Ünlü ilahiyatçı, Merak Edilen Soruyu Yanıtladı! Sürekli Uyuyarak Tutulan Oruç Geçerli Mi?

Ünlü ilahiyatçı, Merak Edilen Soruyu Yanıtladı! Sürekli Uyuyarak Tutulan Oruç Geçerli Mi?
Ramazan ayında oruçla ilgili sorular merak ediliyor. Oruç sırasınnda sürekli uyumak da bunlardan biri.

Ramazan ayında sürekli olarak uyuma durumu, insanları kafa karışıklığına sürükledi. Manevi olarak oruca zarar verebileceği düşünülen uyku haline ilişkin ünlü bir ilahiyatçı net bir açıklama yaptı. Peki, uykuda tutulan oruç geçerli midir?

Geceleri sahur vaktinde uyumak, orucun bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle, gün içinde ara sıra uyumak isteyen kişilerin dini hassasiyetlerine uygun olarak oruç tutup tutamayacakları araştırıldı. Konu hakkında Prof. Dr. Ramazan Ayvallı'dan (Hadis Ana Bilim Dalı) açıklayıcı bir cevap geldi. Ayvallı, ara sıra uyumak isteyenlere merak edilen konuda net bir açıklama yaptı.

UYKUDA TUTULAN ORUÇ GEÇERLİ MİDİR?

Oruç tutarken uzun süreler boyunca uyumak, oruç tutmayı sürdürmek olarak adlandırılır. Ancak bazı kişiler, bu uyku halinden dolayı tereddüt yaşayabilirler.

Prof. Dr. Ramazan Ayvallı'ya göre, oruç süresince ara sıra uyumak orucu geçersiz kılmaz. Ayvallı, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Bu durumda hiçbir mahsur yoktur, hatta oruç tutan birinin uykusu ibadet kabul edilir. Yani uyuyan kişi, gözlerini, kulaklarını ve dilini haramdan korumuş olur. Ancak gündüz uyuma ihtiyacı hissediyorsa, bu konuda da sakınca yoktur. Ancak mümkün olduğunca gündüz saatlerinde uyumamaya özen gösterilmelidir. Örneğin, sahura kadar ibadet edip, Kuran okuyup, namaz kılınması gibi aktivitelerde bulunduktan sonra biraz dinlenmek istemek doğaldır. Bu durumda hiçbir sorun yoktur."

ÖĞLE UYKUSU ÖNERİSİ

Bu noktada Ayvallı, bu durumun Hadis-i Şeriflerinde de geçtiğini belirtti ve gönül rahatlığıyla uyumayı tavsiye etti. Ancak, uykuda namaz saatlerinin kaçırılmaması gerektiğini vurguladı. Ayvallı, "Kaylule" olarak adlandırılan öğle uykusunun, hem orucun daha verimli geçmesine hem de sağlıklı olmaya katkı sağlayabileceğini dile getirdi.

Etiketler :