Bu bir ihmâl mi?
Halk TV Haber Merkezi
Gaziantep İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Gaziantep Valisi Davut Gül başkanlığında toplandı. Toplantıda, koronavirüsle mücadeleye dönük kararlar alındı.
DHA’da yer alan habere göre; il genelinde üretimi yapılan tüm cerrahi maskelere TSE belgesi zorunluluğu getirildi. Bu kararla birlikte, önceden üretilen maskelerde TSE standartı aranmadığı ortaya çıktı.
Toplantıda alınan bir başka karar ise 15 yaşından küçük çocuklara yönelik oldu. Buna göre; 15 yaşından küçükler yanlarında ebeveynleri olsa dahi artık semt pazarlarına giremeyecek.
Bulamadığımız maskeler ihraç edilmişti
Türkiye’de koronavirüs salgınının başladığı mart ayından sonra maske erişimi tartışmalara konu olmuştu. Önce maske satışı yasaklanmış, herkese gelecek kodlarla maske dağıtılacağı söylenmişti. Ancak bu yöntem işlemeyip birçok yurttaş maskeye erişemeyince iktidar maske satışını serbest bırakmış ve 1 lira olmak üzere tavan fiyat belirlemişti.
Bu dönemde erişilemeyen maskeler ise yurtdışından çıkmıştı. Mart-nisan aylarında 14 milyon maskenin yurtdışına ihraç edildiği ortaya çıkmıştı. İhracatı yapan firmalar ise ‘tanıdık’ firmalardı. Bunların arasında; dört gün içinde şirket kuran ve 12 günde izin alarak Arnavutluk’a 600 bin euroluk maske ihraç eden alüminyum doğrama şirketi de bulunuyordu. İzin alabilen 26 şirketin arasında; Zonguldak Belediye Meclis Başkanvekili AKP’li Mehmet Uzun’un şirketi MFA, AKP’li Durmuş Ayaz’ın kurduğu DMC ve AKP’nin 31 Mart’taki İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekçi ile Albayraklar grubu da bulunuyordu.
O dönem izin alan şirketlerde Kişisel Koruyucu Donanımlar Yönetmeliğine göre AB standartlarının aranıyordu. Homojenliği sağlayabileceği kalite kontrol sistemini onaylatması gereken şirketlerin CE sertifikası alabilmesi gerekiyordu.