Gerçek mi, yalan mı? Deepfake videoları anlamanın 6 yolu...
CHP lideri Kemal Kılaçdaroğlu'nun "pis işler" diyerek kamuoyuna açıkladığı seçim sürecine yönelik çarpıtma iddiaları uzun süredir gündemde.
Son olarak PKK'lı Murat Karayılan'ın deep fake teknolojisiyle montajlanmış görüntüsü, AKP tarafından, CHP’nin seçim kampanyası filmi gibi gösterilmişti.
Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarıyla son günlerde bir anda gündem olsa da deepfake, son birkaç yıldır yapay zekayla ilgilenenlerin en önemli gündemlerinden biri.
Independent Türkçe amatörce hazırlanmış deep fake videoların nasıl ayırt edileceğini haberleştirdi.
Nasıl tespit edeceğiz?
İnternet kullanıcılarının daha amatör biçimde hazırlanan deepfake'leri ayırt etmesi mümkün olabilir. Bunun için ilk olarak, kullanıcıların gördükleri görüntülerden şüphe edebilmesi gerekiyor.
Sonraki adımlarsa şu şekilde özetlenebilir:
Cilt: Deepfake görüntülerde cilt aşırı kırışık veya son derece pürüssüz görünebilir. Cilt dokusunun vücudun geri kalanıyla uyumlu olup olmadığına dikkat etmek gerekebilir.
Renk tonu: Ayrıca yüzdeki gölgeler ve renk tonunun da görüntülerin geri kalanıyla uyumlu olup olmadığına bakılabilir.
Yüz kılları: Bazı deepfake'ler, yüz kıllarını eşit şekilde paylaştırmayı başaramıyor. Bu da yüzün doğal görünmemesine neden olabiliyor.
Ağız ve dudaklar: Deepfake görüntülerde dudaklar, yüzle uyumlu bir orantıda olmayabiliyor. Ayrıca bazılarında dişler de ayrıntılı biçimde oluşturulamayabilir.
Ses: Bir başka harika gösterge de kişinin sesi. Deepfake bir ünlüye uygulanmışsa, onları taklit etmek için seslendirme sanatçıları kullanılabilir veya deepfake sesi kullanılabilir. Ancak bu da her zaman kulağa o kadar doğru gelmeyebilir. Tonlamada herhangi bir tutarsızlık da ipucu olabilir.
Gözler: Bazı sahte görüntülerde kişilerin gözlerinin gerçekçi olmayan biçimde hareket ettiği veya çok donuk olduğu görülebilir.
Deepfake'leri anlamak her zaman mümkün mü?
Öte yandan hem yapay zekanın gelişmesiyle hem de sahte görüntülerin ardındaki kişilerin daha "kaliteli" bir iş çıkarmasıyla bu deepfake'ler son derece gerçekçi görünebilir.
Özellikle ünlü isimlerin deepfake'lerini bazı durumlarda tanımak mümkün olmayabilir.