Kurutulmuş domatesler nasıl kullanılır: İşte püf noktaları

Kurutulmuş domatesler nasıl kullanılır: İşte püf noktaları
Her koşula dayanıklı olan kurutulmuş domatesler, tatlı ve tuzlunun karışımı olmasıyla da yoğun bir aroma sağlayarak yemeklere ayrı bir tat katıyor. Kuru bir halde bırakılan ya da yağda bırakılan kurutulmuş domatesler, pişirilirken özel işlemlerden geçirilebiliyor. Çeşitli lezzetler elde etmek için güneşte kurutulmuş domateslerin nasıl kullanılabileceğini hep beraber inceleyelim.

Domatesleri güneşte kurutma işlemi, sözkonusu besini daha uzun süre muhafaza etmenin bir yolu olarak ortaya çıktı. İtalyanlar kış aylarında değerli besin maddelerini korumak için domateslerini seramik çatı teraslarında kurutuyorlardı. Fine Dining Lovers'ın hazırladığı "Kurutulmuş domatesleri kullanmanın yolları" içeriğini çevirdik.

Kurutulmuş domates nasıl yapılır?

Güneşte kurutulmuş domatesler, önce asma üzerinde olgunlaşan domateslerden yapılıyor. Daha sonra ikiye bölünerek, yükseğe konulmuş bir örtünün üzerine yerleştiriliyor ve kuruması için güneşe bırakılıyor. Bu aşamada domatesler genellikle tuzla işlemden geçiriliyor.

Burada domatesleri böceklerden korumak gerekiyor. Kurutma işlemi, domateslerin buharlaşma nedeniyle ağırlıklarının yaklaşık yüzde 90'ını kaybetmeleriyle tamamlanıyor. Böylece geriye domates aroması ve besin maddeleri kalıyor. Bu süreç hava durumuna bağlı olarak genellikle bir ila iki hafta sürüyor.

Domatesler yalnızca Akdeniz'deki gibi kurak ve güneşli iklimlerde güneşte kurutulabilse de buna benzer ürünleri, fırında kurutma veya bir dehidratör yardımıyla da elde etmek mümkün.

Püf noktalar

Evde kendi mutfağınızda taze domateslerden kurutulmuş domates yapmak için profesyonellerin kullandığı bu ipuçlarını deneyebilirsiniz:

Olgun domates kullanın, Roma domatesleri su içeriği yüksek olduğu için iyi bir seçim olur. Çeri domatesleri ikiye bölün ve fırın tepsisine kesik tarafı yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Üzerine deniz tuzu veya İtalyan baharatı serpin ve domateslerin suyunu kaybetmesi için öğle güneşine bırakın.

Tuz, güneş ışığı ile birlikte hareket ederek domatesleri kurutur ve böylece domatesler kurumuş olur. Domateslerinizi zaman içinde düşük ısıda fırına da koyabilirsiniz, ancak sonuçlar aynı olmayacaktır. Gözünüz üzerlerinde olsun çünkü çok uzun süre kurutulurlarsa lezzetlerini kaybederler.

Hazır olduklarında domatesleri zeytinyağlı bir kavanozda saklayabilirsiniz. Bir diş sarımsak ve taze otlardan oluşan İtalyan çeşnisi ile yağda bırakıldıklarında aylarca saklanabilir ve her zaman kullanıma hazır olurlar.

Kurutulmuş domateslerin kuru pakette yeniden rehidre* edilmesi

*Rehidre: Su kaybetme sonrası tekrar normal suyunu kazanmak.

Güneşte kurutulmuş domateslerle yemek pişirmeden önce bu Akdeniz mücevherlerini rehidre etmek gerekiyor. Domatesleri korumak için kullanılan tuzdan fazlasını atabilmek için sözkonusu meyveleri suyun altında durulayın.

Ardından kurutulmuş domatesleri üzerini örtecek kadar suyla birlikte bir tencereye koyun. Kaynayana kadar yüksek ateşte pişirin ve ardından ocağı kapatın. Soğuyana ve tamamen rehidre olana kadar demlenmeye bırakın. Daha sonra domatesleri süzün ve kurulayın.

Zamanınız kısıtlıysa bu işlemi mikrodalga fırında da gerçekleştirebilirsiniz.

Yağda bırakılmış domatesler

Bu domatesler doğrudan kavanozdan kullanılabiliyor. En iyileri sızma zeytinyağı ile dolu oluyor, bu da soslara harika bir katkı sağlıyor.

