Bağımlılık artışında ‘derinleşen yoksulluk’ itirafı

Bağımlılık artışında ‘derinleşen yoksulluk’ itirafı
Sağlık Bakanı Koca, CHP İzmir Mlletvekili Özcan Purçu’nun soru önergesine verdiği yanıtta, “İzmir’de özellikle belli yerleşim yerlerindeki derinleşen yoksulluk ve artan işsizlik, okulsuzlaşma nedeniyle madde bağımlılığına eğilimin artmakta olduğunu göstermektedir” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İzmir'de yaygınlaşan madde bağımlılığı konusunda geçen kasım ayında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Koca, bu yılın ilk 6 ayında 2 bin 119 kişinin AMATEM’e başvurduğunu kaydederek, “2022 Ocak ayında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yataklı Erişkin Madde Bağımlılığı Merkezi’nde (AMATEM) 794 hasta tedavi görmüş; yatarak tedavi gören hasta sayısı ise 12'dir. Yine İzmir Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Yataklı Madde Bağımlılığı Merkezinde 2022'nin ilk 6 ayında başvuran hasta sayısı 2 bin 119” dedi.

İtiraf niteliği taşıyan cevapta şu ifadeler yer aldı: “İzmir’de özellikle belli yerleşim yerlerindeki derinleşen yoksulluk ve artan işsizlik, okulsuzlaşma nedeniyle madde bağımlılığına eğilimin artmakta olduğunu göstermektedir. Bu nedenle İzmir'de AMATEM ve ÇEMATEM sayısının artırılması ve var olan merkezlerin fiziki ve beşerî kapasitelerinin genişletilmesi gerekliliği öngörülmektedir.”

‘Teşekkür ediyorum’

CHP’li Purçu, Bakan Koca'nın cevabını şu sözlerle değerlendirdi: “AMATEM ve ÇEMATEM'lerin kapasitesinin artırılması gerektiğini, ayrıca yatak sayısının artırılması gerektiğini, beşeri ve fiziki şartların düzeltilmesi gerektiğini itiraf etti. Sağlık Bakanlığı'na bu itirafından dolayı çok teşekkür ediyorum. Uyuşturucu bağımlısı çocuklar, eşler, babalar, anneler istemedikleri için tedavi olmuyor; ailelere kaderlerine terk ediliyor. Hükümet buna derhal bir çözüm bulmalı; bu sokaklara inmeli, bu yürek yakan evlere girmeli ve uyuşturucu lanetinden kurtarmalı."

Kaynak:ANKA

Etiketler :