ABD'nin S-400 çıkışı Dedeağaç'tan gelmiş

ABD'nin S-400 çıkışı Dedeağaç'tan gelmiş
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez, Yunanistan'ı ziyaret etti. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Kathimerini, sözkonusu ziyareti "sürpriz" olarak nitelendirdi. Daha önce Türkiye'nin Moskova ile yakın ilişkilerini kesmesi gerektiğini söyleyen Menendez dün, Türkiye'ye yönelik S-400 çıkışı ile gündeme gelmişti.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez, Yunanistan'a yaptığı "özel" ziyaret kapsamında Dedeağaç ve Spetses'e ziyarette bulundu. Yunanistan'ın önde gazetelerinden Kathimerini'nin aktardığına göre, ülkeye "özel" bir ziyaret gerçekleştiren Menendez, Doğu Avrupa'daki ABD askeri varlığının artırılmasında merkezi bir rol oynayan Dedeağaç'a da gitti. Gazete ise ziyaret haberini yayınlarken, "Menendez, Pentagon'un devasa cephaneliklerini geçirdiği Dedeağaç'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi" ifadelerini kullandı.

ABD Büyükelçisi George Tsunis'in eşlik ettiği Menendez, Dedeağaç Liman Başkanlığı'nı da ziyaret etti. Haberde, Menendez'in sözkonusu ziyaretlerini Çarşamba ve Perşembe günleri gerçekleştirildiği ifade edildi.

S-400 ve Yunanistan çıkışı

"Yunanistan'ın hava sahasına yönelik devam eden düşmanca ihlaller ve İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliğini geciktirmesi nedeniyle Türkiye'nin yön değiştirmesini ve bölgede yapıcı bir ortak olarak savunma ittifakına olan sorumluluklarını yerine getirmesini en içten şekilde diliyorum." ifadelerini kullanmasıyla dün gündeme gelen Menendez, Türkiye'ye ek S-400 hava savunma füzeleri tedarik etmek için bir sözleşme imzaladığı yönündeki haberlere tepki göstererek, Türkiye'yi, NATO'ya ve bölgesel barış ve güvenliğe bağlılığını açık bir şekilde herhangi bir askeri işbirliğini reddederek göstermeye çağırdığını ifade etmişti.

Menendez şöyle devam etmişti: "ABD yönetimi bu konuda net olmalı: Türkiye'nin Rus savunma sektörüyle ilişkilerinin genişlemesi, NATO'daki müttefiklerimizin ve Avrupa'daki ortaklarımızın güvenliğini daha da tehlikeye atacak büyük bir hata olur."

Bob Menendez, Türkiye'nin, Rusya'dan olası bir yeni S-400 tedarik etmesinin, ABD'nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası (CAATSA) tarafından zorunlu kılınan ABD yaptırımlarının bir başka ihlali olacağını da söylemişti.

F-16 satışına karşı olduğunu sürekli dile getiriyordu

Menendez, Türkiye'ye F-16 satışına karşı olduğunu her fırsatta dile getirmesiyle gündeme geliyordu. Birkaç ay önce ise bu tutumundan geri adım atmayacağını söylemişti. Menendez, Yunan haber ajansına verdiği demeçte, itirazlarını kaldırmasının koşullarını sıralamıştı. Demokrat Senatör, şartları arasında "Ankara'nın Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinden vazgeçmesini ve Moskova ile yakın ilişkilerini kesmesini" olduğunu da ifade etmişti.

Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin 35 üyesi, ABD Başkanı Joe Biden'a, Türkiye'ye F-16 ve modernizasyon kiti satışına karşı olduklarını bildiren mektup yollamıştı.

Ne olmuştu?

Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Direktörü Dmitri Şugayev, Türkiye'nin, ikinci parti S-400 hava savunma sisteminin tedariki için bir sözleşme imzaladığını ve S-400 sisteminin bazı unsurlarının Türkiye'de ortak üretileceğini öne sürmüştü.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan (SSB), Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi tedarik sürecinde yeni bir gelişmenin sözkonusu olmadığını bildirmişti. Başkanlık resmi kaynaklarından S-400 tedarik sürecine ilişkin yapılan açıklamada, "Yeni bir gelişme sözkonusu değil. İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam etmektedir" ifadesi kullanılmıştı.

Şugayev ise SSB'den gelen açıklama sonrasında, Rus S-400 uçaksavar füze sisteminin ikinci alayının tedarikine ilişkin sözleşmenin imzalandığını ve hayata geçirilmeye başladığını ifade etmişti.

halktv.com.tr // Dış Haberler