Katar Dışişleri Bakanı Erdoğan'la görüşmek için Türkiye'de

Katar Dışişleri Bakanı Erdoğan'la görüşmek için Türkiye'de
Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani Türkiye ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

Anadolu Ajansı tarafından servis edilen "Türkiye ve Katar Afganistan Havaalanı için prensipte anlaştı" haberlerinden sonra gelen ziyarette, başta Afganistan olmak üzere bölgesel konuların görüşülmesi bekleniyor.

Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sani'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesi, Vahdettin Köşkü'nde gerçekleşecek.

Afganistan havaalanları konusu

ABD ve müttefiklerinin geri çekilmesi ardından Türkiye Afganistan'daki havaalanlarının işletmesi ve güvenliği için talip olduğunu çok kez belli etti. Görüşmelerin devam ettiği süreç içinde Anadolu Ajansı tarafından servis edilen "anlaşma" haberi ise gözleri yeniden Afganistan'a çevirmişti.

Anadolu Ajansı'nın Katar ve Türkiye’nin Kabil’de bulunan havaalanı için "prensipte anlaştı" haberi ardından Taliban, sözkonusu haberlerin doğru olmadığını açıklamış ve Taliban yönetiminin Ulaşım Bakanlığı Sözcüsü İmamuddin Ahmedi, havaalanlarında Türkiye ile Katar'la "şu ana dek herhangi bir nihai anlaşmaya varılmadığını" belirtmişti.

'Yabancı askere ihtiyacımız olmayacak'

Taliban Sözcüsü Zabibullah Mücahid, konuya ilişkin 24 Ağustos 2021’de yaptığı açıklamada, "Türkiye Müslüman bir ülkedir. Bu ülkenin hükümeti ve halkıyla iyi ilişkiler geliştirmek istiyoruz ancak Kabil Havaalanı'ndaki sorun çözülür çözülmez yabancı askerlere ihtiyacımız olmayacak" ifadelerini kullanmıştı.

Taliban’ın bu açıklaması ardından ise Kabil merkezli haber ajansı TOLO News, Afgan esnafın havaalanlarının işletmesinin Türkiye ve Katar’a değil Birleşik Arap Emirlikleri’ne verilmesini istediklerini yazmış, bunun sebebini ise "Katar ve Türkiye, Kabil Havalimanı'ndaki operasyonların kontrolünü almaya çalışırken, Afgan iş insanları da yönetimi, Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) bir şirketle sözleşme imzalamaya çağırıyor, çünkü birçok Afgan BAE'de yatırım yapıyor ve erişimin kısıtlanacağından korkuyorlar" ifadeleriyle aktarmıştı.

'Sadece havaalanı mevzusu değil'

Konuya ilişkin halktv.com.tr'den Berrak Güngör'e değerlendirmelerde bulunan Dumlupınar Üniversitesi Siyasal Bilgiler ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Yazar Barış Adıbelli konunun "sadece bir havaalanı olmadığını" ifade ederek, "konsorsiyum" vurgusu yapmıştı.

Adıbelli, "Bu mevzuya sadece bir havaalanı olarak bakarsanız perspektifiniz sadece işletmecilik düzeyinde kalır" diyerek, Adıbelli, sözkonusu durumun sadece işletme ya da güvenliği sağlamanın ötesinde bir konsorsiyuma doğru giden yolun yapı taşları olduğunu söyledi.

Etiketler :