CHP'li Tanrıkulu: Türkiye'de işkence kurumsal bir pratiğe dönüştü

CHP'li Tanrıkulu: Türkiye'de işkence kurumsal bir pratiğe dönüştü
Avrupa İşkence Önleme Komitesi'nin 4 raporuna, Adalet Bakanlığı'nın koyduğu rezervin 2 ay önce kalkmasıyla, AKP hükümetleri işkence verilerini açıklayan CHP'li Tanrıkulu, "Raporda Türkiye’de işkencenin nasıl kurumsal bir pratiğe dönüştüğü yazıyor" dedi.

AKP iktidarı döneminde yapılan işkenceleri raporlaştıran CHP'li Tanrıkulu, "Avrupa İşkence Önleme Komitesi'nin 4 raporuna Adalet Bakanlığı tarafından koyulan rezervin 2 ay önce sonlanmasıyla ulaştığı raporda, "Türkiye’de işkencenin nasıl kurumsal bir pratiğe dönüştüğü yazıyor" diyerek, "İşkenceye sıfır tolerans değil, işkenceye sonsuz tolerans var." ifadelerini kullandı. 

Halk Tv’de ‘Fatih Ertürk ile Türkiye Nereye?’ programında konuşan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu 2002-2020 Yılları AKP Hükümetleri İşkence ve Kötü Muamele Raporu’nın verilerine nasıl ulaştığıyla ilgili detaylı bilgilendirmelerde bulundu.

AKP’nin 18 yıldır iktidar olduğu dönemde işkenceden ölen ve işkenceye maruz kalan kişilerin raporunu yayınlayan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili olan Tanrıkulu, vekil olduğu 10 yıl zarfında her yıl insan haklarıyla ilgili rapor yayınladığını belirterek, bu çalışmayı yayınlarken Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi’nin işkenceyle ilgili açıkladığı verileri raporlaştırdığına dikkat çekti.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın kuruluşundan bu yana işkence mağdurlarının tedavisine hizmet ettiğini ve dokümantasyon çalışması yaptığını belirten Tanrıkulu, “İnsan hakları Derneği ve Mazlumder gibi kuruluşlar yapılan başvurulardaki rakamlar bu rapordaki rakamlar. 27 bin 493 kişi işkenceye maruz kaldı, 86 kişi de gözaltında yada cezaevlerinde işkenceden dolayı ve kötü muameleden dolayı yaşamını yitirmiş bu dönemde.” dedi.

Tanrıkulu’nun Türkiye’de işkence gerçeğiyle ilgili açıklamaları şu şekilde:

“İşkenceye sıfır tolerans değil, işkenceye sonsuz tolerans var”

“Şimdi hükümete sorsanız işkence yok. İşkenceye sıfır tolerans. Ben de şunu söylüyorum, her zaman da ifade ediyorum. İşkenceye sıfır tolerans değil, işkenceye sonsuz tolerans var. İşkencecilere sonsuz tolerans varken, bir yargının da korumasından faydalanıyorlar.

"Türkiye'de işkence kurumsal bir pratiğe dönüştü?"

2016’dan 2020'ye kadar Avrupa İşkence Önleme Komitesi Türkiye’yi ziyaret etti ve 4 rapor yayınladı. Adalet Bakanlığı o raporların yayınlanmaması için rezerv koydu. 2 ay önce rezerv kaldırıldı ve 4 rapor yayınlandı. Avrupa İşkence Önleme Komitesi’nin o 4 raporunda Türkiye’de işkencenin nasıl kurumsal bir pratiğe dönüştüğü yazıyor.

"AKP döneminde polise mukavemet ve hakaret suçlarında %1000 artış var"

Ben avukatlığım döneminde de baro başkanlığım döneminde Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı istatistiklere bakar oradan soru çıkarmaya çalışırdım. İşkenceyi nasıl gizliyorlar biliyor musunuz. Bizim yurttaşlarımıza birden bire cesaret şurubu içmediler. Polis gördüğü zaman güvenlik gücü gördüğü zaman ona saldırıp hakaret edecek kadar. AKP iktidarından önceki polise mukavemet hakaret suçlarıyla AKP’nin iktidara geldikten sonraki polise mukavemet ve hakaret suçlarında %1000 artış var.

"'Polise direndi' diye tutanak tutulup işkenceyi gizliyorlar" 

Ne oldu da bizim yurttaşlarımız, güvenliğimizden sorumlu olan güvenlik güçlerine karşı bu çok hakaret etsinler ve direnç gösteriyorlar? Ne yapıyorlar biliyor musunuz? İşkence ediyorlar insanlara kötü muamelede bulunuyorlar Sonra 'polise direndi, etkisiz hale getirmek amacıyla güç kullandık' diye tutanak tutarak işkenceyi gizliyorlar.

"Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a sordum"

Daha iki ay önce Van’ın Çatak ilçesinde helikopterle gözaltına alınan iki köylüden birisi öldü diğeri ağır yaralandı ve gözaltına alındı. Ahmet Şık gitti röportaj yaptı yaralı olanlar ve olayın nasıl olduğunu anlattı. Herkesin gözü önünde olan bir olay bu. Bu konuyu Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a sordum. Ne cevap verdi biliyor musunuz? Bakanlığımızda herhangi bir bilgi ve bulunmamaktadır. Yaklaşımları bu şekilde bakana sorsanız işkenceyle ilgili ne bir belge var ne de bir başvuru. Sanki başka bir ülkenin güvenlik güçlerine bağlı helikopter gitmiş Çatak'ta operasyon yapmış. 

"İşkenceye uğrayanlar isim isim belli"

Benim sunduğum 27.493 rakamı da işkenceye maruz kalan kişiler ve ölen 86 kişi isim isim bellidir. Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Türkiye İnsan Hakları Derneği ve Mazlumdere gelen isimler bellidir.