"Artık asistan hekimlerin çığlığını duyun"

"Artık asistan hekimlerin çığlığını duyun"
İTO ve İTO Asistan ve Genç Uzman Hekim Komisyonu dün gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Çığlığa dönüşen sorunlarımızın duyulmasını istiyoruz” denildi.

İstanbul Tabip Odası (İTO) ve İTO Asistan ve Genç Uzman Hekim Komisyonu tarafından yapılan basın açıklamasında genç hekimlerin maruz kaldığı mobbing, çalışma koşullarının zorluğu, şiddet gibi sorunlar belirtildi. 

Hekimler gidiyor

BirGün'den Yaren Çolak'ın haberine göre, Asistan hekimlerin tükendiğini vurgulayan İTO Başkanı Pınar Saip, “Tükenmişlik geleceğimiz hekimlerinin yurtdışına gitmesine ya da meslekten vazgeçmesine neden oluyor. Bu geleceğimiz için ciddi bir tehlikedir. Asistanlarımızın sorunlarının farkındayız, mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu. Basın metnini okuyan İTO Asistan ve Genç Uzman Hekim Komisyonu üyesi Dr. Merve Yıldırım ise “Büyük hayaller ile başladığımız uzmanlık eğitimi; çalışma koşulları ve maruz kalınan mobbing ile hayal kırıklığına dönüşüyor” dedi.

"36 saat çalışmaya zorlanıyoruz"

Nöbetlerle asistan emeğinin sömürüldüğünün altını çizen Yıldırım, “Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği “uzmanlık öğrencileri 3 günde birden daha sık olmayacak şekilde nöbet tutmalıdır” demesine rağmen resmiyete yansımasa da kimi kliniklerde nöbet sayısı ayda 14-15’i bulabiliyor. Günlük 8 saatlik mesainin ardından 16 saat nöbet tuttuktan sonra ertesi gün çalışmaya yani 36 saat süreyle çalışmaya zorlanıyoruz. Mevzuatta “gece nöbeti tutanlara ertesi günü görev verilmez” ifadesi yer almasına rağmen başhekimlere kurumda hizmetin aksamaması gerekçeleriyle nöbet ertesi dinlenmesi gereken hekimi mesaiye devam ettirme yetkisi verilmiştir” diye konuştu. Tıp eğitiminde yer alan hiyerarşik ilişkilerin mobbinge neden olabildiğini aktaran Yıldırım şu ifadeleri kullandı: “Pandemi ile mücadelenin her alanında özveri ile görev almamıza rağmen artan iş yükü, ihmal edilen uzmanlık eğitimi, ücret adaletsizliği ve artan mobbing ile karşılaştık. Bizler sayısı 30 bini bulan asistan hekimler olarak, çığlığa dönüşen sorunlarımızın duyulmasını talep ediyoruz.”

Etiketler :