Ankara için korkutan tablo: Günlük vaka sayısı 4 bin
ağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Eşbaşkanları Nazan Karacabey “Ankara’daki hastanelerin yoğun bakımları sürekli genişletiliyor ama ilerleyen günlerde bu alanlar da yetmemeye başlayacak” dedi.
Karacabey şöyle anlattı: “Ankara Şehir Hastanesi’nde ameliyathane alanlarındaki operasyon öncesi odalar ile uyandırma odaları Covid-19 yoğun bakım servisine çevriliyor. Bir hastanın ameliyata girmeden önce hazırlandığı odaya operasyon öncesi oda denir.
Yine bir hasta ameliyat sonrasında da bir başka odaya alınır ve burada da anesteziyi atması beklenir. Bu alana da uyandırma odası veya yatağı denir. Yani ameliyat sonrası ve öncesi odalar Covd-19 yoğun bakıma servisine çevrilecek. Bu hazırlıklar da vakaların daha da artacağını ve buna karşı bir hazırlık yapıldığını gösteriyor”
BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, “Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi’nde de daha önce boş olarak bekletilen bir kata yoğun bakım hastası alınmaya başladı” söyleyen Karacabey, “Ankara’daki Covid-19 Çağrı Merkezi telefonlara yetişemiyor. Artık burada çalışacak insan bulamıyorlar. Evde tedavi ile filyasyon ekiplerinin iş yükü artı. Hastaneler dolduğu için Covid-19 hastaları hastanede değil evde tedavi ediliyor ve ekipler çok ağır şartlarda çalışıyor. Öte yandan filyasyon ekibi sayısında da düşüş var ve ekiplerin sayısı Ankara’da 900’lerden 500’lere kadar düşürüldü ama baktığımız da hasta sayısı da azalmıyor aksine artıyor. Bu durumun nedeni de pek çok sağlıkçının Covid-19 olmasıdır.” dedi.
Temaslılara test yok
Kubilay Yalçınkaya ise İstanbul’daki vaka artışıyla beraber Ankara’daki test sayısının düştüğünü ifade etti ve “Ankara’da geçen hafta günlük vaka sayısı 3 bin 700 ile 4 bin 200 civarındaydı. Geçen yaz bir pozitif hasta çıktığında filyasyon ekibi hastanın evine giderek evdeki tüm temaslılara test yapıyordu ama artık temaslılara test yapılma oranı çok düştü, evdeki temaslılara test yapılmıyor” dedi.
Yalçınkaya şöyle devam etti: “Pandemi sürecinde engelli ve kronik rahatsızlığı olan sağlıkçı arkadaşlarımıza izin verilmedi. Arkadaşlarımız çalıştırılmaya devam ediyor. Şu an iki engelli arkadaşımız yoğun bakımda mesela. Bazı hastanelerde Covid-19 hastaları 10 saat boyunca acil servislerde bekliyor. Çünkü hastanelerde boş yatak bulunamıyor”