Altay Tankı'nda plan yine çöktü iddiası: Üretim yok montaj var… Peki buraya nasıl gelindi?

Altay Tankı'nda plan yine çöktü iddiası: Üretim yok montaj var… Peki buraya nasıl gelindi?
AKP’nin 2012’den beri "Yerli ve milli" sloganıyla yapmaya çalıştığı Altay tankında Güney Kore ile imzalanan seri üretim planından dönülüp hazır ürün tedariği ile montaj planına geçildiği iddia edildi.

İnternet sitesi, Defense News'e konuşan Türk ve Güney Kore kaynakları, ortak üretim yerine; Güney Kore'de üretilen parçaların Türkiye'ye gönderileceğini ve montajlanacağını açıkladı. Eğer üretim hattından çıkarsa Türkiye'nin yaptığı ilk tank unvanını alacak ‘Altay’, için Türkiye ve Güney Kore, ortak üretim planlıyordu.

Haberde BMC, Güney Koreli Doosan ve S&T Dynamics şirketleriyle tankın motor ve transmisyon mekanizmasının Türkiye’de ortak üretimini sağlayacak teknoloji transferi için görüşmeler yapıldığı hatırlatıldı.

Adı açıklanmayan bir şirket çalışanı "Ortak-üretim seçeneği planlandığı gibi gitmedi. Yeni uzlaşma, Güney Kore güç bloğunun kullanıma hazır olarak alınması" dedi.

Yıllardır ilerleme kaydedilemedi

Altay Tankı’nın seri üretimi için yapılan ihaleyi Katar ortaklı BMC kazanmıştı ayrıca Sakarya’da yer alan Tank Palet Fabrikası da aynı firmaya devredilmişti. BMC ile 9 Kasım 2018’de imzalanan sözleşme uyarınca şirketin seri üretim sonucu ilk tankı 18 ay içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim etmesi gerekiyordu.

İhaleyi gerçekleştiren Savunma Sanayi Başkanı, 9 Kasım 2018’de "İlk Altay tankı 18 ay aradan sonra kara kuvvetleri komutanlığına teslim edilecek" diyerek kesin tarih vermişti.

Yıllardır seri üretime geçmesi beklenen Altay tankı projesinde henüz bir ilerleme kaydedilmiş değilken şimdi de uygun motor bulunamadığı için proje sürüncemede kaldı.

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir’in "motor bulunamadığı için üretimin başlatılamadığı ve 18 aylık sürecin işletilemediği" yönündeki açıklaması, meclisteki muhalefet partisi temsilcilerinin yoğun eleştirilerine konu olmuştu.

Erdoğan'dan yeni tarih

2019 - 2020 yılları arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilmesi beklenen ve üretimi sağlayan parçalarda yaşanan sıkıntının devam etmesi nedeniyle bir türlü seri üretime geçilemeyen Altay Tankları projesinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yeni bir tarih vererek "2023’ün başında orduya teslim törenini yapacağız" demişti.

Söz konusu tarih yaklaşırken şimdi de Güney Kore ile olan anlaşma üzerindeki ABD gölgesi Altay Tankı projesindeki ilerleyişe engel oluyor.

ABD engelinden endişe ediliyor

Defense News'teki haberde yetkililer ayrıca söz konusu gelişmenin Amerika Birleşik Devletleri engeline takılmasından endişe ettiklerini ifade ederek, "ABD tarafından anlaşmayı engelleyebilecek bir müdahaleden endişe duyulduğunun" vurgusunu yaptı.

Ekim ayının sonunda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Güney Kore ziyaretine değinilen haberde, Bakanın savunma sanayinde iş birliğinin önemini vurgulanarak bunun çeşitli projelerle güçlenmesi beklentisini dile getirdiği hatırlattı.

ABD merkezli haber kuruluşu Defense News, daha önce de Türkiye'nin zırhlı araç üreticisi BMC'nin Almanya'nın uyguladığı ambargo nedeniyle Altay tankının üretiminde yaşanan aksaklığı aşmak için Güney Koreli iki şirketle anlaştığını yazmıştı.