Çavuşoğlu: AB ile olumlu ve pozitif bir atmosfer var

Çavuşoğlu: AB ile olumlu ve pozitif bir atmosfer var
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Karabağ konusuna ilişkin "Azerbaycan ve Türkiye olarak ateşkes kalıcı olursa, Ermenistan ile ilişkilerimizi normalleştirme konusunda adımlar atabiliriz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Heiko Maas ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası basın toplantısında açıklamalar yaptı.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Değişik alanlardaki işbirliğimizi güçlendirmek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. En son aşıyı bulan doktorlarımız da Almanya ile entegrasyon için önemli bir örnektir. Diğer taraftan, ırkçılık, İslam düşmanlığı Almanya'da yaşayan Türk toplumunu da olumsuz etkiledi. Bunlara yönelik soruşturmaların titizlikle devam etmesi de önemli. Birlikte çalışmamız lazım. Eğitim alanında da işbirliği anlaşmasını müzakere ediyoruz.

Turizm, her iki ülke için de önemli bir sektör. Almanya'da da güçlü bir turizm sektörü var. 2020'de işbirliği sayesinde Almanya'dan gelen turist sayısı azaldı ama güvenli turizm mutabakatını bugün Heiko da teyit etti. Aşı anlaşmalarımız konusunda da Heiko Mass'a bilgi verdim.

"AB ile olumlu ve pozitif bir atmosfer var"

Heiko Mass ve heyetlerimizle Türkiye-AB ilişkilerini de değerlendirdik. İlişkilerde son zamanlarda pozitif bir atmosfer var. Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamalar, bizim de yaptığımız açıklama ve çalışmalar, Avrupa'dan da olumlu adımlar ve söylemlerin gelmesi sayesinde daha pozitif bir atmosfer içindeyiz. Vize serbestisi gibi olumlu adımlar görmek istiyoruz.

"Karabağ'daki fırsat heba edilmemeli"

Karabağ'da askeri bir çözüm oldu. Şu an ateşkes var. Bu büyük bir fırsat var. Bunun heba edilmemesi gerekiyor. Enerji, ulaştırma projeleri, sınırların açılması gibi. Ateşkesin kalıcı olmasını temenni ediyoruz. Ermenistan'ın da bu konuda cesaretlendirilmesi gerekiyor. Yukarı Karabağ konusunda maalesef askeri bir çözüm oldu. Ateşkes önemli bir fırsat. Azerbaycan ve Türkiye olarak ateşkes kalıcı olursa, Ermenistan ile ilişkilerimizi normalleştirme konusunda adımlar atabiliriz.

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise şu açıklamalarda bulundu:

Geçtiğimiz yıl AB ile Türkiye arasında yaşananlar bazı izler bıraktı. Zor tartışmalarımız oldu. Bazı müttefiklerin savaş gemileri karşı karşıya geldi. Bunları yaşamak istemiyoruz. Dönem başkanlığımız sırasında da AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin olumlu olması için çaba harcadık.

Geçtiğimiz yılın zor tartışmalarını geri bırakarak, sene başında istikşafi görüşmeleri başlatmanızdan memnun olduk. Alman hükümeti adına değil, AB'deki pek çok mevkidaşım adına da bunu söylüyorum. Barbaros gemisinin Kıbrıs'tan çekilmesi de taraflar açısından olumlu mesajlar uyandırdı.

2016 yılında kararlaştırılan bu diplomasi yoluna girilmesi çok olumlu. Her iki tarafından da bu görüşmeleri somut ve pragmatik şekilde değerlendirilmesi olumlu sonuçlar doğuracak, engelleri kaldıracaktır.

Çözümsüz konular değil. Türkiye, AB arasındaki ilişkiler geçen yıl pek de memnuniyet verici değildi. Alman hükümeti bundan memnun olamaz. Ülkelerimiz fazlası ile yakın ilişkilere sahip.

Olumlu bir gündem oluşturmanın çok pozitif olacğaını düşünüyoruz. Hep geriye bakıldı artık ileriya bakılması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin çok sayıda mülteciyi barındırarak başarı sağladığını görüyoruz. Bu Avrupa'da çok takdir edilmiyor belki.

Korona pandemisi konusunda eşgüdümle hareket etmek istiyoruz. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin zarar görmemesini istiyoruz. Ekonomik işbirliğini yakından takip ediyoruz. Bu işbirlikleri pandeminin etkisinde kalmamalı. Bazı durumlarda yurt dışına çıkış yasakları var. Bunu konuşarak bir çözüme ulaştırmak istiyoruz. 2021'de sadece koronavirüsü kontrole almak için çaba harcayarak geride bırakmakla yetinmek istemiypruz. Geçen yılın olumsuz konularını da geride bırakmak, bu konuda çaba harcamak istiyoruz.