En Kötü Kabuslarınızı Susturmanın İlginç Yöntemi
Geçen yıl kabus bozukluğu teşhisi konan 36 hasta üzerinde yapılan bir araştırma, iki basit terapinin bir arada uygulanmasının kötü rüyaların sıklığını azalttığını gösterdi. Uykularımızın azılı düşmanı kabuslardan tamamen kurtulmak mümkün olabilir. Öyle olmasa bile en azından kabusun şiddetini azaltabilirsiniz.
Science Alert'in haberine göre bilim insanları, gönüllülerden en sık gördükleri kâbusları olumlu bir şekilde yeniden yazmalarını istedi ve ardından uyurken olumlu deneyimlerle ilişkili sesler dinletti.
İsviçre'deki Cenevre Üniversitesi Hastaneleri ve Cenevre Üniversitesi'nden psikiyatrist Lampros Perogamvros 2022 yılında yaptığı açıklamada, "Rüyalarda yaşanan duygu türleri ile duygusal hayat kalitemiz arasında bir ilişki vardır" dedi.
"Bu gözlemden yola çıkarak, insanlara rüyalarındaki duyguları manipüle ederek yardımcı olabileceğimiz fikrine kapıldık. Bu çalışmada, kâbus gören hastalarda duygusal açıdan çok güçlü ve çok olumsuz rüyaların sayısını azaltabileceğimizi gösteriyoruz."
Pek çok insan kâbus görür ve bu kâbuslar her zaman birkaç kötü rüyadan ibaret değildir. Kabuslar aynı zamanda kalitesiz uyku ile de ilişkilidir ve bu da çok sayıda başka sağlık sorunuyla bağlantılıdır.
Kötü uyku kaygıyı da artırabilir ve bu da uykusuzluk ve kabuslarla sonuçlanabilir. Yakın zamanda yapılan çalışmalar, Covid-19 salgını sırasında kabusların ve uyku bozukluklarının arttığını göstermiştir.
Beynimizin uyurken rüyaları neden ve hatta nasıl yarattığını tam olarak anlamadığımız göz önüne alındığında, kronik kabusları tedavi etmek zorlu bir iştir.
Zarar vermeyen yöntemlerden biri, hastaların en üzücü ve sık görülen kabuslarını mutlu bir sonla bitirmek için yeniden yazdıkları imgeleme provası terapisidir. Daha sonra, yeniden yazılan bu hikayeyi kendilerine anlatarak "prova" yaparlar ve kabusu mutlu bir sonra yazmak üzerine çalışırlar.
Bu yöntem kabusların sıklığını ve şiddetini azaltabilir.
2010 yılında bilim insanları, insanlar uyurken belirli bir uyaranla ilişkilendirmek üzere eğitildikleri seslerin çalınmasının, bu uyaranın hafızasını güçlendirmeye yardımcı olduğunu keşfetti.
Kabus bozukluğu teşhisi konan 36 hafta üzerinde geçen yıl yapılan bir araştırma hiç de karmaşık olmayan iki yöntemin bir arada uygulanmasıyla kötü rüyaların sıklığının azaltılabileceğini gösterdi.
Bilim insanları gönüllülerin yarısına en sık gördükleri kabusları sonu mutlu olacak şekilde yeniden yazmalarını ve sonra yazdıkları hikayeyi kendilerine anlatmalarını istedi ve ardından bu kişilere uyurken olumlu anılarıyla bağdaştırdıkları sesler dinletildi.
Gönüllülerin diğer yarısı ise bunlardan hiçbirini yapmayarak sadece kontrol grubu işlevi gördü. Her iki gruba da uyurken, kabus görme olasılığının en yüksek olduğu REM uykusu sırasında her 10 saniyede bir piyano akoru olan C69 dinletildi.
Gruplar iki hafta daha günlük tuttuktan sonra üç ay boyunca hiç tedavi görmedi. Bu noktada tekrar değerlendirilen gönüllülerde sonuçlar ilginçti.
Kontrol grubunun çalışmanın başında haftada gördükleri kabusların ortalaması 2,58’ken çalışmanın ardından bu miktar 1,02’ye geriledi.
Hem günlük tutan hem de mutluluk verici sesleri dinleyen diğer grupta ise başlangıçta 2,94 olan ortalama 0,19’a düştü. Daha umut verici olanı ise ikinci gruptaki kişilerin kabusları azalırken neşeli rüyalarda da artış yaşandı.