Selenyum nedir?

Selenyum nedir?
Selenyum Yunanca “selene” kelimesinden türetilmiştir ve bu sözcüğün anlamı Yunanca’da "Ay"dır. 1817 yılında Jöns Jakob Berzelius ve Johan Gottlieb Gahn tarafından bulunmuştur.

Her iki kimyager , İsveç'in Gripsholm yakınlarındaki bir kimya tesisinde sülfürik asit üretmekteydi.

1873 yılında Willoughby Smith gri selenyumun elektrik direncinin ortam ışığına bağlı olduğunu bulmuştur. Selenyum kullanan ilk ticari ürünler, 1870'lerin ortalarında Werner Siemens tarafından geliştirilmiştir. Selenium 1879'da Alexander Graham Bell tarafından geliştirilen fotoğraf makinesinde kullanmıştır. Selenyum, yüzeyine düşen ışık miktarına orantılı bir elektrik akımı iletir. Bu fenomen, ışık ölçen ve benzeri cihazların tasarımında kullanılmıştır. Selenyumun yarı iletken özellikleri elektronikte çok sayıda başka uygulamada kullanılmıştır. Selenyum redresörlerinin gelişimi 1930'ların başlarında başlamıştır.

1954 yılında, selenyumun spesifik biyolojik fonksiyonlarının ilk ipuçları biyokimyacı Jane Pinsent tarafından mikroorganizmalarda keşfedilmiştir. 1957'de memeli yaşamı için gerekli olduğu bulunmuştur. 1970'lerde, iki bağımsız enzim grubunda mevcut olduğu tespit edilmiştir. Bu gelişmeleri, proteinlerdeki selenosistein keşfi izlemiştir.

Selenyum Nasıl Kullanılır?

Selenyum toprakta bulunan bir mineraldir. Selenyum suda ve bazı yiyeceklerde de bulunmaktadır. Selenyum, sembolü Se ve atom numarası 34 olan bir kimyasal elementtir. Periyodik cetvelde, sülfür ve tellürumdaki elementler arasında arsenik ile benzerlik gösteren bir ametal olarak kabul edilir. Nadiren, elementel haliyle veya yerkabuğunda saf cevher bileşikleri olarak ortaya çıkar.

Selenyum, metal sülfit cevherlerinde bulunur. Ticari olarak, selenyum, çoğunlukla üretim sırasında bu cevherlerin rafine edilmesinde bir yan ürün olarak üretilir. Saf selenid veya selenat bileşikleri olan mineraller olarak bilinir.

Selenyum tüm hayvanlar dahil olmak üzere birçok organizmada hücresel işlev için eser miktarlarda bulunur. Selenyum bir tiroid hormonunu diğerine dönüştüren üç deiyodinaz enziminde de bulunur. Bitkilerde selenyum gereksinimleri türlere göre farklılık gösterir, bazı bitkiler nispeten büyük miktarlarda ve kimilerinde de hiç gerektirmeyen şekilde farklılaşmaktadır.
 

Etiketler :