Maçoğlu halka sordu: Zam yapalım mı?

Maçoğlu halka sordu:  Zam yapalım mı?
Komünist Partili Tunceli Belediyesi, Türkiye’de bir ilke daha imza atarak suya ve ulaşıma zam yapılıp yapılmayacağını halk toplantısıyla vatandaşlara sordu. Su ve ulaşım konusunda gelir gider tablosu halka sunuldu ve zam yapılıp yapılmayacağına halkın karar vermesi istendi.

Türkiye’de birçok belediye, su ve ulaşım fiyatlarına birçok kez zam yaparken, yaklaşık 3.5 yıldır görevde olan Komünist Partili Tunceli Belediyesi şu ana kadar suya ve ulaşıma hiç zam yapmadı. Tunceli Belediyesi başta yakıt, elektrik ve birçok alanda yapılan zamlar karşısında uzun süredir direndiklerini, ancak daha fazla direnme gücü kalmadığı için su ve ulaşım konusunda zam yapılıp yapılmayacağını halka sordu.

whatsapp-image-2022-11-19-at-16-22-16-1.jpeg

Bugün halk meclisi toplantısı yapan Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, kent merkezinde yaşayan vatandaşları bu toplantıya çağırdı ve zam konusunda fikirlerini sordu. Tunceli’deki mahalle muhtarları ve vatandaşların katıldığı su ve ulaşım zammı konusunda halkın toplantısında vatandaşların görüş ve düşünceleri alındı. Halk meclisi toplantısı başında toplantıya katılan halkın arasında 4 kişi gönüllü seçilerek divan oluşturuldu. Divanın oluşturulmasından sonr Maçoğlu, kürsüye gelerek “Biz bugün burada halkımızın görüşlerini dinlemek istedik. Başkanlığı kazandığımız günden bugüne suya ve ulaşıma hiç zam yapmadık. Su fiyatları bir ton 2.44 TL ulaşım ise sivil vatandaş 1.25 öğrenci 1 TL. Her şeye tepeden tırnağa zam geldi, yıllardır direniyoruz ama artık bu konuda bir karar almamız gerekiyor. Sizlerin alacağı kararları, belediye meclisine götürüp o yönde bir karar çıkartacağız. Halkın verdiği kararı belediye meclisi kesinlikle olumlu karşılayacaktır” dedi.

whatsapp-image-2022-11-19-at-16-22-16-2.jpeg

Maçoğlu’ndan sonra Tunceli Belediye yöneticileri, su ve ulaşım konusundaki belediye hizmetlerini ve bu konulardaki bütçe durumunu halka anlattı. Halka söz hakkı verilerek su ve ulaşıma zam yapılıp yapılmaması konusunda görüşleri alındı.

Vatandaşlar su fiyatlarının çok ucuz olduğunu, ayda ortalama 40-50 su borcu ödediklerini ve ulaşım konusunda ise fiyatların çok düşük olduğunu belirtti ve makul oranda zam yapılması görüşü ağırlıkla dile getirildi.

whatsapp-image-2022-11-19-at-16-22-17.jpeg

Birçok vatandaş belediyenin ulaşım konusunda biraz daha araç alması gerektiğini, özellikle üniversite öğrencilerinin ulaşım konusunda sıkıntı çektiklerini, otobüslerin yetersiz olduğunu dile getirdiler. Halkın görüşlerini açıklamasından sonra Maçoğlu tekrar kürsüye gelerek, konuyu belediye meclisine getireceklerini ve halkın istediği doğrultuda zam yapacaklarını belirtti. Maçoğlu anlatılan sorunları tek tek not aldıklarını ve eksikleri anladıklarını, bu konuda derhal çalışma başlatacaklarını belirtti.

Toplantı sonrası Halk TV mikrofonlarına özel açıklamalarda bulunan Maçoğlu, kişisel fikrinin suyun ve ulaşımın ücretsiz olması gerektiğini ancak zamlar nedeniyle küçük de olsa bir zam yapıncaklarını belirterek şöyle dedi:

"Biz bugün su ve ulaşım zammı konusunda halkımıza sorduk, görüşlerini dinledik. Halkın istediği doğrultuda hareket etmek durumundayız. Neredeyse 4 yıl oldu su ve ulaşıma zam yapmadık. Her şeye her gün zam geliyor yakıt ve elektrik fiyatları aldı başını gidiyor. Altyapıda kullandığımız en ucuz borunun fiyatı yüzde 200 zam almış, bu durum bizi çok zorluyor. Biz kendimiz bir zam kararı alamayız halkımız zam yapın derse zam yaparız yoksa aksi durum olmaz.”

Maçoğlu, Türkiye’de en ucuz su ve ulaşım fiyatının Tunceli’de olduğunu belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Her şeye her gün zam geliyor, belediyeler defalarca suya ve ulaşıma zam yaptı, biz yapmadık. Halkın yoksulluğunu biliyoruz. Bizim su fiyatları ton başına 2.44 TL, ulaşım sivil vatandaş 1.25 öğrenci 1 TL, Türkiye’de böyle bir uygulama yok. Konuyu halka sorduk, yakıt fiyatları haftalık zam alıyor, halkımız bize zam yapma yetkisi verdi, en makul seviyede zam yapacağız. Halkın görüş ve düşünceleri doğrultusunda konuyu belediye meclisimize götürerek bir karar alacağız. Belediye meclisimiz kesinlikle halkın görüşleri doğrultusunda bir karar alacaktır.”

Etiketler :