Bozuk tablet, telefon ve kulaklıklarınızı çöpe atmayın. Bozuk aletlere akıllı çözümler...Elektronik eşyalar için pratik yollar..

Bozuk tablet, telefon ve kulaklıklarınızı çöpe atmayın. Bozuk aletlere akıllı çözümler...Elektronik eşyalar için pratik yollar..
Akıllı da olsa elektronik aletler de bozulur. Bazen kullanılan malzemelerin kalitesine, bazen de kullanım sıklığına bağlı olarak tablet, telefon, dizüstü bilgisayar ya da kulaklıklar arızalanır. Peki çok fazla para verdiğiniz için çöpe atamadığınız bu elektronik aletler için hangi çözüm yolları denenmeli? Tamir edilebilirler mi?

Neredeyse hepimizin evinde çoğunlukla göz ardı ettiğimiz ancak “milli servet” kategorisine girebilecek kadar kıymetli bir köşe bucak olduğunu biliyor muydunuz? Bozuk elektronik eşyalar dediğimizde konu biraz daha netleşecektir. Evet, o çekmeceden bahsediyoruz; tüm bu kullanılmayan veya bozuk elektronik eşyalar ile dolu çekmece… Üretimi için tonla kaynak ayrılan ve atıl durumdayken her türlü geri ve ileri dönüşüm potansiyelini cömertçe harcadığımız e-atıklarla dolu olan. Bu yazımızda “Bozuk elektronik eşyalar nasıl değerlendirilir?” sorusunu cevaplandırdık.

Bozuk eşyalar nasıl değerlendirilir?

Elektronik eşyaları kullanırken çeşit çeşit özelliklerinden faydalanmasını biliyoruz. Peki cihazların en basitinden şarj girişi ya da ekranı bozulduğunda neden onları tamamen kullanılamaz olarak sınıflandırıyoruz? Gündelik hayatımızda eski işlevlerini yitiriyor olabilirler, doğru. Ancak bu onlardan faydalanmak ve hayatımızın başka alanlarında başka şekillerde değerlendirmek için sayısız fırsatımız olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Aşağıdaki örnekleri okuduğunuzda ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız…

akilli-telefon.jpg

Akıllı telefonunuz bozuk mu?

Akıllı telefonlar, yetenekleri sayesinde artık hayatımızın bir parçası haline gelmiş durumda. Ancak teknolojiden geri kalmamak adına sürekli olarak akıllı telefon değiştirmemiz, arkamızda devasa bir atık yığını bırakmamızı sağlıyor. Halbuki akıllı telefonları yeniden değerlendirmek için kullanılabilecek pek çok yöntem bulunuyor.

  • Güvenlik Kamerası:Bozuk akıllı telefon nasıl değerlendirilir?” sorusunun en güzel cevaplarından biri güvenlik kamerası. Eğer eski telefonunuzun kamerası çalışıyorsa telefonunuzu internet ağınıza bağlayabilir ve bir güvenlik kamerası olarak kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken telefona sürekli elektrik sağlamak ve internette rahatlıkla bulabileceğiniz bulut destekli güvenlik programlarını çalıştırmak.
  • Kendi Bulut Sunucunuzu Oluşturun: Kullanıcılarına oldukça fazla özelleştirme sağlayan Android işletim sistemiyle birlikte eski cihazınızı bir bulut servisine dönüştürmeniz mümkün. SD kart kurulumu ve birkaç işlemden sonra Android cihazınızı kolayca ev internetinize bağlanan bulut hizmetine dönüştürebilirsiniz.
  • Taşınabilir WiFi: Sürekli artan internet ihtiyacınıza karşı kurtarıcı olabilecek bir akıllı telefonu yeniden değerlendirme fikriyle karşınızdayız: Taşınabilir WiFi!
  • Televizyon Kumandası: Kumandanız bozulduysa eski akıllı telefonunuz kolaylıkla imdadınıza yetişebilir. Birçok telefonda kumanda özelliği kendiliğinden mevcut. Bu geliştirme için yine bir iki App Store ya da Google Play araması işinizi görecektir.
  • Dünya Dışı Yaşam Arayışına Destek Olun: Evet, bu başlık kulağa oldukça garip geliyor. Ancak gerçekten de Android telefonunuzla Dünya dışı yaşam arayışına destek olabilirsiniz. Zooniverse, Dreamlab ve MyShake gibi uygulamalar, cihazınızın hesaplama gücünü kullanarak araştırmacıların uzay, sismoloji ve tıp alanında çalışmalar yürütmesine yardımcı oluyor.
  • Kendi Kişisel Asistanınızı Yaratın: Eski Android telefonlar, özelleştirme imkanları sayesinde kendi kişisel asistanınızı yaratmanıza yardımcı oluyor. Bu işlem için Action Launcher veya Nova Launcher isimli tasarımları cihazınıza kurabilir ve eller serbest olarak sesli bir şekilde komut verebilirsiniz.

laptop.jpg

Bozuk bilgisayarınız ne olacak?

