7. Kez 'Dünyanın En Yaşanabilir Şehri' Seçildi

7. Kez 'Dünyanın En Yaşanabilir Şehri' Seçildi
İlk önce son aylardaki mülteci akını haberleriyle gündeme geldi. Daha sonra, özellikle bu hafta içerisinde, farklı bir konudan dolayı bütün sosyal medya da konuşuldu. Dünyanın her yerinden milyonlarca turistin geldiği bir kültür...

İlk önce son aylardaki mülteci akını haberleriyle gündeme geldi. Daha sonra, özellikle bu hafta içerisinde, farklı bir konudan dolayı bütün sosyal medya da konuşuldu. Dünyanın her yerinden milyonlarca turistin geldiği bir kültür sanat şehri.

Nüfusu yaklaşık 2.5 milyon. Bütün bu özelliklerini saydığım yer, Avusturya’nın başkenti Viyana.

Şehir, bu sene de 'dünyanın en yaşanabilir şehri' seçildi. Viyana, toplamda 7 kez 'dünyanın en yaşanabilir' şehri seçildi.

Bu sene de birinciliği kimseye kaptırmayan Viyana, bu birinciliği sonuna kadar hak ediyor.

Viyana’da birbirinden güzel saraylar, müze ve sanat galerileri, cadde ve meydanlar ile kiliseler yer alıyor.

Şunu unutmayın, hiçbir Avrupa şehri İstanbul kadar 'büyük' değil. O yüzden Avrupa genelinde bütün turistik yerleri yürüyerek gezebilirsiniz.

Viyana diğer Avrupa ülkelerine göre biraz pahalı bir şehir. Bunun nedeni de şehrin çok turistik ve popüler olması.

Şehrin kalbi Stephanplatz, tüm metro duraklarının ortası ve her yere bağlantı için aktarma yeri. Adı aynı zamanda birinci Viyana bölgesi olarak geçiyor. Şehrin en elit yeri diyebiliriz. En iyi kafeler ve mağazalar burada yer alıyor, dolayısıyla en pahalı bölge burası.

Viyana'da adım başı tarihi bina ve müzelere rastlıyorsunuz. Tarihe ve sanata meraklıysanız Viyana tam size göre.

Şehirde kurulan pazarlar çok renkli oluyor. Hediyelik eşyalardan, günlük ihtiyaçlarınıza kadar birçok şeyi burada bulabilirsiniz.

Noel zamanı ise Noel Pazarı ( Christmas Markt ) kuruluyor ve yiyecek, içecek ağırlıklı tezgahlar oluyor.

Şehirde yapabileceğiniz etkinliklerden birisi de fayton kiralamak. Faytona binerek kısa bir şehir turu yapabilirsiniz. Yapılan bu turlar yaklaşık yarım saat sürüyor ve fiyatı 50 Euro

Şehrin simgelerinden Parlamento Binası. Parlamento, belirli gün ve saatlerde rehber eşliğinde gezilebiliyor. 

NERELERİ GEZELİM

Hofburg Sarayı

Hofburg Sarayı için Viyana’nın en ünlü simgesi diyebiliriz.  Şehre gelen turistlerin ilk uğradığı bir yer. Zamanında imparatorluk hanedanının kışlık sarayı olarak kullanılmış. Şehir merkezine yakın olduğu için ziyaret etmesi çok kolay.  İçerisinde faytonların olduğu büyük bir avlu var. Avluyu takip ettiğinizde saraya ulaşmış olacaksınız. Sarayın en popüler müzesi ise Sisi Müzesi.

Müzeyi 09.00-17.00 arası ziyaret edebilirsiniz. Müzeye giriş bileti 23 Euro

Belvedere Sarayı

Belvedere bahçeleri ile ün salmış olay saray, mimarisiyle göze hitap eder. Yukarı Belvedere ve Aşağı Belvedere olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Aynı zamanda ünlü heykeltraşların eserlerini görebileceğiniz sergi alanı da var.

Saray, 10.00-18.00 arası açık. Sarayı ve sergi alanını görmek için kombine bilet almanız gerekiyor, bilet fiyatı 26 Euro

Sarayın tam karşısında ise büyükelçiğimiz yer alıyor.

Schönbrunn Sarayı

Bir zamanlar yazlık saray olarak kullanılmış. Şehir merkezine biraz uzak sayılabilir. U4 metrosu ile kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Muhteşem bir bahçesi var. Bahçesinde güneşin keyfini çıkarabilirsiniz.

Sarayın içerisine girip imparatorluk dairelerini gezebilirsiniz. Sarayın etrafında ayrıca bir at arabası müzesi ve hayvanat bahçesi bulunuyor.