Bu domatesleri kullanmak için tek yapmanız gereken, onları süzmek. Fazla yağı almak istiyorsanız da kağıt havluyla ürünleri kurulayabilirsiniz. Bazı gurme marketlerde sarımsak, otlar ve hatta ton balığı ile paketlenmiş güneşte kurutulmuş domatesler satılıyor. Bu yüzden etiketleri okuduğunuzdan emin olmanız gerekiyor.

Güneşte kurutulmuş domates nasıl kullanılır? İşte tarifler

Kurutulmuş domatesli Caprese salatası

caprese-salatasi.png

Kurutulmuş domatesler salatalarda, makarnalarda ve yoğun domates aroması almak istediğiniz pek çok diğer yemekte kullanılabilir. Onları doğrayıp geleneksel Caprese salatası (diğer adıyla domatesli mozzarella salatası) için ekstra bir sos olarak kullanmak güzel bir fikir olabilir. Kurutulmuş domateslerin lezzeti yoğun olduğundan aşırıya kaçmanız tavsiye edilmiyor.

Malzemeler
Asma ile olgunlaştırılmış domates
Bufalo Mozzarellası
Sızma Zeytinyağı
Tuz
Taze Fesleğen

  1. Domatesleri dilimleyin
  2. Mozzarellayı bol parçalara / dilimlere ayırın.
  3. Domatesleri bir tabağın tabanına üst üste gelecek şekilde dizin ve üzerine mozzarella parçalarını serpiştirin.
  4. Üzerinde sızma zeytinyağı gezdirin, taze tuz serpin ve fesleğen yaprakları ile süsleyin.

Kurutulmuş domateslı̇ ve peynı̇rlı̇ glutensı̇z ekmek

caprese-salatasi-1.png

Glutensiz ekmeği, doğranmış kurutulmuş domates ve doyurucu bir tutam Parmesan peyniri ekleyerek daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

Malzemeler
200 g mısır unu
100 g pirinç Unu
50 g süt tozu
1 tutam tuz
7 g instant maya
2 çay kaşığı şeker
2 çay kaşığı ksantan sakızı
3 yumurtalar
Doğranmış, süzülmüş kurutulmuş domates
25 g rendelenmiş parmesan Peyniri
Sızma zeytinyağı
Fesleğen

  1. Bir somun kurutulmuş domatesli glutensiz peynirli ekmek için 900 g'lık bir somun kalıbını yağlayın.
  2. Un, mısır unu, süt tozu ve tuzu bir karıştırma kabında eleyin ve iyice karıştırın. Maya ve ksantan sakızını karıştırın.
  3. Yumurtaları çırpın. Kuru malzemelere ekleyin ve 5 dakika daha çırpın. Kalan malzemeleri karıştırın, 1-2 yemek kaşığı domatesi üzeri için ayırın.
  4. Karışımı kaşıkla kalıba dökün, üzerini yağlı streç filmle kapatın ve ılık bir yerde yaklaşık 30 dakika mayalanmaya bırakın.
  5. Fırını 180°C'ye ayarlayın.
  6. Ayırdığınız domatesleri üzerine yerleştirin.
  7. Kızarana ve tabanına vurulduğunda kof bir ses gelene kadar yaklaşık 45 dakika pişirin. Soğuması için bir ızgara teli üzerine yerleştirin.
  8. Glutensiz peynirli ekmeği dilimleyip, zeytinyağı ve biraz fesleğenle süsleyerek servis edin.

Et suyunda kurutulmuş domates kullanın

Kurutulmuş domateslerin et suyunu canlandırmak için kullanılabileceğini biliyor muydunuz? Tek yapmanız gereken, onları diğer malzemelerle birlikte tencereye atmak ve her zamanki gibi pişirmek. Güzel bir tat katacaklardır.

Çavdar ekmeği üzerinde beyaz peynir, kurutulmuş domates ve zeytin

cavdar-ekmegi.png

Bu New York klasiği, vejetaryen sandviçi denediğinizi pişman olmayacaksınız. Kurutulmuş domatesler, beyaz peynir ve zeytin kombinasyonuyla mükemmel uyum sağlayarak doyurucu bir atıştırmalık ya da öğle yemeği alternatifi sunuyor.

Malzemeler
225 g doğranmış beyaz peynir
Zeytinyağı
1 adet limon
İnce rendelenmiş fesleğen
12 adet yeşil Zeytin
8 adet kurutulmuş domates
8 dilim çavdar ekmeği

  1. Peyniri bir kaseye koyun, zeytinyağı ve limon kabuğu rendesi ile karıştırın. Üzerini kapatın ve en az 1 saat bekletin.
  2. Fesleğen yapraklarını 4 dilim ekmeğin üzerine dizin. Domates, peynir ve zeytinleri üzerine serpiştirin ve kalan ekmek dilimlerini üzerine yerleştirin.

Etiketler :