Yere düşen yiyecek yenir mi? Yıllardır yanlış biliyormuşuz... Bu kurala uyarsanız yere düşeni yiyebilirsiniz...

Yere düşen yiyecek yenir mi? Yıllardır yanlış biliyormuşuz... Bu kurala uyarsanız yere düşeni yiyebilirsiniz...
Bisküvi, kurabiye ya da pizzanın son dilimi yere düştüğünde üzgün şekilde arkasından bakmanıza gerek yok. Bir yiyecek yere düştüyse 'beş saniye kuralı'na uymak mümkün mü? Yoksa direkt çöpe dökenler mi haklı? Şüpheli durumlarla nasıl başa çıkabiliriz? İşte yere düşen yiyeceğin durumu...

Kimimiz yere düşen bir gıda maddesini, “İlk beş saniyede kirlenmez” diyerek yemeyi tercih etse de kimimiz direkt çöpün yolunu tutar. Sonra da bir güzel elini yıkar. Bazılarımız da yere düşen gıda maddesini eline alır üfler, silkeler (belki bir de yıkar) ve sonra yer. Siz hangisini yapıyorsunuz bilmiyoruz ama biz şu 'Beş Saniye Kuralı'na bir açıklık getirelim istedik.

Beş Saniye Kuralı

yemek-1.jpg

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki hiç kimse bu “şüpheli” kuralın kökenini bilmiyor. Bununla birlikte bilim insanları, bu kuralı test etti ve sonuçlar şaşırtıcıydı: Zeminin temizliğine bağlı olarak değişmekle birlikte “Beş Saniye Kuralı” tamamen uydurma bir teori değil sonucuna varıldı.

Bilimsel Araştırma Yapıldı

yemek-2.jpg

Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi’nde yürütülen bu deney, yiyecek düştüğü andan itibaren beş saniyelik zaman dilimi içinde alındığı sürece, düşen yiyecek üzerindeki mikroorganizmaların varlığının minimum düzeyde olduğunu kanıtladı.

Yüzeyin Cinsi Önemli

yemek-3.jpg

Deney, zeminin dezenfekte edilmesinden sonra gerçekleştirilmiş ve yalnızca, patojenlerin çoğalma olasılığının daha düşük olduğu fayans ve ahşap gibi sert zeminlerde yürütülmüştü. Nemi tutabilen ve mikroorganizmalar için üreme alanı haline gelebilen halılar ve diğer yumuşak yüzeyler üzerinde test yapılmadı.

Gıda Kuru mu Yaş mı?

yiyecek.jpg

Ayrıca düşen kuru gıdaların yenmesi, ıslak gıdalara göre biraz daha güvenliydi. Çünkü nem, patojenlerin tutunabilmesi için harika koşullar yaratıyordu. Bu nedenle, bir patates cipsi veya bisküvi, minimum düzeyde patojene maruz kalırken bir elma veya muz dilimi, daha yüksek miktarda patojen taşıyordu.

Sizin Kararınız...

yiyecek-1.jpg

Unutmayın; hiçbir bilim insanı, yere düşen yiyecekleri yemenizi tavsiye etmiyor! Buna karşın eğer gıda maddesi kuruysa ve temiz bir fayans veya ahşap üzerine düştüyse (ve siz illaki o bisküviyi yemeye kararlıysanız), ağzınıza attığınızda yine minimum seviyede patojene maruz kalırsınız.

gastroeko.com'da yer alan içeriğe göre, ancak halı veya diğer tip yüzeylere düştüyse veya düştüğü yüzey ne olursa olsun temizliğinden şüphe duyuyorsanız (bir de kedi veya köpeğiniz varsa), düşen bisküvinizle vedalaşmanın zamanı gelmiş demektir. Hele ki düşen yiyecek meyve veya dondurma gibi ıslak bir şeyse bağırsaklarınızda yeni yerleşimcilere yer açmanın hiç de lüzumu yok.

Etiketler :