Kerkük'te neler oluyor?

Kerkük'te neler oluyor?
Irak Kürt Yurtsevenler Birliği'nden bir yetkili, Kerkük’te yeniden güvenliği sağlamak için düzenlenen askeri operasyonunun arkasında Irak'ı temsilen Milli güvenlik Bakanı Falih Fayyaz, İran’ı temsilen General Kasım Sülaymani...

Irak Kürt Yurtsevenler Birliği'nden bir yetkili, Kerkük’te yeniden güvenliği sağlamak için düzenlenen askeri operasyonunun arkasında Irak'ı temsilen Milli güvenlik Bakanı Falih Fayyaz, İran’ı temsilen General Kasım Sülaymani ve Türkiye’ni temsilen ise Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan’ın olduğunu iddia etti.

Bu iddia akıllara, Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin Irak Parlementosu'nda bir oturum sırasında yaptığı bir açıklamayı getirdi.

Abadi, "Sınırda Türk askeri ile yaptığımız tatbikatın yeni bir gelişme değildir.Bu anlaşma eskiye dayanıyor, dolaysıyla Irak, Türkiye ve İran arasında çok stratejik bir anlaşma var." demişti.

Bu açıklamaların gölgesinde Kerkük’ün yeniden Bağdat yönetimi altına girmesi, üç ülkenin arasında bir anlaşma sonucu gerçekleştirilmiştir, zira hiç kimsenin Kerkük’te yeniden Irak Bayrağı asılması konusunda itirazı kalmamıştır.

Öte yandan, Cuma günü itibariyle Irak Ordusu, Türkmen ilçesi olan Altunköprü'yü kontrol altına almasıyla Erbil'in sınırına dayanmış oldu. Ordunun sınırı geçmesi beklenmiyor. Çünkü, Erbil ABD mavi çizgisinin içindedir ve o yüzden Irak ordusu Altunköprü ile yetinecek gibi duruyor. Ancak Kerkük’te bulunan askeri güce bakınca, Erbil'e yürümesede bu operasyon Kerkük'le sınırlı kalmayabilir.

Kaldı ki, öteden beri, Kürt partileri için bekçilik yapan ABD askerleri nasıl oldu da bir anda onları satıverdi? Öyle görünüyor ki, Kürtler geçmişteki deneyimlerden ders almamışlar. Referandum zamanında göstericilerin elinde bulunan İsrail bayrakları Irak, İran ve Türkiye’nin derin bir uykudan uyanmasına neden olmuştur.

Özdemir Hürmüzlü/ Kerkük

Etiketler :