Saray 08.30-17.30 arası açık. Bilet fiyatları oda sayısına göre değişiyor. 22 oda görebileceğiniz biletler 12.90, 40 oda görebileceğiniz biletler ise 15.90 Euro

Sarayın bahçesinin sonunda, tepede bulunan zafer takı Gloriette, özellikle akşam saatlerinde görülmeli

St Stephen Katedrali

Viyana’nın göbeğinde yer alan dev Aziz Stephan Katedrali (Stephansdom), şehirde ilk dikkatinizi çekecek yapıdır. Gotik tarzda inşa edilmiş olan katedral, günün her saati çok kalabalık oluyor. Önündeki uzun kuyruklar sizi korkutmasın, sıra çok çabuk ilerliyor.

Kardinalin evi olan bu görkemli ibadethane, Viyana’nın ve Hıristiyan dünyasının en önemli sembollerinden biridir.

Rathaus (Belediye Binası)

Viyana'nın sembolü haline gelen yapılardan birisi olan belediye binası, yani "Wiener Rathaus" görenleri adeta büyülüyor. Gotik tarzda, Friedrich Von Schmidt tarafından dizayn edilmiştir. Çok başarılı bir ışıklandırmaya sahip olan binayı ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Viyana Üniversitesi

Viyana aynı zamanda üniversitesi ile de meşhur bir şehir. Çok fazla yabancı öğrencinin okuduğu üniversite, eğitimdeki başarısının yanı sıra mimarisi ile de oldukça başarılı.

Museumquarter

MQ olarak bilinen Viyana’nın popüler müze bölgesi MuseumsQuartier, dünyanın en önemli kültürel merkezlerinden biridir.

Museumsquartier, aslında bir müze meydanı. Eski ve yeni birçok müze ve sanat galerisi burada yer alıyor. MUMOK Museum Moderner Kunst (Modern Sanat Müzesi), Leopold Museum, ZOOM Kindermuseum gibi müzeleri ziyaret edebilirsiniz.

KLASİK MÜZİK OLMAZSA OLMAZ

Dünyanın en önemli bestecilerine, bestelerine ve operalarına ev sahipliği yapan Viyana adeta dünyanın klasik müzik ve opera başkenti. Buraya kadar gelmişken bir konser izlemeden dönmeyin. Yalnız, konser biletlerinin çok önceden tükendiğini unutmayın. Bunun dışında kiliselerde ya da meydanlar da yapılan konserleri ücretsiz izleyebilirsiniz.

DİKKAT BİSİKLET ÇARPABİLİR!

Viyana için tam bir bisiklet şehri diyebiliriz. Gencinden, yaşlısına herkes bisiklet kullanıyor. Şehirdeki bisiklet kazaları, trafik kazalarından çok daha fazla.

Bisiklet yolları Viyana'da şehrin büyük bir kısmını kaplamaktadır. Viyana'da mevcut bisiklet yollarının toplam uzunluğu 1200 km'den fazla. Bisiklet kiralayabileceğiniz 120 tane bisiklet istasyonu var. Bir istasyondan aldığınız bisikleti, diğer bir istasyona bırakabilirsiniz.

Bisiklet kiralama fiyatlarına gelecek olursak, ilk birinci saat ücretsiz. 2 saat 2 Euro, 3 saat 4 Euro, 4 saat ise 8 Euro.

NE YEMELİ NE İÇMELİ

Viyana’nın en meşhur bilinen lezzeti Viyana usulü şinitzel.

Ülkemizde yapılan şinitzellerden daha ince ve daha lezzetli olduğu kesin. Ve beni asıl şaşırtan ise porsiyonların büyüklüğü oldu. Porsiyonlar gerçekten ülkemizdeki porsiyonlara göre çok büyük. İştahlı bir boğa burcu olarak ben bile doyuyorsam eminim herkes çok rahat doyar.

Porsiyonların fiyatı mekana göre değişiyor, ortalama 10-15 Euro arası.

TATLI DİYARI

Viyana denince akla ilk gelen şeylerden birisi de tatlılar. Burada hayatınızda tatmadığınız güzellikte tatlılarla karşılacaksınız.

Tatil süresince kilo almanız çok normal. Birbirinden lezzetli kek ve pastaları görünce hangisini seçeceğinizi şaşıracaksınız.

Burası muhteşem tatlıları ve pastaları ile bir tatlı başkenti.

ÇOK SEVECEKSİNİZ

Melange, cappucinodan daha hafif, buraya özgü bir kahve türü. Kahve, Viyana kültüründe önemli bir yere sahip.

Melange'ın fiyatı gittiğiniz yere göre değişiyor. 4-7 euro arası bir fiyatı var.

METRO KULLANIN

Ulaşım açısından çoğu yere yürüyebileceğiniz gibi muhteşem bir ulaşım ağına sahip metroyu da rahatça kullanabilirsiniz.

