Hakan Atilla davasına dönüşen dava nasıl işleyecek, ne kadar sürecek?

Hakan Atilla davasına dönüşen dava nasıl işleyecek, ne kadar sürecek?
ABD'de Reza Zarrab davasında Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla'nın tek başına yargılanacağının açıklanmasının ardından, dava artık "Hakan Atilla Davası"na dönüştü. Dava hakimi Richard Berman'ın açıklamaları davanın...

ABD'de Reza Zarrab davasında Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla'nın tek başına yargılanacağının açıklanmasının ardından, dava artık "Hakan Atilla Davası"na dönüştü. Dava hakimi Richard Berman'ın açıklamaları davanın nasıl seyredeceğinin ip uçlarını da verdi.

New York'ta devam eden dava sürecinde bugün jüri seçimlerine başlandı. Atilla ve avukatları jüri seçimi için mahkemede hazır bulundu.

Davaya bakan hâkim Richard Berman yaptığı açıklamada, davanın bu hafta görülmeyeceğini, davada yargılanan tek ismin eski Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla olduğunu açıkladı. Bir süredir duruşmalara katılmayan Zarrab yine hakim karşısına çıkmadı. ABD ve Türkiye basınında Zarrab'ın suçunu kabul ederek savcılıkla işbirliği yapacağı yönünde haberler yer almıştı.

Dava hakimi Berman, jüri seçiminin hemen ardından başlayacak duruşmanın 3 ila 4 hafta kadar süreceğini söyledi.

Jüri seçimine, seçmen ya da ehliyet numarasına göre mahkemeye davet edilen yaklaşık 80'den fazla ABD vatandaşı çağrıldı.Yargıç Berman, jüri adaylarına sorular yöneltmeden önce onlardan yemin etmelerini istedi.

HAKİMDEN JÜRİ ADAYLARINA SORULAR

Hakim Berman'ın jüri adaylarına yönelttiği "Müslümanlara, Türkiye ve İran vatandaşlarına karşı olumlu ya da olumsuz güçlü bir kanaatiniz var mı? " sorusu dikkati çekti. Jüri adaylarına savunma, savcılık ve iddianamede adı geçen kişi ve kuruluşlarla herhangi bir bağlantılarının olup olmadığı soruları da yöneltildi.

Jüri adaylarına dağıtılan 9 sayfalık dökümanda adı geçen kişi ve kuruluşları ile bağlantılarının olup olmadıkları da soruldu. Bu isimler arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan, eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan, eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad gibi isimler yer aldı.

Yargıç Berman seçilecek üyelerinin medyada davaya ilişkin haberleri hiçbir şekilde takip etmemelerini ve konuyla ilgili başkalarıyla tartışmamalarını talep ederken dava süreci boyunca kendilerine sunulacak kanıtları değerlendirmelerinin gerektiğine vurgu yaptı.

ZARRAB'IN İSMİ "POTANSİYEL TANIKLAR" LİSTESİNDE

Jüri seçiminde dağıtılan "potansiyel tanıklar" listesinde adı verilmeyen son ismin Reza Zarrab'ın yer aldığını, New York Times muhabiri Benjamin Weiser da teyit etti.

Weiser, twitter hesabından konuyla ilgili şu paylaşımda bulundu: "Atilla davasında olası jüri üyelerine onlarca "muhtemel tanık", şirketlerin veya yerler alfabetik bir listesi olarak verildi. Listelenen son kişi, 'alleged cocospirator' (çeviri; iddia edilen ortak komplocu) olarak nitelendirilen Reza Zarrab'tır. Jüri seçimi, gün boyunca devam edecektir."

Etiketler :