Aşı geliştiren bilim insanı: Virüsün mutasyona uğrayacak yeri kalmadı
Astrazeneca ile Oxford Üniversitesi ortaklığıyla geliştirilen koronavirüs aşısı için çalışan Dame Sarah Gilbert’ten virüsün geleceği ve uğradığı mutasyonlara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Royal Society of Medicine web seminerinde konuşan konuşan Dame Sarah, "Virüs tamamen mutasyona uğrayamaz çünkü spike proteini o hücreye girmek için insan hücresinin yüzeyindeki ACE2 reseptörü ile etkileşime girmek zorundadır” ifadesini kullandı.
Sarah, "Spike proteinini o reseptörle etkileşime giremeyecek kadar değiştirirse, hücrenin içine giremez. Bu yüzden virüsün, bağışıklıktan kaçarak bulaşıcı bir virüs olabileceği çok fazla yer yok” diye konuştu.
‘Daha ölümcül bir varyanta dönüşmesi olası değil’
Sarah, koronavirüsün gidebileceği pek fazla yer olmadığı için Covid-19’un çok daha ölümcül bir varyanta dönüşmesinin olası olmadığını söyledi.
"Normalde virüslerin daha kolay dolaştıkları için daha az öldürücü hale geldiklerini görüyoruz ve Covid-19’un daha öldürücü bir versiyonuna sahip olacağımızı düşünmek için hiçbir neden yok” diyen Sarah halihazırda dünya üzerinde dört tane koronavirüs türünün dolaştığını ve bunların farkında bile olmadıklarının altını çizdi.
İstanbul Valisi Yerlikaya: 65 yaş üstü büyüklerimizin 3. doz aşı oranı yüzde 64
'Sağlık ocaklarında bebeklere yanlışlıkla koronavirüs aşısı yapıldı' iddiası
Bilim Kurulu üyesi uyardı: Her türlü önlemi konuşuruz
TTB’den koronavirüsten ölen doktorlarla ilgili çarpıcı açıklama