Bugün 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü: Fahrettin Altun'un gerçeği, hayatın gerçekleriyle çelişiyor!

Bugün 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü: Fahrettin Altun'un gerçeği, hayatın gerçekleriyle çelişiyor!
Fahrettin Altun, Türkiye'de basın özgürlüğünün genişletildiğini ve güvence altına alındığı ileri sürdü. Ancak gerçekler böyle değil. 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü'nde basının hâli gözler önüne serildi.

Bugün 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü… Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, bugün vesilesiyle yayımladığı mesajında Türkiye’de basın özgürlüğünün 20 yıl öncesine göre genişlediğini ve güvence altına alındığını öne sürdü. Altun, “Bu gerçeğe rağmen, ne yazık ki bu kavramlar içeride ve dışarıda Türkiye karşıtı çevrelerce çarpıtılmış değerlendirmelerle istismar edilmekte, aleyhe algı oluşturmak için mesnetsiz yorumlarla kullanılmaya çalışılmaktadır” dedi.

Oysa Fahrettin Altun’un gerçeği, hayatın gerçekleriyle çelişiyor…

CHP Eskişehir Milletvekili ve gazeteci Utku Çakırözer, 2020 yılına ilişkin Basın Özgürlüğü raporu hazırladı. Raporda, 2020 yılında gazetecilerin 479 kere hâkim karşısına çıktığı, 78 gazetecinin gözaltına alındığı ve bunların 25’inin tutuklandığı ifade edildi. Bununla birlikte; hâkim karşısına çıkan gazetecilere toplamda 140 yıl hapis cezası verildi. Devam etmekte olan yargılamalarda ise yüzlerce yıl hapis cezası isteniyor.

Bu yıl, gazeteciler yine fiziksel şiddetin de hedefi oldu. Elazığ ve Diyarbakır’daki yerel gazetecilerin de aralarında bulunduğu 17 basın mensubu haberleri ve/veya paylaşımları nedeniyle fiziksel şiddete maruz kaldı ya da tehdit edildi.

Halk TV ve TELE1, 5’er gün karartıldı. Olay TV ise iktidarın baskıları nedeniyle 26 gün içerisinde yayın hayatına son vermek zorunda kaldı.

Artık iktidarın sopası olarak görev yapan Basın İlan Kurumu (BİK), Cumhuriyet Gazetesi’ne 110 gün ilan kesme cezası verdi. Sözcü ve Korkusuz gazetelerine ise 46 gün ilân kesme cezası verildi. Bunların dışında 5 gazeteye daha toplamda 333 gün ilan kesme cezası verildi. Halk TV, TELE1, Sözcü, Odatv, Evrensel gibi basın kuruluşlarına para cezaları yağdı.

Nisan ayında, koronavirüs salgını nedeniyle Meclis’ten geçen ve 90 bin hükümlünün tahliye edildiği infaz düzenlemesinden gazeteciler faydalandırılmadı.

Gazeteciliğin kara günlerinden biri olarak Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığından istifası da tarihe geçti. Zira Berat Albayrak’ın Instagram üzerinden verdiği istifasını, 1775 radyo ve televizyon kanalı 25 saat boyunca duyuramadı!

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye’nin 180 ülke arasında basın özgürlüğü sıralamasında 154’üncü sırada olduğunu duyurdu. Ülke genelinde gazetecilerin yüzde 30’unun işsiz olduğu belirtilen açıklamada, 70 gazetecinin de cezaevinde olduğu hatırlatıldı.