Depreme dayanıksız binaların ortak özelliği ! Binanızın altında dükkan varsa dikkat!

Depreme dayanıksız binaların ortak özelliği ! Binanızın altında  dükkan varsa dikkat!
Deprem yönetmeliği ile ilgili çalışmalar adı altında yapılan düzenlemelerde dikkat çeken ayrıntılar ortaya çıktı. Bina altındaki dükkanlar arasında eğer bu dükkanlar varsa dikkat edilmesi hususunda uyarılar yapıldı.Özellikle altında fırın varsa bir kez daha düşünün...

Altında dükkan olan evler güvenlik açısından artık tercih edilmiyor.
İki büyük depremin ardından hem zemin yapısı hem de bina yapımı ile ilgili pek çok yanlış örnekle karşı karşıya kalındı. Bunlardan biri de çok katlı binaların girişini işletme olarak kullanmak. Zemin ya da giriş katı dükkan olarak kullanılan binaların depremde yıkılma riski diğerlerine oranla çok daha fazla oluyor. Bunun pek çok nedeni var. Özellikle bina genişletmek için kolon ve kirişlerin kesilmesi ve yumuşak kat uygulayarak binaya taşıyabileceğinden fazla yük bindirmek bunlardan bazıları.
Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremlerin ardından binaların altındaki dükkanlar nedeni ile oluşan sıkıntılardan kaynaklanan yıkımlarla birlikte vatandaşlar arasında bina altı dükkan olan yerler hakkında önemli ayrıntıları araştırmaya koyuldu.

deprem.jpg

Kahramanmaraş merkezli peş peşe depremler ve ardından gelen Hatay depremleri ile Türkiye'de adeta asrın felaketi yaşandı. Can kaybı sayısı günden güne artarken binlerce konut, ev, iş yerleri yerle bir oldu. Yaşanan bu facianın ardından ev sahipleri ve kirada yaşayanlar için en önemli konu dayanıklı bir bina üzerinde yaşayıp yaşamadıkları oldu.
Deprem yönetmeliği ile ilgili çalışmalar altında yapılan düzenlemelerde dikkat çeken ayrıntılar ortaya çıktı. Bina altındaki dükkanlar arasında eğer bu dükkanlar varsa dikkat edilmesi hususunda uyarılar yapıldı.
Bina altında asma katlı dükkan olan binalarda ağır hasarlar olduğunun gözlemlendiğini ve aynı müteahhidin yaptığı biri bodrumlu, diğeri bodrumsuz binadan bodrumlu olanın yıkılmadığını, bodrumsuz olanın yıkıldığını veya ağır hasar aldığını belirten mühendisler bina yapımı ayrıntılarına da dikkat çekti.

Altında fırın varsa bir kez daha düşünün...
Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri tarafından yapılan araştırmalar ve çalışmalar sonucunda dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde duruldu. 'Binanın altında mesela diyelim ki 15 yıl önce fırın vardı. Şimdi fırın yok ama mesela market var, dikkat' denilerek uyarılara başlandı ve yıkılan binaların genellikle hep eski binalardan oluştuğu vurgulandı.

Binalardaki bu özelliklerine dikkat?
Deprem yönetmeliği ile ilgili çalışmalar altında yapılan düzenlemelerde dikkat çeken ayrıntılar ortaya çıktı. Bina altındaki dükkanlar arasında eğer bu dükkanlar varsa dikkat edilmesi hususunda uyarılar yapıldı.
Binalarının öncelikle kolonlarında, kirişlerinde gözle çatlak görüyorlarsa ya da kolonlara çivi çaksınlar betona çivi çaktığında hızı bir şekilde içine doğru gidiyorsa beton kalitesinde bir sıkıntı var.!

Kaynak:

Etiketler :