CHP İstanbul’dan ses getiren #BenHAKsızMıyım kampanyası

CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle yayınladığı video, sosyal medyada büyük ses getirdi. #BenHAKsızMıyım etiketiyle paylaşılan video pandemi döneminde artan hak ihlallerine vurgu yapıyor.

CHP İstanbul İl Başkanlığı, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin 72nci yıl dönümünde ‘‘Dünya İnsan Hakları Günü’’ nedeniyle ‘’Ben Haksız Mıyım’’ başlıklı bir video yayınladı. Doktor, esnaf, evsiz, garson ve ev hanımı gibi oluşan gruplarından kişilerin yer aldığı video pandemi döneminde artan hak ihlallerine vurgu yapıyor.

"Hakkınızı ödeyemeyiz dediler; ödemediler"

Sağlık hakkı ile ilgili konuşan Dr. Ateş Baran, “Vakaların açıklandığı 11 Mart’tan beri geçen süreçte biz sağlık çalışanları olarak çok zor günler yaşadık. Bizim emekliliklerimiz, istifalarımız ve izinlerimiz kaldırıldı. ‘Sizin hakkınızı ödeyemeyiz’ dediler; hakikaten de ödemediler. Sağlık çalışanlarına gereken özeni göstermemek aslında tüm halkın sağlığının gaspıdır” diyor.

“Devlet yardım verdi; onu da faizle verdi”

Salgın döneminde esnafın karşılaştığı sorunları dile getiren Ali Gülep, pandemiden kısa süre önce kafe açtığını fakat plansızca yapılan kısıtlamalar nedeniyle motokuryelik yapmak zorunda kaldığını söylüyor. Beslenme hakkının tehdit altında olduğuna vurgu yapan Gülep, ‘’Dükkanların kapanması bir anda oldu ve bu kararlar alınırken bizi düşünmediler. Esnaf ne yapsın? Ödemem gereken faturalar ve geçindirmem gereken bir ailem olduğu için motokuryelik yapıyorum. Benim isteğim temel haklarımın karşılanması, bu bir lütuf değil; sorumluluktur’’ dedi.

Garsonluk yaparak geçimini sürdüren ve pandeminin başından beri işsiz olan Aykut Yaldız ise ‘‘Biz işçiler olarak oldukça mağduruz. Şu anda beslenme hakkımdan mahrum kalıyorum. Böyle giderse barınma hakkımdan da mahrum kalacağım’’ şeklinde konuştu.

“Ev işçileri sigortaları olmadığı için mağdurlar”

İMECE Ev İşçileri Sendikası Başkanı Ayten Kargın, pandemi sürecinde kadına yönelik şiddetin arış gösterdiğine vurgu yaparak, “Sigortasız olduğum için kısa çalışma ödeneğinden faydalanamıyorum. Ev işçileri sigortaları olmadığı için mağdurlar. Pandemi sürecinde kadına olan baskı, şiddet ve kadın cinayetleri çoğaldı. Kadın hakları korunsun, kadınların sosyal güvencesi sağlansın. Bu devletin yapması gereken görevdir’’ dedi. Yıllarca sokakta yaşamak zorunda kalan Naci Kalabaş ise, ‘’Özgürlüğümüz yok, ekonomik olarak sıfırız. Barınma hakkı benim temel hakkımdır. Ben bu hakkımı istiyorum’’ diyerek konuştu.

“Çocuklarımın eğitim hakkı engellendi”

Çocuğu spina bifida hastası olan ev hanımı Fethiye Karadeniz ise  elinde raporu olduğu halde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından özel eğitim desteği sağlamadığını belirterek, “Uzaktan eğitime hiçbir şekilde giriş yapamıyorum. Gerekli her yere başvurduğum halde çocuklarımın eğitim hakkı engellendi’’ şeklinde konuşuyor.