NASA, 150 bin ışık yılı uzaktaki süpernova kalıntısını görüntüledi
NASA, Samanyolu’nun komşu galaksisinde Dorado takımyıldızında bulunan ve Dünya’dan yaklaşık 150 bin ışık yılı uzaktaki N36A süpernova kalıntısının çarpıcı bir fotoğrafını paylaştı. Fotoğraf, NASA’nın Chandra Space Telescope’unun X-ışını (X-ray) görüntüleme yeteneği kullanılarak çekildi.
N63A, büyük bir yıldızın neden olduğu patlamanın ardından oluştu. Yıldız, yaşam döngüsünün sonuna ulaştığında enerji üretmeyi bıraktı, bu da kendi yerçekiminin ağırlığı altında çökmesine neden oldu. Çöküşünün yoğunluğu, yıldızın patlamasına ve büyük bir süpernova oluşmasına neden oldu.
Büyük Macellan Bulutu (LMC) galaksisinde
Gökbilimci Robert Nemiroff’a göre, N63A süpernova kalıntısını yaratan yıldız, Dünya’nın da bulunduğu Samanyolu Galaksisi yakınında bulunan bir galaksi olan Büyük Macellan Bulutu’ndan (LMC) geldi. Yıldızın neden olduğu patlamanın çok güçlü olduğunu ve bu yüzden bir zamanlar yaydığı ışığın Dünya’ya ulaştığını belirtti.
Nemiroff, binlerce yıl önce olmasına rağmen, N63A’nın sürekli olarak genişlediğini ve genişledikçe de yakınındaki gazla dolu kozmik bulutları parçalayıp tahrip ettiğini söyledi.
Nemiroff’a göre, süpernova kalıntısının yarattığı kozmik gaz bulutları ve toz düğümleri, N63A içerisinde yeni yıldızların oluşması için ideal koşulları yaratıyor. N63A’yı yaratan yıldız gibi, yenidoğan yıldızlar da sonunda yaşlanacak, patlayacak ve bir başka süpernova dizisine neden olacak.