Venezuela'da darbe çağrısı

Venezuela'da darbe çağrısı
Venezula’da, ABD yanlısı muhalefetin kontrolünde bulunan Milli Meclis’in Başkanı Juan Guaido, Başkan Nicolas Maduro’nun devrilmesi ve geçici bir hükümet kurulması için ordudan destek istedi.

Venezula'da, ABD yanlısı muhalefetin kontrolünde bulunan Milli Meclis’in Başkanı Juan Guaido, Başkan Nicolas Maduro’nun devrilmesi ve geçici bir hükümet kurulması için ordudan destek istedi.

Mayıs ayında muhalefetin boykot ettiği seçimle ikinci defa başkan seçilen 56 yaşındaki Maduro geçen perşembe günü Milli Meclis’e alternatif olarak kurulan mecliste yemin ederek ikinci dönem başkanlık görevine başladı.

Amerika ve Avrupa Birliği ve Amerika Devletler Teşkilatı seçimin hileli olduğunu ileri sürerek yenilenmesini istedi.

Milli Meclis Başkanı Juan Guaido, Maduro’yu “Gaspçı” olarak niteledi.

Guaido, anayasanın meclise geçici bir hükumet kurma yetkisi verdiğini ancak bunun için ordunun destek vermesini, halkın değişiklik istemek için sokağa dökülmesini istedi.

‘KÜÇÜK ÇOCUKLAR’

Venezuela’nın Başkenti Karakas’ta bin kişilik bir topluluğa hitap eden 35 yaşındaki Meclis Başkanı Juan Guaido: “Bir diktatörlükte anayasa dayanmak kafi değil mi? Hayır, İktidarı ele geçirmemiz için halka, askere ve uluslararası topluma ihtiyaç var” dedi.

Twitter’den yayımladığı bir mesajla Guaido’ya cevap veren Hapishane Bakanı Iris Varela, “Onun için bir hücre hazır” dedi. Başkan Maduro ise muhalefeti “Küçük çocuklar “ olarak nitelendirdi.

ABD’DEN DESTEK

ABD’nin Milli Güvenlik Danışmanı John Bolton “Donald Trump yönetimi, Venezuela Milli Meclisi’nin hükumetin meşru bir parçası olduğunu destekliyor” dedi.

John Bolton, Guaido’nun Maduro’yu, iktidarı zorla ele geçiren gaspçı olarak nitelendirmesini de cesaretli bir karar olduğunu söyledi.

Washington’daki Amerikan Devletler Birliği Teşkilatı’nın Genel Sekreteri Luis Almagro, Venezuela’nın tek meşru idari yapısının başındaki kişi olarak Guaido’yu devletin başı olarak tanıdıklarını söyledi.

Luis Almagro, Twitter hesabından “Guaido’yı Venezuela’nın geçici başkanı olarak kabul ediyoruz” dedi

Guaido, askeri diktatör Marcos Perez Jemenez’ın 1958’de devrildiği gün olan 23 Ocak’ta halkı büyük bir protesto gösterisi yapmaya çağırdı.

Venezuela Milli Meclisi Maduro’nun başkanlık seçimini gayri meşru olduğunu iddia ederek reddetmişti.

Milli Meclis’in kontrolünü 2016’da kaybeden Maduro, geçen yıl kendisine sadık olanlarla doldurduğu bir meclis oluşturdu.

Öte yandan ordu, Maduro’ya da desteğini açıkladı.

Orduya, Maduro’ya olan bağlılıklarını kesmesi için de çağrıda bulunan Meclis Başkanı Guaido meclisin, komplo suçlamalarıyla hapis cezası alan ordu mensuplarının affedilmesi için bir kanun çıkaracağını açıkladı.

Etiketler :