Direnen TIR şoförleri kazandı: Direnişi örgütleyen İsmail Çakar Halk TV'ye konuştu
Ali Isıyel - Halk TV
Olay Balıkesir'in ilçesi Gönen'de bir kooperatifte gerçekleşti. 3 bin lira maaş alan ve 75 lira da günlük harcırah alan TIR şoförleri, bu parayla geçinemediklerini belirterek zam talep etti. Genç şoförlerin ricası üzerine patronla arabuluculuk yapmaya başlayan İsmail Çakar, patronunun kendisi yola gittiği sırada şoförlerin yanına giderek "İsteyen çalışır bu ücretle, istemeyen çalışmaz" demesi üzerine iş bıraktı.
Çakar'ın iş bırakması sonrası ona diğer şoförler de katıldı. Gıda malzemeleri taşıyan şoförler iş bırakınca patronlar bir gün dayanabildi ve ertesi gün şoförlerin taleplerini kabul etmek zorunda kaldı. İsmail Çakar işten ayrıldı, ancak diğer şoförler 3 bin 700 lira maaş ve 85 lira harcırah taleplerini kabul ettirdi.
"Eskiden çift asgari ücret kazanırdık"
Halk TV'ye konuşan İsmail Çakar, TIR şoförlerinin sorunlarına da değindi. Çakar, "Biz mesaili çalışan işçi değiliz. Ayın 25 günü yollardayız. Araçta yatıp kalkıyoruz. Eskiden TIR şoförleri çift asgari ücret alırdı. Şimdiyse 3 bin lira alıyor bu çocuklar. Asgari ücret 2 bin 400 lira. 600 lira için çekilecek iş değil" ifadelerini kullandı.
Patronların, "Biz de kazanmıyoruz" sözlerinin doğru olmadığını dile getiren Çakar, "Ben arabanın ne kadar kazandığını biliyorum. Kilometre hesabı çalışıyoruz zaten. Gelen mazot zamları da patronun cebinden çıkmıyor. Nakliyenin üzerine koyuyorlar o farkı" diye konuştu.
Çakar, "Cesaret yoksa zafer de yok" diyerek tüm işçilere haklarını arama çağrısı yaptı.
Salgın döneminde nakliye sektörü
Koronavirüs salgınıyla birlikte birçok işkolunda kriz yaşandı. Bununla birlikte, belli başlı sektörlerde ise ekonomik faaliyetler hız kazandı. Gıda nakliyesi ise hız kazanan işlerden biri. Bugüne kadar en çok iş yaptıkları dönemin salgın dönemi olduğunu belirten Çakar, "İki ay eve uğrayamadık. Biz bir süt ürünleri fabrikasının ürünlerini çekiyoruz. Tabii salgınla birlikte insanlar evlerinde yemek yemeye başlayınca, biz de bu ürünleri marketlere götürdüğümüz için işlerimiz hızlandı" diye konuştu. Çakar işlerinin hız kazanmasına ilişkin olarak "Daha önce ayda 10 bin kilometre yol yaparken, şimdi 15-16 bin kilometre yol yapıyoruz" ifadelerini kullandı.