nın diğer ülkelerin görüşlerini dikkate almadan hareket etme hakkına sahip olduğu sözlerini hatırlattı.

UNESCO'dan tepki

UNESCO, Ayasofya’nın camiye çevrilmesine dair Danıştaydan çıkan karara tepki gösterdi. UNESCO, “Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesinden üzüntü duyuyoruz" dedi.

Dün de yaptıkları açıklamada “’Devletler yapılacak hiçbir değişikliğin kültür mirası listesindeki bir yerin evrensel değerine zarar vermemesini güvence altına almak zorunda” demişlerdi.

ABD'den ilk tepkiler

ABD Dışişleri Bakanlığı,  Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesi kararının ardından "Hayal kırıklığına uğradık" açıklamasında bulundu.

ABD'de 1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak tanıyan tasarıyı senatoya sunan ve etkili bir senatör olduğu ifade edilen Demokrat Senatör Menendez ise "Erdogan’a kararını değiştirerek Ayasofya’nın bütün inanç ve kültürlerden insanların ziyaretine açık bir müze olarak sahip olduğu önemli mirası yeniden tesis etmesi çağrısında bulunuyorum" ifadelerini kullandı.

Etiketler :