'Ayvayı yemeden önce' okuyun, kabuğundan yaprağına türlü türlü faydası var

'Ayvayı yemeden önce' okuyun, kabuğundan yaprağına türlü türlü faydası var
Kendisinden yaprağına kadar hem içinden hem dışından yararlanabileceğiniz ayvayı özellikle tereyağında pişirdiğinizde neye iyi geldiğini görünce çok şaşıracaksınız.

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan ayva, tatlı olarak, meyve olarak ya da bazı yemeklerde kullanılır. Ayvanın sadece lezzeti ile değil aynı zamanda sağlığa olan faydaları ile de öne çıkmakta. İster yapraklarını kaynatıp için isterseniz de tereyağında pişirin. Adeta mucize olarak görebileceğiniz bu meyvenin faydaları saymakla bitmiyor.
Sevilen meyveler arasında bulunan ayva, yutması zor olduğu için genellikle oldukça az tüketilir. Büyük lokmalar halinde tüketildiğinde mideye oturmuş hissi veren bu meyvenin sağlığa olan faydalarına inanamayacaksınız. Ayva, lezzetli olmasının yanında tam bir sağlık deposudur.

KALP DAMAR HASTALIKLARINA KARŞI KORUYUCU

Ayva tüketmek, kalp damar sertliğine çok iyi gelir. Karaciğer tembelliğine karşı etkilidir. Yüksek tansiyonu olanların özellikle tüketmesi önerilir çünkü tansiyon düşürücü etkisi vardır. Ayva çiçeğini kaynatıp tüketirseniz kalp çarpıntısını durdurur. Ayva hoşafı da varise karşı iyi gelir. Yorgunluğu ve bitkinliği gidericidir. Ayvanın hoşafı, ağızda çıkan yaralara karşı da çok iyi etkiye sahiptir.
Ayva suyu, burun kanamasının önüne geçer. Ayva suyu tüketmek aşırı regl kanamalarına karşı da etkilidir. Meyvenin tüyleri kanayan yere konulduğunda kanamayı durdurur.

YAPRAĞININ FAYDASI SAYMAKLA BİTMİYOR

Ayva yaprağı kaynatılıp tüketilirse ishali kesmeye yardımcı olur. Hazımsızlık sorununu keser, mide ve bağırsağı rahatlatır. İnce bağırsak iltihabına karşı iyileştiricidir. Göz enfeksiyonu gibi sorunlar yaşarsanız, ayvanın yaprağını kaynatıp günde birkaç kez soğuk şekilde kompres yaparsanız faydalı etki sağlar. Suyu ile gargara yapmak ağız sağlığına faydalıdır. Yaprağı pişirip lapa yapıp boğaza koyarsanız boğaz ağrısı ve şişliği yok eder.

ÖKSÜRÜK VARSA TEREYAĞINDA PİŞİRİN

Eğer öksürük, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlığınız varsa ayva çok iyi gelir. Ayvaların kabuğunu soyup küp küp doğrayarak bir tavaya atın ve üstüne 1 yemek kaşığı tereyağı ilave edin. Ayvalar yumuşayana kadar 20-25 dk pişirin. Yumuşadıktan sonra 1 çay kaşığı pekmez ekleyip 6-7 dakika daha pişirin. Bu tarif solunum rahatsızlıklarına da çok iyi gelecektir.

Etiketler :