Antik genleri araştıran Prof. Betül Kaçar’a ödül

Antik genleri araştıran Prof. Betül Kaçar’a ödül
2020 başından beri NASA’da astrobiyolog olarak çalışan Prof. Dr. Betül Kaçar, antik genler konusunda yaptığı bilimsel çalışmaları dolayısıyla “2022 Rosalind Franklin Madalyası” ödülünde ikinciliğe layık görüldü.

2020 yılının başında NASA’da çalışmaya başlayan astrobiyolog Prof. Dr. Betül Kaçar, Genom Yazarları Birliği ve Rosalind Franklin Derneği tarafından antik genler konusunda yaptığı bilimsel çalışmaları dolayısıyla “2022 Rosalind Franklin Madalyası” ödülünde ikinciliğe layık görüldü. Biyomoleküler kimya alanında yüksek lisans yapan ve eski NASA Astrobiyoloji Enstitüsü ve Harvard Üniversitesi’nde Yaşamın Kökenleri ve Evrimsel Biyoloji alanlarında doktora yapan Kaçar daha önce de Stanley Miller Erken Kariyer Ödülü ve NASA Erken Kariyer Ödülü almıştı. Bilimde kız çocukları ve kadınların savunucusu olan “BM Kadın Nesil Eşitlik Kampanyası” ile ortak çalışmalar yürüten Kaçar, ayrıca dünya çapında astrobiyoloji alanında öğretmenleri ve öğrencileri destekleyen astrobiyoloji sosyal yardım ağı SAGAN’ın da kurucu ortağı.

Betül Kaçar kimdir?

Giresunlu bir ailenin çocuğu olan Betül Kaçar, Marmara Üniversitesi’nde kimya eğitimi gördü ve 20 yaşında ABD’ye göç etti. 20 yaşında Parkinson ve Alzheimer üzerine doktora çalışmasına başlayan Kaçar, 2010’da Atlanta’daki Emory Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı. Evrimin moleküler mekanizmalarına yönelik anlayışımızla ilgilenen Kaçar, doktora sonrası çalışmalarını NASA’da sürdürdü. 2012 yılında Harvard Üniversitesi’ne katılan Betül Kaçar, burada Organizma ve Evrimsel Biyoloji Departmanı’nda görev aldı. Türk bilim insanı, 2017 yılından bu yana Arizona Üniversitesi'nde Astronomi ve Moleküler Hücre Biyolojisi alanında çalışıyor.