Halk TV, Adli Bilimler'e sordu: Bağdadi'nin DNA'sı nasıl doğrulandı?

Halk TV, Adli Bilimler'e sordu: Bağdadi'nin DNA'sı nasıl doğrulandı?
ABD'nin terör örgütü IŞİD'in lideri Ebubekir El-Bağdadi'yi öldürdüğünü açıklaması üzerine onlarca tartışma yaşandı. Rusya'nın ABD'ye yaptığı "kanıt göster" çağrısı henüz karşılık bulamazken, ABD'den gelen açıklamalar iddiaları daha da artırdı.

Halk TV'den Can Coşkun, Üsküdar Üniversitesi'ne bağlı Adli Bilimler Enstitüsü'nden Öğretim Üyesi Dr. Tuğba Ünsal'a merak edilen iddiaları ve bilimsel karşılıklarını sordu:

-Bağdadi'nin DNA'sı, ABD'nin açıkladığı gibi 15 dakika içerisinde tespit edilebilir mi?

"ABD'nin kullandığı cihazın, burada Adli Bilimler Enstitüsü'nde kullandığımız son teknoloji cihazla aynı olduğunu tahmin ediyoruz. Bağdadi'nin cesedinden de biyolojik numune alınarak bu kimlik testi uygulanmış olabilir. Bir cesetten biyolojik numune aldıktan sonra swap yöntemi kullanarak, numunenin yer aldığı kart sisteminin cihaza yerleştirilmesiyle 90 dakika içinde kimliğe ulaşabiliyorsunuz. Fakat hali hazırda elde bir DNA verisi var ve siz sadece olay yerindeki bir DNA ile karşılaştırma yapıyorsanız, bu durum 15 dakikadan da kısa bir sürede sonuçlanır."

-Bağdadi'nin cesedinin denize atıldığı açıklandı. İddiaya göre "DNA'sına ulaşılmaması için denize bırakıldı". Bilimsel bir karşılığı var mı bu iddianın?

"Bildiğimiz üzere; ceset intihar yeleği ile patladıktan sonra kafa bölgesi sağlam kalmış. Fakat buna da gerek yok, en ufak bir biyolojik numune yeterli. Kan örneği ya da tükürük numunesi gibi. DNA'ya ulaşamamak için o kişinin kaybolması lazım. Kemik örneği kaldığı sürece DNA elde edilir. Fethi kabirleri düşünün; babalık davalarındaki mezar açma işlemlerinde kemiklerden DNA elde ediyoruz. Denizde kalsa dahi, kemik örneği oldukça DNA'ya ulaşılır. "

-ABD'nin iki DNA yaptığına yönelik açıklamalara yorumunuz ne olur? Bu bir sağlama yapma adımı mıdır?

"Belki doğrulama metodu kullanmış olabilirler. Var olan sistemlerle kendi sistemlerinin konfirmasyonu sağlanmış olabilir. Olay yerinden gelen zorlu örnekler konusunda çalışmalar hala sürüyor olabilir."

 

-Bir başka iddiaya göre; öldürülen Bağdadi değil de benzer DNA'daki bir akrabasıydı. Bu iddianın temeli sağlam mı?

-"İki akrabanın DNA'sı birbirine benzer olur fakat Bağdadi, geçmişte Irak'ta ABD gözetimindeki bir hapishanede tutuldu, bunu biliyoruz. Dolayısıyla ABD'nin elinde doğru bir Bağdadi DNA'sı olduğunu düşünüyorum."

 

Etiketler :