Metro istasyonalarında çello çalan kişiler görünce hiç şaşırmayın. Unutmayın, burası müzisyenler şehri. Metro ağları u1 u2 u3 u4 ve u6 olarak geçer.  Düzenli, temiz, dakik ve ulaştırma konusunda tren ve otobüs bağlantıları çok başarılıdır.

Metroya ek olarak, metronun gitmediği birçok yere tramvay ile de ulaşmak mümkün.

KISACA VİYANA

İstanbul'dan uçakla 2.5 saat sürüyor

Viyana'yı ziyaret edebilmeniz için geçerli bir Schengen vizeniz olması gerekiyor

Uçaktan çıkar çıkmaz, körükte pasaport kontrolü yapılıyor. Bunu daha önce Belgrad'da görmüştüm

Viyana saat olarak bizden 1 saat geride

Müze ve sarayların çokluğu nedeniyle en az 3-4 gün gerekir

Pahalı bir şehir, iyi bir bütçeniz yoksa tatilinizi bir süre erteleyin

Temiz ve düzenli sokakları, sakinliği ve sarayları ile gidenleri etkileyen bir şehir

Opera izlemek istiyorsanız biletlerin uzun zaman öncesinden tükeneceğini unutmayın ve elinizi çabuk tutun

Viyana'da aklınıza gelebilecek her şeyin müzesi var

Metro girişlerinde turnike sistemi yok ama eğer bilet kontrol görevlisine biletsiz denk gelirseniz ağır bir cezası var. Ulaşım için aldığınız biletleri otomatlarda okutmayı unutmayın, biletiniz yok muamelesi görüp yüklü bir ceza alabilirsiniz

Sarayları, müzeleri, binaları, cafeleri, mimarisiyle, sokaklarıyla çok düzenli bir şehir

Havalimanından şehir merkezine demiryolu ve karayolu ile yarım saatte gidebilirsiniz. Hızlı tren bileti tek yön 10 Euro 

Hediyelik eşya anlamında da şimdiye kadar gördüğüm en pahalı ülke. Bir magnet 5-6 Euro ve her yerde fiyatlar aynı

Hop on hop off otobüslerine her zaman karşı biri olarak, 1 ve 2 numaralı tramvayları kullanmanızı öneririm. Bu tramvaylarla ucuza şehir turu yapabilirsiniz

Son olarak şunu söylemek isterim, evet, Viyana çok güzel bir şehir ama bana sanki biraz ruhsuz, donuk gibi geldi. Şehrin kendine özgü bir ruhu, havası yok 

Çok fazla müze gezecekseniz eğer kesinlikle Viyana kart alın. Bu kart (Vienna Card) tüm toplu taşıma araçlarında (otobüs, metro, tramvay) üç günlük sınırsız ücretsiz seyahat imkanı sunar. Kart ayrıca müzelerde, mağazalarda ve birçok yerde indirim sağlar. 48 saatliği 18.90, 72 saatliği ise 21.90 Euro

Su alırken dikkat edin, alacağınız su soda olabilir!

YAPMADAN DÖNMEYİN

Opera izlemeden

Klasik konsere gitmeden

Şinitzel yemeden

Birbirinden lezzetli pastaları ve çikolataları afiyetle mideye götürüp kilo almadan

Mis gibi kahve keyfi yapmadan

Yeşilin bol olduğu bu güzel şehirde uzun uzun yürümeden

Bisiklet kiralamadan

Şehre tepeden bakmadan

Açıkhava müzesi gibi parklarda güneşlenmeden

Şehrin ara sokaklarında kaybolmadan

Kendinize ve sevdiklerinize magnet almadan

AKLINIZDA BULUNSUN

Dünya hali insanın başına her şey gelebilir. Bu yüzden gideceğiniz şehirdeki konsolosluğumuzun iletişim bilgilerini, adresini gitmeden önce internetten bulun ve bu bilgileri not alın.

Hepimizin en korktuğu şey, tatil öncesi havaalanında valizin kaybolmasıdır. Böyle bir durumda daha hızlı sonuç almak için valizinizin, diğer valizlerden ayırt edici olmasını sağlayın. Mesela ben valizime renkli bir ip bağlıyorum.

Valizinizi hazırlarken, bir a4 kağıdına, adınızı soyadınızı, iletişim bilgilerinizi, nereden nereye gitmekte olduğunuzu yazın ve bu kağıdı valize, eşyalarınızın en üstüne koyun.

Bir tatilde isteyeceğimiz en son şey pasaportumuzun kaybolmasıdır. Bu yüzden pasaportunuzun ön sayfasının fotokopisini yanınızda götürün.

Gitmeden önce, gideceğiniz ülkenin resmi tatillerini araştırın. Gittiğinizde her yer kapalı olabilir!

Hırsızlık olaylarına karşı hiçbir zaman paranızın tamamını aynı yere koymayın. Paralarınızı ayrı yerlerde, eşit olarak taşıyın. 

Hürriyet