Milli Eğitim Bakanlığı duyurusunu yapmış: İlkokul bile imar affına başvurmuş

Milli Eğitim Bakanlığı duyurusunu yapmış: İlkokul bile imar affına başvurmuş
Türkiye’ye yasa boğan Kahramanmaraş depreminin ardından bir kez daha gündeme gelen hükümetin tartışmalı uygulaması imar barışına okulların bile başvurduğu ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde Ümraniye’deki İnkılap İlkokulu’nun imar affına başvurarak yapı kayıt belgesi aldığı duyurulmuş. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sitesinde ise ibadethaneler ile kamu taşınmazları başvurularında Yapı Kayıt Belgesi ücreti alınmayacağı belirtilmiş.

Kahramanmaraş depremlerinin ardından on binlerce bina yerle bir oldu. On binlerce kişi enkaz altında yaşamını yitirdi. Depremin ardından 2018 yılında imar affı diye bilinen ‘imar barışı’ uygulaması yoğun tartışmalara ve tepkiye neden oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde çıkarılan imar affında Türkiye çapında 3 milyon 152 bin yapı kayıt belgesi verildiği açıklandı. Devletin bu uygulamadan toplam kazancı ise yaklaşık 26 Milyar lira.

‘Büyük risk’

Yapı kayıt belgesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara 31 Aralık 2018´e kadar başvurulması ve gerekli şartların yerine getirilmesi halinde imar mevzuatına aykırı inşa edilen yapıların kayıt altına alınması için verilen bir belge. Bu uygulamayla 31 Aralık 2017 ve öncesinde yapılan tüm kaçak binalar, kişilerin beyanı esas alınarak affedildi. Uzmanlar mevzuata aykırı bu yapıların depremde büyük risk taşıdığı görüşünde.

imar-barisi1.png

‘Yapı kayıt belgesini siteye koydular’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın imar affıyla ilgili 2018 yılında yaptığı duyurularda ibadethanelerin ve kamu idarelerinin de bu aftan yararlanabileceği belirtiliyor. Bakanlığın resmi sitesinde 20 Eylül 2018 tarihinde “İbadethaneler İle Merkezi Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Ticari Nitelikte Olmayan Taşınmazlarının Başvurusu İle İlgili Duyuru” başlıklı açıklamasında yapı kayıt belgesi başvurularında ücret alınmayacağı duyuruluyor. Milli Eğitim Bakanlığı İstanbul duyurularında ise İnkılap İlkokulu’nun okul binasının ve okul kantininin yapı kayıt belgesi aldığına ilişkin bir duyuru bulunuyor.

yapi-kayit-belgesi2.png

10 ilde imar affına on binlerce başvuru

Öte yandan Adana'da 59 bin 247, Adıyaman’da 10 bin 629, Diyarbakır’da 14 bin 719, Gaziantep’te 40 bin 224, Hatay'da 56 bin 464, Kahramanmaraş’ta 39 bin 58, Kilis’te 4 bin 897, Malatya’da 22 bin 299, Osmaniye’de 21 bin 107, Şanlıurfa’da 25 bin 521 yapı kayıt belgesi verildiği belirtildi.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :