Dünya Dışı Varlıkların Neden Venüs'te Olabileceğine Dair Çarpıcı Bir İddia

Dünya Dışı Varlıkların Neden Venüs'te Olabileceğine Dair Çarpıcı Bir İddia
Venüs, 475°C (900°F) kavurucu sıcaklığıyla güneş sistemimizdeki en sıcak gezegeni... NASA bilim insanı Dr. Michelle Thaller, Venüs'te 'olası yaşam belirtileri' görüldüğünü iddia ediyor.

Kavurucu sıcaklıklara maruz kalan bir gezegen olan Venüs, Güneş Sistemimizde uzaylı yaşamı bekleyebileceğiniz son yer olabilir .

Ancak bir NASA bilim insanı, dünya dışı varlıkların büyük olasılıkla insanlar için dayanılmaz koşullar altında Venüs'te saklandığını iddia ediyor .

Yeni teori, ABD merkezli Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde araştırma bilimcisi olan Dr. Michelle Thaller tarafından ortaya atıldı.

Karbondioksitle dolu atmosferde 'olası yaşam belirtilerinin' zaten görüldüğünü söyleyerek, bir yerlerde yaşamın var olduğundan kesinlikle emin olduğunu da sözlerine ekledi.

The Sun'a verdiği röportajda Dr. Thaller, "Venüs'ün atmosferinde olası yaşam belirtileri görüyoruz" dedi.

683126-1013003191.jpg

Güneş'ten 67 milyon mil uzakta bulunan Venüs, güneş sistemimizdeki en sıcak gezegendir ve kurşunu bile eritebilecek sıcaklıklara maruz kalır.

Sülfürik asit ve karbondioksitten oluşan atmosferi de bu duruma katkıda bulunarak, ısının arkadaki boşluğa kaçmasını önleyen 'kaçak sera etkisi'ni tetikliyor.

Buna rağmen bilim insanları, Venüs'ün bulutlarının kükürt, metan ve demirle hayatta kalabilen mikrobiyal yaşam formlarına ev sahipliği yapıp yapmadığını uzun süredir tartışıyor.

Pek çok kişi, Venüs'ün kalın bulutların arasından geçmeye yetecek kadar güneş enerjisi alması nedeniyle gezegenin yüzeyinde fotosentezin mümkün olduğunu öne sürüyor.

Ancak University College of London'dan astrobiyolog Profesör Dominic Papineau, Dr. Thaller'in görüşlerinin 'gerçekçi bir şekilde hipotez kurmanın zor' olduğuna inanıyor.

formal1-copy.jpg

'Yaşamla ilgili kimyasal reaksiyonların gerçekleşmesi için sıvı su gereklidir. Bu nedenle, dünya dışı yaşamı bulmak için sıvı su bulmamız gerekiyor ve dünya dışı fosilleri bulmak için geçmişte sıvı suyla ilişkilendirilen tortul kayaları aramamız gerekiyor. diyor.

Yine de hem Profesör Papineau ve Dr. Thaller, güneş sistemimizin buzlu uydularının aynı zamanda potansiyel mikrobiyal yaşam alanları olabileceği konusunda hemfikir.

Dr. Thaller:

"Venüs'ün atmosferi esas olarak karbondioksitten ve sülfürik asit damlacıklarından oluşan bulutlardan oluşur.

Kalın atmosfer güneşin ısısını hapsederek yüzey sıcaklığının 470°C'nin (880°F) üzerinde olmasına neden olur.

Atmosferin farklı sıcaklıklara sahip birçok katmanı vardır.

Bulutların bulunduğu seviyede, yani yüzeyden yaklaşık 50 km yükseklikte sıcaklık, Dünya yüzeyiyle hemen hemen aynı sıcaklıktadır.

Venüs kendi ekseni etrafında yavaşça geriye doğru dönerken güneş yörüngesinde ilerlerken, bulutların üst seviyesi her dört Dünya gününde bir gezegenin etrafında hızla döner.

Saatte yaklaşık 224 mil (360 km) hızla hareket eden kasırga kuvvetli rüzgarlar tarafından yönlendirilirler.

Atmosferdeki şimşek patlamaları bu hızlı hareket eden bulutları aydınlatır.

Bulutların içindeki hızlar bulut yüksekliğiyle birlikte azalır ve yüzeyde saatte yalnızca birkaç mil (km) olduğu tahmin edilir.

Yerde, Dünya'da çok puslu, kapalı bir gün gibi görünür ve atmosfer o kadar ağırdır ki, suyun bir mil (1,6 km) derinliğindeymişsiniz gibi hissedersiniz." açıklamasını savunuyor.