Bir Kira Bir Yuva kampanyasında beş saat içinde 2 milyon lira bağış toplandı

Bir Kira Bir Yuva kampanyasında beş saat içinde 2 milyon lira bağış toplandı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bir Kira Bir Yuva kampanyasında beş saat içinde 1 milyon 997 bin liralık bağış toplandığını duyurdu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Halk TV’de Şimdiki Zaman Programı’na bağlanarak İzmir depremindeki arama-kurtarma çalışmalarındaki son durumu paylaştı.

Arama-kurtarma çalışmaları yarın akşama kadar sürecek

An itibarıyla 4 binada arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirten Soyer, “Tahmin ediyorum yarın akşama kadar bu çalışmalar devam edecek” ifadelerini kullandı. Ayda’nın kurtuluşunun ümit verdiğini söyleyen Soyer, “Mucizeleri umutla bekliyoruz. Bir yandan bu umudumuz var, bir yandan dışarıda kalan vatandaşlarımızın huzurunu, konforunu sağlamak için uğraşıyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin her yerinden yardım yağdığını söyleyen Soyer, belediye olarak bu yardımları koordine etmeye çalıştıklarını belirtti.

"Kaç kişinin enkaz altında kaldığını bilmek mümkün değil"

Can kaybının artmasından endişe ettiklerini söyleyen Soyer, enkaz altında kalan kişi sayısının mümkün olmadığını vurgulayarak “Yarını bekleyeceğiz. Orada ticarethaneler var, komşu ziyaretleri olabilir. Tam olarak bir sayı verilemiyor” dedi.

Hasarlı bina sayısı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde kurulan bir teknik heyet havuzu olduğunu söyleyen Soyer, “Mühendislerden mimarlardan oluşuyor bu heyet. Belediye olarak 130 mühendis ve mimarımızı bu göreve tahsis ettik. Onlar hızla binalarda hasar tespiti yapıyorlar. 11 bin 97 binanın hasar tespit çalışması tamamlandı. Hasar tespiti yapılan binalar arasında yaklaşık 700 binada hasar olmadığı tespit edildi. 390 civarında bina hafif hasarlı, 60 bina orta hasarlı, 42 bina da ağır hasarlı olarak tespit edildi. Şu an 124 bina oturulamaz durumda. 7 bina yıkık, 14’ü derhal yıkılması gereken binalar” dedi.

Bir Kira Bir Yuva kampanyasında beş saatte 2 milyon liraya yakın bağış toplandı

Özlem Gürses de Tunç Soyer’e “Hasar tespiti yapılmış olan binalardan tahliye veya hasarla ilgili hangi kaynaklardan nasıl bir fon aktarılacak vatandaşlara? Merkezi hükûmet ile sizin işbirliğiniz içinde mi gerçekleşecek? Belediye binasının kendisi de hasarlı siz nasıl çalışıyorsunuz? 2000 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesi’nin birlikte yaptığı bir deprem raporu var, çok kapsamlı bir rapor. Bu kötü günler bittiğinde o rapora referansla yapacağınız ilk iş ne olacak” sorularını yöneletti.

Soyer Gürses’in sorularına şu yanıtları verdi:

Sayın Cumhurbaşkanı açıkladı; 30 bin lira eşya yardı yapacaklarını söyledi. Kira yardımı yapacaklarını açıkladı. Bu ne zaman olur onu bilemem. Biz bugün Bir Kira Bir Yuva adıyla bir kampanya başlattık. Kampanyanın internet adresi birkirabiryuva.org. Aylık yaklaşık 2 bin lira kira bedeli karşılığında 5 aylık kira bedelini, yani kışı geçirecek kira bedelini evleri ağır hasarlı ve oturulamaz durumda olan vatandaşlarımız için kampanya başlattık. İhtiyacı olan bu vatandaşlarımızla, ödeme gücü olan vatandaşlarımız arasında bir köprü oluşturuyoruz. Yaklaşık beş saat oldu siteyi açalı, şu ana kadar 1 milyon 997 bin liralık bağış toplandı. Yaklaşık 200 aileyi, 5 ay başını sokacak bir yuva şimdiye kadar sağlandı. Bunu sürdüreceğiz. Hükûmetimiz ne destek verecekse bu da başımızın üzerine.

 

Yıkılan, ağır hasarlı binaların hasar tespitini yaptık. Gördük ki 1992-1997 aralığında alınmış tümünün ruhsatları. Yani 1999 büyük İstanbul depreminden sonra çıkan yönetmelikten önce alınmış. Binaların inşaatlarında zaafiyetler olduğunu tespit ettik. Yıkılan binaların betonlarında deniz kumu kullanıldığını görüyoruz. Yapı deformasyonu olduğunu görüyoruz ticarethaneye dönen katlarda. Kısacası 1999’dan önce ruhsat almış tüm binaların kontrolünü almaya başlıyoruz. Kuracağımız Yapı Kontrol Laboratuvarıyla da hem beton dayanıklılık kontrollerini gerçekleştireceğiz hem yapı deformasyonlarını kontrol edeceğiz. Tüm binaların, özellikle de zemin katı ticarethaneye dönüştürülmüş tüm binaların, kontrolünü yapacağız. Bunun için bütçemizde revizyon yaparak, bu kaynağı kendi bütçemizden oluşturacağız. Yasal bir düzenleme için de düğmeye bastık ve bunun aynı zamanda tüm Türkiye’de uygulanan bir modele dönüşmesini arzu ediyoruz.