Enis Berberoğlu'nun AYM başvurusuna Halk TV ulaştı: 3 ihlal, 2 örnek var! İşte tüm detaylar...

Enis Berberoğlu'nun AYM başvurusuna Halk TV ulaştı: 3 ihlal, 2 örnek var! İşte tüm detaylar...
Enis Berberoğlu’nun AYM başvurusunda hangi kararlara atıf yapıldı, hangi ihlaller sıralandı? İşte yanıtı… Başvurunun detaylarına Halk TV ulaştı.

ÖZEL HABER: CAN COŞKUN

Durdurulan MİT TIR'larına ilişkin görüntüleri eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a verdiği iddiasıyla yargılandığı davada 25 yıl hapis cezasına çarptırılan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, avukatı Murat Ergün aracılığıyla AYM’ye başvurdu.

Peki başvuru dosyasında hangi ifade ve örnekler yer aldı? İşte cevaplar…

AYM'NİN 2 FARKLI TAHLİYE KARARI ÖRNEK GÖSTERİLDİ! DÜNDAR-GÜL VE BALBAY…

Berberoğlu’nun tutukluğuna ilişkin hak ihlallerinin sıralandığı AYM başvurusunda önce emsal kararlara vurgu yapıldı. İşaret edilen iki karardan biri Can Dündar-Erdem Gül, diğeri ise Mustafa Balbay kararları oldu. Yapılan başvuruda Berberoğlu’nun Dündar ve Gül ile aynı suç dosyasına sokulduğu hatırlatılarak, AYM’nin Dündar ve Gül’ü tahliye eden karar metnine dikkat çekildi.

Başvuruda, CHP Milletvekillerinden Mustafa Balbay’ın tahliyesi de hatırlatıldı. Balbay’ın da milletvekili olduğu dönemde tutuklu bulunduğunun hatırlatıldığı başvuru metninde, AYM’nin Balbay’ı tahliye ettiren o kararına işaret edildi ve Berberoğlu’nun da mevcut milletvekili olması hasebiyle aynı ihlallerin tahliyeye yol açması gerektiği vurgulandı. İşte o başvuru metninde yer alan AYM'nin emsal olacak tahliye kararlarındaki gerekçe kısımları:

AYM'nin Dündar ve Gül'ü tahliye kararı:

“Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı kapsamında tutuklamanın hukuki olmadığına ilişkin iddianın KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA, Anayasa’nın 19. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının İHLAL EDİLDİĞİNE”

AYM'nin Balbay'ı tahliye ettiği karar:

“Seçilme hakkının ihlal edildiği iddiaları yönünden KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA, Seçilme hakkının ihlal edildiği iddiasıyla ilgili olarak Anayasa'nın 19. maddesinin yedinci fıkrasıyla bağlantılı olarak 67. maddesinin birinci fıkrasının İHLAL EDİLDİĞİNE.”

VE SONUÇ TALEP KISMI... 3 İHLAL SIRALANDI!

Öte yandan Berberoğlu’nun AYM başvurusunun sonuç talepleri kısmında 3 de ihlal sıralandı. İşte o ihlallerin yer aldığı sonuç talep kısmı:

Etiketler :