Araştırma 32 yıl sürdü: Kahve ve yeşil çayın ölüm riskine etkisi ortaya çıktı
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, araştırmanın başyazarı ve Osaka Üniversitesi'nde halk sağlığı profesörü olan Hisroyasu İso, nüfusun yaşlanmasıyla birlikte kalp ve damar rahatsızlıklarında da artış görüldüğünü belirtti. İso, ortalama yaşam süresini artırmak için inme veya kalp krizi geçiren kişilerle ilgili çalışma yaptıklarını açıkladı. Daha önce yeşil çay ve kahveye ilişkin yapılan araştırmalar kardiyovasküler hastalık geçirmeyen ya da kanser olmayan kişilerin kalp sağlığı üzerindeki etkilerine odaklanmıştı. Fakat bu araştırma inme veya kalp krizi geçirdikten sonra kahve ve yeşil çay tüketilmesinin tüm nedenlere bağlı ölüm oranına etkisini ortaya koydu.
46 binden fazla katılımcı
Araştırma ekibi 1988'le 1990 arasında bir çalışmaya katılan ve yaşları 46 ile 76 arasında değişen 46 binden fazla katılımcının verilerini derledi. 2009'da yine aynı kişilerden toplanan verilerle birlikte analiz edildi. Veriler katılımcıların yaşam tarzı, tıbbi geçmişi, yeşil çay ve kahve tüketimini de içeriyordu.
Medical Xpress'in aktardığına göre, ardından katılımcılar, inme geçirenler, kalp krizi geçirenler ve ikisini de geçirmeyenler şeklinde üç gruba ayrıldı. inhime geçirenlerin bulunduğu grupta, günde en az 7 fincan yeşil çay tüketen kişilerin, nadiren tüketenlere göre ölüm riskinin yaklaşık yüzde 62 oranında az olduğu ortaya çıktı.
Bulgular, ikinci grupta günde bir fincan kahve içenlerin, düzenli şekilde kahve içmeyenlere kıyasla ölüm riskinin yaklaşık yüzde 22 daha düşük olduğunu gösterdi.
Hakemli bilimsel dergi Stroke'ta yayımlanan araştırmada, haftada bir veya daha fazla bardak kahve tüketen ve iki hastalığı da geçirmeyen kişilerin, kahve içmeyen kişilere göre ölüm riskinin yaklaşık yüzde 14 daha az olduğu da tespit edildi.
Araştırmacılar, yeşil çay tüketiminin söz konusu hastalıkları atlatanların ileride kardiyovasküler hastalık geçirmesini önleyebileceğini söyledi. Kahveninse sağlıklı bireylerde bunu sağlayabileceğini ekledi.
Şeker uyarısı
Araştırmacılar Japonya'daki yeşil çay ve kahve tüketimindeki alışkanlıklara da dikkat çekti. Diğer ülkelerle arasındaki farklara dair uyarıda bulundu. Zira İso, Japonya'da yeşil çayın genellikle suyla ve şeker katılmadan hazırlandığını belirtti. Kahvenin de genellikle suyla, ara sıra süt ve şekerle yapıldığını ekledi. İso sözlerine şöyle devam etti:
"Bu içecekleri en sağlıklı şekilde tüketmek için gereksiz yere şeker eklemeyin"
Bununla birlikte, araştırmanın gözlemsel olduğunun altı çizildi. Bu yüzden yeşil çay ve kahvenin kalp kriziyle inme riskini azaltmasının nedeni belirlenemedi.