Bergama'da 832 dönümlük dev satış

Bergama'da 832 dönümlük dev satış
İzmir'in Bergama Belediyesi'nin 50 milyon TL'den fazla değer biçilen 832 dönüme yakın, 19 tarlayı satışa çıkarması köylüleri isyan ettirdi.

Büyükşehir Yasası ile Bergama Belediyesi'ne geçen ve "köy malları" olarak bilinen bu arazilerin satılmamasını isteyen köylüler, AKP'li Başkan Hakan Koştu ve onu destekleyen MHP'lilere tepki gösterdi. Sert tartışmalar yaşanırken, AKP'li Başkan "Yolları yapacağız, borçlanalım mı?" diyerek kendini savundu.

Belediyeye ait toplam 831 bin 938 metrekare büyüklüğünde ve yaklaşık 50 milyon TL değerindeki 19 tarlanın satış kararı, AKP ve MHP'nin "evet" oyları ile meclisten geçerken, "Köylünün malını satmayın. Tarımın ve insanların geleceğini satmayın" diyerek tepki gösteren CHP ve İYİ Partililer salonu terk etti. Bergama köylüsü ve çok sayıda muhtar ise satış kararının alındığı belediye meclis toplantısının yapıldığı salonun önünde basın açıklaması yaptı.

"ATA TOPRAĞINI SATIYORSUNUZ"

"Sat sat nereye kadar", "Atalarımızdan bize miras toprakları satmayın", "Köylünün ata toprağını satamazsınız" yazılı dövizler açan köylülelere, Kadıköy, Çitköy, Aşağıkırıklar, Ferizler, Çamköy ve Sarıdere köylerinin muhtarları ile CHP ve İYİ Parti ilçe teşkilatlarının yanı sıra belediye meclis üyeleri, Bergama Demokrasi Platformu, sendikalar ve Bergama Çevre Platformu üyeleri de destek verdi.

Çitköy Muhtarı Zeki Boz, "Bize oy veren insanlar, ‘tarlamızı sattırmayın’ diyerek bize vekalet verdiler. Biz onlar adına buradayız. Satılan yer cami tarlası. Burada abdest dahi bozamazsınız. Biz bu tarlaların satılmasını istemiyoruz. Belediyeye çok para lazım ise kendi mülkünü satsın, benim atalarımdan kalan yerleri satmasın. Buradaki büyük parseller acaba kimlere satılacak?" dedi.

“VEBAL, PARMAK KALDIRAN MECLİS ÜYELERİNDE”

Kadıköy Orhan Tural, "Bu yerlerin satışında her parmak kaldıran meclis üyesinin üzerinde vebal vardır. Bu vebalin altına onlar giriyor. Neden daha önce gelip bize burada satış kararı alacaklarını, topraklarımızı satacaklarını bize anlatmadılar? Hiçbir şekilde ata topraklarımızın satılmasını kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

“KİMİN MALINI KİME SATIYORSUN?”

Ferizler Köyü’nden Mustafa Tezcan, "O yerlerin ne şartlarda korunduğunu ben bilirim. Çocuktum, babalarımız bu arazileri traktörün köyümüzde olmadığı zamanlarda elleriyle temizlediler. Zeytin ektiler, tarla yaptılar. Kaç gündür uyku uyumuyorum. Sen kimin malını kime satıyorsun? Bu tarlaları zamanında karar alıp muhtarlarımız satabilirdi. Ancak çocuklarımıza kalsın diye satmadık. Biz ellerimizle kazma, kürekle buralarda çocukluğumuzdan beri çalıştık. Bu karardan bir an önce vazgeçsinler" dedi.

“KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL”

CHP İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz ise şunları söyledi: "Köylümüze, dedelerinin, atalarının bıraktığı toprakları bir kalemde, bir çırpıda satmak kabul edilebilir bir şey değil. Muhtarlarımız, köylülerimiz buna karşı çıkıyor, bizde bunun doğru olmadığını söylüyoruz. Ancak ortaya konulan izahın anlaşılabilir bir yanı yok. Başkan diyor ki ‘buraları satarak yol, park yapacağım.’ Sürekli satarak yol, park yapmak çözüm yolu değil. Bu işin bahanesi. Köylülerimiz bu mücadeleyi sürdürdüğü sürece başta hukuki olmak üzere her türlü desteği vermeye hazırız. Milletvekillerimiz de buraya gelecek, bu mücadelemize ortak olacak."

“YARGIYA TAŞIYACAĞIZ”

İYİ Parti İlçe Başkanı Nuri Çiftçi de "Satılması düşünülen yerler vakıf arazileridir. Vakıf arazileri, vakıflar yasasına göre korunur. Bu yerlerin satışına karşıyız. Köylünün malını satarak hizmet yapmakla hizmet getirdik diye övünmenin takdirini Bergamalının vicdanına bırakıyoruz. Konuyu TBMM'ye ve yargıya taşıyacağımızı Bergama kamuoyuna beyan ederiz" dedi.

AKP VE MHP İLÇE BAŞKANLARINA KÖYLÜDEN TEPKİ

Bergama Kültür Merkezi önünde AKP İlçe Başkanı Sebahattin Güzel ve MHP İlçe Başkanı Hasan Hüseyin Engin ile yöre köylüsü ve muhtarlar arasında tartışma çıktı.

AKP'Lİ BAŞKAN KENDİNİ SAVUNDU: YOLLARI YAPACAĞIZ, BORÇLANALIM MI?

Belediye meclisinde satışlara yönelik tepkilere yanıt veren Bergama Belediye Başkanı AKP'li Hakan Koştu, "Bergama’nın yol problemleri var. Buralardan bir satış olacaksa Bergama’nın yolları noktasında yatırım yapılması gerekiyor. Sosyal tesislerle alakalı talepler var. Yatırım için iki seçenek vardır; ya borçlanırsınız ya da gayrimenkul değerleme ile ilgili karar vermek durumundasınız. Bu satışlardan elde edilecek gelir yatırımlarda kullanmak üzere değerlendirilecek. Hangi yol hangi caddeyi yapacaksanız diye sormanız gerekir. Bu kararı almazsak Bergama’nın kronikleşmiş sorunları çözemeyiz. Gayrimenkulleri değerlendirelim mi, borçlanalım mı?" dedi.