Telefonlara kıyasla daha fazla işlem gücü sunan laptoplar, birçok farklı proje ile yeniden hayata döndürülebilir. İşte deneyebileceğiniz bazı “kendin yap” projeleri:

  • Ev Stüdyosu: HDMI kablosu ile televizyona bağlayıp büyük ekrandan film seyretmek! Bu sayede eski bilgisayarınızın depolama alanını da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle ekran kartı desteği bulunan laptoplar, 4K ekranları dahi kaldırabilecek güçlere ulaşabilir.
  • İkinci Ekran: Eğer laptopunuz yavaş da olsa hala çalışıyorsa yeni bilgisayarınız için ek bir monitör görevi görebilir. Ek monitörlerin yüksek performans vermesine gerek yok, yalnızca ekranları çalışsın yeter.
  • Kullanmaya Devam Edin: Chromebook’ları hiç duydunuz mu? Kendisi Google’ın yeni çıkardığı yeni bir işletim sistemi ve Google aramaları gibi basit fonksiyonları rahatlıkla görmenizi sağlıyor. Eski laptopunuzu Chromebook haline getirerek laptopun kalan son gücünü oldukça verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.
  • Dijital Tablo: Laptopunuzu kolaylıkla bir dijital tabloya dönüştürebilirsiniz. Ayrıca eğer teknik bilginiz varsa ekran ile donanımı tek bir çerçevenin içine sıkıştırarak duvara asılacak bir tablo dahi yapabilirsiniz.
  • Kendi Oyun Sunucunuzu Yaratın: Arkadaşlarınızla oyun oynamayı seviyorsanız bazı eski oyunlar için sunucuya ihtiyaç olduğunu biliyorsunuzdur. Peki, kendi bilgisayarınızın işlem kapasitesini kısıtlamak yerine eski laptopunuzu değerlendirmeye ne dersiniz? Gücü sayesinde eski laptoplar, kolaylıkla neredeyse her oyun için bir kapalı sunucu haline getirilebilir.

tablet-1.jpg

Tabletiniz mi bozuldu?

Daha küçük olmaları sayesinde günlük hayatın neredeyse her alanında kendine yer bulan tabletler, günümüzde kompleks işleri halledebilecek kadar güçlü hale geldi. Ancak eski tabletler “dokunmatik cihaz” olmaktan ileriye gidemiyordu. Merak etmeyin, tabletlerin esnek yapısı ve büyük ekranları, birçok farklı geri dönüşüm fikrine uygun olmalarını sağlıyor.

  • Görüşmeler İçin Kullanın: Eski tabletler dahi günümüzde kritik önem taşıyan Meets ve Teams gibi uygulamaları kaldırıyor. Bu noktada tabletinizi sabit bir yere konumlandırarak görüşmelerinizde ikincil ekran şeklinde kullanabilirsiniz. Ayrıca tabletler, kolaylıkla telefonlarla bağlantı kurabildiği için mesajlarınızı ve çağrılarınızı görüp yanıtlayabildiğiniz bir sisteme de dönüştürmek mümkün.
  • Aracınıza Yerleştirin: Kim aracında gelişmiş bir multimedya oynatıcı istemez ki? Eski tabletlerinizi kolaylıkla aracınızın ses sistemine bağlayabilirsiniz. Ayrıca tabii ki film izleme, oyun oynama ve navigasyon gibi hizmetler de tablet ile birlikte gelecek!
  • E-Kitap Okuyucuya Dönüştürün: Günümüzde başta Amazon Kindle olmak üzere pek çok farklı e-kitap okuyucuyu bulmak mümkün. Ancak eski bir tablet, birkaç uygulamanın yardımıyla kolaylıkla bir e-kitap okuyucuya dönüştürülebilir.
  • Not Tutucu Olarak Kullanın: Özellikle ilk nesil tabletler, kompakt ekranları ile not tutucu olarak kullanmak için birebir. Notion gibi farklı not tutma uygulamalarını tablete kurabilir, mutfağınızın uygun bir yerine sabitleyebilirsiniz. Böylece aileniz, hem ev içi günlük yapılması gerekenlerden geri kalmaz hem de takviminizi kolaylıkla takip edebilir.

kulaklik.jpg

Kulaklıklarınız bozulduysa...

Kulaklıklar yapıları gereği yazımızdaki diğer elektronik cihazlara kıyasla çok daha kolay bir şekilde kırılıyor. Eminiz ki evinizde kırılmış veya kablosu kopmuş bir kulaklık bulunuyordur. Neyse ki bozulan kulaklığı değerlendirmek için bazı yöntemler var.

Kablo Kopması Tamir Edilebilir: Sanılanın aksine kablosu kopan bir kulaklık tamamen kullanılamaz duruma gelmez. Biraz elektrik bandı veya daha temiz bir işçilik çıkarmak istiyorsanız lehim ile birlikte kopan kabloyu tamir edebilir ve kullanmaya devam edebilirsiniz. Kulaklıkların içerisinde yer alan telleri de bulmak bir hayli kolaydır. Bu sebeple birden fazla kulaklığın çeşitli parçalarını kullanarak yepyeni bir kulaklık yapmanız da mümkün.

Elektronik Aksamını Değerlendirin: Bozulan çoğu elektronik, genellikle yüzlerce komponent arasında sadece bir veya birkaçının zarar görmesiyle kullanılamaz hale gelir. Aslında çoğu komponent hala kullanılabilir durumdadır. Kulaklıklarınızda yer alan osilatör, hopörlör, çip ve batarya gibi donanımlar yeniden değerlendirilebilir.

Aksesuar Olarak Kullanın: Artık gündelik tarzımızın bir uzantısı haline gelen kulaklıklar, çalışmasa da pekâla aksesuar olarak kullanılabilir. Özellikle eski tip bir kafa üstü kulaklık, bir kostüm partisinde dikkatleri üzerinize çekebilir. Örneğin, 90’lar kostümünüzü Walkman’li kulaklık ile tamamlamaya ne dersiniz?

Kaynak: www.plumemag.com