Ata geleneğini yaşatıyorlar: Şeker kamışından pekmez
Yayınlanma:
05 Kasım 2022 Cumartesi 16:15
Düzce' de köylüler, dedelerinden kalma geleneksel yöntemlerle hazırladıkları şeker kamışından pekmez yapımını her yıl gerçekleştirerek yaşatmaya çalışıyor.
1 8
Düzce'nin Akçakoca ilçesine bağlı Altunçay köyünde yaşayanlar, yetiştirdikleri şeker kamışlarını imece usulü toplayıp 150 yıllık mengenede sıkarak pekmeze dönüştürüyor.
2 8
Köylüler, ata geleneği olan ve büyüklerinden öğrendikleri şeker kamışının suyundan pekmez yapımını her yıl arazisine dikerek gerçekleştiriyor.
3 8
Sabahın erken saatlerinde hasat için aileleri ve komşularıyla imece usulü arazilerine giden köylüler, ilk olarak bağ bıçağı ile şeker kamışlarını kesiyorlar.
4 8
Köylüler kestikleri şeker kamışlarının hasadını traktöre yüklüyor.
5 8
Geleneksel yöntemlerle hazırlanan ve şeker kamışının suyunun sıkıldığı atalarından kalan mengene etrafından traktör yardımıyla dönen köylüler, kamışların suyunu sıkarak ayırıyor.
6 8
Köylülerden Hasan Devrim , hasattan elde ettikleri şeker kamışlarının suyundan pekmez yaptıklarını söyledi.
7 8
Köyde yıllardır atalarından öğrendikleri gibi şeker kamışı yetiştiriciliği yaptıklarını anlatan Devrim, "Şeker kamışını her sene arazilerimize ekiyoruz. İmece usulü de toplayıp bir gelir elde etmek için değil, kendimiz için işlemden geçiriyoruz. Evlerimizde işlemi bittikten sonra pekmez yapıp saklıyoruz. Yıl içinde de tüketiyoruz" dedi.
8 8