Ofis dedikodusu tarih olacak
Metaverse terimi ilk kez 30 yıl önce yazar Neal Stephenson tarafından ortaya atılmıştı. Bu kurguyu gerçeğe dönüştürecek belki en cesur adım Aralık 2021'de Facebook'un çatı şirketinin adını Meta olarak değiştirmesiyle geldi.
Şirketler birer birer metaverse evreninden "arsalar" satın aldı, Nike gibi spor markaları sanal spor ayakkabıları tasarlamaya ve satmaya başladı. Hayatımızı kökten değiştiren pandemiyle birlikte geleneksel ofis düzeni önemli bir darbe aldı. Halihazırda 9'dan 5'e çalışma düzeninden ve geleneksel ofis kavramından uzaklaşıyoruz. Toplantılar sanallaştı, çalışma hayatı hibrit şekilde sürüyor. BBC Türkçe'de yer alan analize göre ise günlük işe gidip gelme rutininin gelecekte (sanal) bir gerçeklik haline gelmesi için muhtemelen uzun yıllar geçmesi gerekecek.
Metaverse için yazılım üreten Improbable firmasının CEO'su ve Sanal Toplum (Virtual Society) kitabının yazarı Herman Narula, Meta CEO'su Mark Zuckerberg'ün metaverse vizyonunu ikna edici bulmuyor.
Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, sanal gerçeklikte geçirilen 20 dakikada 2 milyar tekil beden hareketi kaydı oluşturulduğunu buldu. Bu, şirketler için yeni bir zengin veri akışı anlamına geliyor.
Çevrimiçi güvenlik şirketi HackerOne'ın kurucu ortağı Alex Rice, şirketlerin "metaverse"ü sadece çalışanlarına açmadan önce bile tasarım konusuna yoğun zaman harcaması gerektiğini söylüyor.
Rice, "Ofislerdeki masum havadan sudan sohbetleri düşünün. Bu sohbetlerin sürekli izlenen metaversete gerçekleşmesi kesinlikle köklü sonuçlar doğurur" diyor ve ekliyor:
"Çalışanlar iş arkadaşlarıyla özel ve gayri resmi olduğunu düşündükleri bir sohbette söyledikleri yüzünden aniden işten çıkarılabilir; çünkü bu konuşmalar artık kitlesel gözetimin bir parçası haline gelir."
Immersive Wire adlı teknoloji bülteninin editörü Tom Ffiske, metaversete çalışacağımızı düşünmek için fazla etken olduğu görüşünde.
Ffiske, "Metaverse tartışmalarının önünde hala zorluklar var, tanımı hala sorunlu ve tartışmalı. Terimin tanımı hala eksik ve tartışmalıyken gelecekte metaverse evreninde çalışıp çalışmayacağımızı söylemek gerçekten zor" diyor.
Henüz metaverseün ne olduğu konusunda hiç kimse somut bir şey söyleyemese de, piyasa değerinin oldukça yüksek olacağı yönünde kararlı tahminler var.
McKinsey'e göre metaverse'ün piyasa değeri 203'da 5 trilyon doları bulacak.
Benzer şekilde danışmanlık şirketi Gartner, 2026'da dünya nüfusunun en az dörtte birinin günde en az bir saatini metaverse evreninde geçireceğini tahmin ediyor.
Canalys araştırma şirketinin baş analisti Matthew Ball ise bu öngörülere katılmıyor. Ball metaverse projelerinin 2025'e kadar tamamen kapanmış olacağını düşünüyor.