Türk Bilim İnsanından Çığır Açacak Keşif! Tamirci Antrobotlar Tıkalı Damarları Açacak

Türk Bilim İnsanından Çığır Açacak Keşif! Tamirci Antrobotlar Tıkalı Damarları Açacak
Türk bilim insanı Gizem Gümüşkaya'nın da aralarında olduğu ekip insan hücrelerinden nanorobot geliştirdi. Nanorobotlar insan nefes borusu hücrelerinden üretildi.

Aralarında Türk gelişim biyoloğu Gizem Gümüşkaya’nın da bulunduğu bilim insanları; zarar görmüş sinir dokusunu onarabilen, insan hücrelerinden yapılmış nanorobotlar geliştirdi. Tıpta çığır açma potansiyeline sahip minik robotlar dünyanın önde gelen tüm bilim dergilerinde geniş yer buldu.

Bilim insanları, hasarlı sinir dokusunu onarabilen insan hücrelerinden yapılmış küçük robotlar geliştirdi. "Antrobotlar" insan nefes borusu hücreleri kullanılarak yapıldı ve gelecekte kişiselleştirilmiş tıpta kullanılabilecekler. ‘Antrobotlar’ laboratuvarda bir nöron tabakasındaki çiziği onarmayı başardı.

antrobot.jpg

BÜYÜKLÜĞÜ MİLİMETRENİN YÜZDE 3’Ü KADAR

Massachusetts’teki Tufts Üniversitesi’nden gelişim biyoloğu Michael Levin ve Gizem Gümüşkaya, bir kişinin kendi dokusundan yapılan antrobotların damar tıkanıklıklarını gidermek, mukusu parçalamak ya da ilaçları nokta atışı bölgelere gönderebilmek için kullanılabileceğini düşünüyor. Çeşitli hücre türlerini birleştirerek biyolojik malzemeden yapılmış biyorobotlar geliştirmek de mümkün olabilir. Tufts ekibi, antrobotların diğer insan hücrelerinin katmanlarında ilkel bir yara iyileşmesi biçimini tetikleyebildiğini ve bunun da tıpta kullanılma olasılığını artırdığını duyurdu.

gizem-gumuskaya.jpg

Her biri 30 ila 500 mikrometre (milimetrenin binde biri) genişliğinde olan ve iki aya kadar hayatta kalabilen antrobotlar, bir çizik nedeniyle hasar görmüş bir tabakta yetiştirilen düz bir insan nöron tabakası üzerinde gezdirdiklerinde, botların nöronların boşluk boyunca yeniden büyümesine yardımcı olduğunu gördüler.