Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz: Koronavirüs aşısı evde de yapılabilir

Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz: Koronavirüs aşısı evde de yapılabilir
Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz koronavirüs aşısının Türkiye'ye gelmesinin ardından nasıl dağıtımı yapılacağına ilişkin çalışma yürüttüğünü açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 11 Aralık'ta Türkiye'ye gelmeye başlayacağını açıkladığı koronavirüs aşısına ilişkin açıklamalarda bulunan Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, gelen aşıların Türkiye Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu tarafındanülke standartlarına uygunluğunun test edileceğini ifade etti.

Doç. Dr. Kayıpmaz, aşının geçeceği aşamaları "Eğer uygunluk bulunur ise erken kullanım izni verilecek ve onun ardından aşılanma başlayacak. Bu 2 haftalık bir süreç. Bizim için önemli olan aşının etkinliği ve güvenirliğidir. Etkin ve güvenilir olduğu ortaya konmuş her aşı bizim için değerlidir. Bu hastalıktan kurtuluş için elimizdeki en önemli çare aşı. Çünkü siz aşı vurulduğunuz zaman virüs ile karşılaşsanız dahi hastalığı daha hafif atlatabiliyorsunuz; vücudunuzda virüse karşı antikorlar hazır halde beklediği için. Bundan dolayı aşılanmanın önemi yadsınamaz" ifadesi ile anlattı. 

"Aşılar bulaşıcı hastalıklardan korunmada bizim olmazsa olmazımız"

Kayıpmaz'ın açıklamaları şöyle:

"Ünlü halk ozanımız Aşık Veysel, âma idi. Çiçek hastalığı dolayısıyla âma olmuştu. 2 kardeşini çiçek hastalığından kaybetmişti. Şimdi çiçek aşısı var. Ve insanlar artık çiçek aşısı sayesinde hastalık ortadan kalktığı için şu anda böyle bir sorunla uğraşmıyor. Ama bundan 70-80 yıl geriye gittiğimizde bir çiçek hastalığı probleminin olduğunu görüyorsunuz. O yüzden aşılar bu bulaşıcı hastalıklardan korunmada bizim olmazsa olmazımız. Şu anda ön plana çıkan aşılarda zaten beklediğimiz, istediğimiz etkinlik düzeyinin üzerinde bir etkinliğin olduğu ilan edildi. Zaten Türkiye'de yapılacak değerlendirmenin ardından devreye girecek.

"Evde Sağlık Hizmetleri bağlamında bu aşılar uygulanabilir"

Sağlık Bakanlığı bu konu ile ciddi bir çalışma yürütüyor. Aşama aşama insanların aşı olması planlanmıştı. Öncelikle en yüksek riskteki kişiler aşılanacak. Aşıların kullanımı izni alması sonrasında bunlar belirlenecek. Sağlık kuruluşlarında, temel sağlık hizmetlerinin sunulduğu Aile Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi gibi kuruluşlarda hatta ilk bekleyen hastalara Evde Sağlık Hizmetleri bağlamında bu aşılar uygulanabilir. Bunu en uç noktaya kadar taşıyabilecek şu anda dağıtım alt yapısı var. Bu mRNA aşılarında en büyük karşılaşılan sorun; ciddi bir soğukluk derecesi gerektiriyor aşının saklanacağı koşullar. Ondan dolayı belli başlı merkezler belirleniyor bu ülkelerde ve insanların o merkezlere gelip aşıyı olması tavsiye ediliyor. Yani donanımlı, kapasiteli hastanelerde bu iş yapılıyor. İnaktive aşısı bize bir avantaj olacak. Artı 2, eksi 8 derece arasında saklanabildiği için ülkenin en uç noktalarına kadar bu aşıyı götürebileceğiz."

Etiketler :