Depremzedelere Verilen Sözler 'Hâlâ' Tutulmadı... Devlet Neden Adım Atmıyor?

Türkiye'yi yasa boğan, on binlerce insanımızı yitirdiğimiz depremin üzerinden yaklaşık 3 ay geçti. Depremin vurduğu illerde başta barınma, sağlık ve eğitim sorunları belli ölçülerde devam ediyor.
Barınma sorununun ayrılmaz bir parçası da elektrik ve doğal gaz giderleri ve faturalara ilişkin devletin verdiği sözler. Anımsanacaktır, 21 Mart'ta Resmi Gazete'de bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve Cumhurbaşkanı Kararı yayımlandı.

Buradan;
"https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/03/20230321-12.pdf"
"https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/03/20230321-13.pdf" ulaşabilirsiniz.

Peki, söz konusu karar ve kararname ne öngörüyordu? Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde ev ve iş yerleri ağır ve orta hasar gören depremzedelerin, 6 Şubat'a kadar olan elektrik ve doğal gaz borçları Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile silindi.

Kararname ile depremzedelerin 6 Şubat'a kadar olan fatura borçlarının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan karşılanmasına da karar verildi.

Depremzedelerin, 6 Şubat'a kadar olan elektrik ve doğal gaz borçlarından kaynaklı dava ve icra takipleri de kaldırıldı.

31 Mayıs'a Dek Erteleme

Cumhurbaşkanı Kararı ile de Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'nın tamamıyla Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde elektrik ve doğal gaz abonelerinin 6 Şubat'tan sonraki faturalarının ödemesi, 31 Mayıs'a kadar ertelendi.

Bu faturalar Haziran ayından itibaren gecikme zammı olmaksızın 6 ayda eşit taksitlerle ödenecek.

Aylardır Bekleniyor

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve Kararı'nın üzerinden de 1.5 ay geçti. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin ve Cumhurbaşkanı Kararı'nın uygulamaya konulması için aylardır resmi bazı adımlar atılması bekleniyor.

Öncelikle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın depremzedelere ilişkin söz konusu mevzuatın gereği için usul ve esasları belirlemesi gerekiyor. Henüz, ortada bu konuda bir karar yok. Çalışma var mı? O da belli değil.

Ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) devreye girecek. EPDK'nın, Enerji Bakanlığı'nın belirleyeceği usul ve esasları, bir kararla şehiriçi elektrik dağıtım şirketlerine iletmesi gerekiyor. Böylece, Cumhurbaşkanığı Kararnamesi ve Kararı, resmi olarak uygulamaya girmiş olacak.

"Ortada Usul Ve Esas Yok"

Bölgede faaliyet gösteren bir dağıtım şirketinin üst yöneticisi, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin ve Cumhurbaşkanı Kararı'nın yayımlanmasının ardından usul ve esasları beklediklerini belirterek, "Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 21 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlandı. Mayıs ayına girdik. Ortada uygulamaya ilişkin henüz usul ve esaslar yok. Biz de bir an önce ilgili adımların atılmasını ve kararların duyurulmasını bekliyoruz. Bu yönüyle oluşan boşluğun kapatılması önemli" dedi.

Öyle görünüyor ki seçim dönemine girilmesi on binlerce depremzedeyi ilgilendiren bu önemli konunun ötelenmesine yol açtı. Bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi