2020'ye girerken geride kalanlara bir bakış: 2019 yılında neler yaşandı?

2020'ye girerken geride kalanlara bir bakış: 2019 yılında neler yaşandı?
2020 yılına geri sayım başladı; yeni yıl coşkusu tüm dünyayı sararken geride bırakmaya hazırlandığımız 2019 yılı tüm dünyada önemli olaylara sahne oldu.

Doğal afetler, siyasi olaylar, terör saldırıları, operasyonlar ve protesto gösterileri başta olmak üzere uzun süre akıllarda yer alacak bir yıl geçirdik.

Ajans Press, tüm mecralar özelinde Türkiye ve Dünya gündemine damgasını vuran ve en çok konuşulan başlıkları derledi. Tekrarlanan seçimle, depremlerle ve kanal projesiyle 2019 yılına damgasını İstanbul vurdu.

Ajans Press'in yazılı basın, televizyon kanalları, internet siteleri ve sosyal medya mecraları özelinde gerçekleştirmiş olduğu medya araştırmasına göre, 2019 yılının en çok konuşulan başlıkları şu şekilde oldU:

(İstanbul seçimleri) Yerel seçimlerde birçok büyükşehir belediyesi el değiştirdi, 31 Mart'ta yapılan seçimi ve 23 Haziran'da tekrarlanan İstanbul seçimlerini CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu kazandı ve mazbatasını alarak göreve başladı.

(Barış Pınarı Harekâtı) 9 Ekim 2019'da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından Suriye'nin kuzeyine Barış Pınarı Harekâtı başlatıldı.

(İstanbul depremi) İstanbul'da 24 ve 26 Eylül tarihlerinde meydana gelen 4,7 ve 5,9 şiddetindeki depremler büyük korkuya neden oldu.

(Tank Palet fabrikası) Sakarya'da üretim yapan tank palet fabrikasının Katarlılara satılması tartışmaları siyaset gündemine bomba gibi düştü. Tartışmalar hâlen devam ediyor.

(Kanal İstanbul) İstanbul'a yapılmak istenen Kanal İstanbul, hükümetle muhalefeti karşı karşıya getirdi. Halkın büyük tepkisini çeken projenin iptali için çok sayıda yurttaş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçe verdi. Bilim insanları projenin zararları konusunda hükümeti uyarmaya çalışıyor.

(Kadın cinayetleri) 2019 yılı kadına şiddet ve kadın cinayetleri konusunda çalkantılı geçti. Tüm Türkiye, eski eşi Fedai Baran tarafından kızının gözleri önünde öldürülen Emine Bulut'a ağlarken; Ceren Özemir, Şule Çet gibi kamuoyunda geniş yankı bulan kadın cinayetleriyle ilgili çok sayıda protesto gösterileri düzenlendi. Polisin kadın eylemlerine yaptığı sert müdahale tepki çekerken, yurt genelinde birçok kentte danslı 'Las Tesis' gösterileri gerçekleşti. Gösterilere yine polisin sert müdahelesi sonrası Meclis'te de kadın milletvekilleri aynı protestoyu gerçekleştirdi.

(Ebubekir el-Bağdadi) Terör örgütü IŞİD'in lideri Ebubekir el-Bağdadi ABD tarafından yapılan operasyonla öldürüldü. ABD Başkanı Donald Trump'ın Bağdadi'nin öldürüldüğü operasyondan sonra yaptığı açıklama tüm dünyada en çok konuşulanlar arasına girdi.

(İstanbul Havalimanı) Atatürk Havalimanı kapatılarak, geçtiğimiz sene çok sayıda işçinin ölümüne ve kötü çalışma koşullarına karşı yürüyüş ve iş bırakma eylemlerine sahne olan İstanbul Havalimanı'na geçiş yapıldı. Havalimanı bulunduğu bölge nedeniyle hava muhalefetinden olumsuz etkilendiği için tepki çekti. Atatürk Havalimanı'nın kapatılması sonrası İstanbul Havalimanı ilk defa bir kış geçirecek ve olacaklar konusunda bilim insanları uyarılarda bulunuyor.

(Yeni askerlik sistemi) Askerlik sistemi değişti, bedelli askerlik kalıcı hale geldi.

(Alışveriş poşetleri) Türkiye'de 2019 itibariyle plastik poşetler paralı oldu. Marketler poşetlerin tanesini 25 kuruştan satmaya başladı. Yurttaşlar bu uygulamaya tepki gösterirken, plastik tüketiminin azaldığı konusunda bakanlıklardan açıklamalar geldi.

(Doğu Akdeniz gerilimi) Türkiye, Yavuz ve Fatih sondaj gemileri ile Doğu Akdeniz'de petrol arama faaliyetlerinde aktif rol oynadı. Güney Kıbrıs Rum Kesimi başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesiyle Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri konusunda sürtüşmeler yaşandı. Bölgede kriz devam ediyor.

(Saraya giden CHP'li iddiası) Saraya çıkarak "Erdoğan'la görüştüğü iddia edilen CHP'li" uzun süre Türkiye gündeminden düşmedi.

(Yerli otomobil) Türkiye'nin ilk yerli otomobili olarak lanse edilen TOGG (Türkiye Otomobil Girişim Grubu) tarafından üretimine 2022 yılında başlaması beklenen elektrikli araçlar Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle tanıtıldı. Yerli otomobilin dizaynının İtalya'dan gelmiş olması en çok konuşulanlar arasındaydı.

(S-400 konusu) Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin Türkiye'ye teslimatına başlandı. ABD ile büyük sürtüşmeler yaşanan konu sonrası Türkiye'ye yaptırım konusu ABD Temsilciler Meclisi'nden geçti. Türkiye ABD ile ortak yürütülen F-35 programından çıkarıldı.

(Cami katliamı) Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında düzenlenen silahlı terör saldırısında 51 kişi öldü, 49 kişi yaralandı.

(Sarı Yelekliler) Fransa'da ekonomik durumu ve Macron'un sermaye yanlısı kararlarını protesto eden Sarı Yelekliler sokaklardan çekilmedi, gösterilerde ölüm ve yaralanmalı birçok olay yaşandı.

(Notre Dame Katedrali yangını) Fransa'nın başkenti Paris'te her yıl yaklaşık 13 milyon kişinin ziyaret ettiği Notre Dame Katedrali'nde yangın çıktı, tarihi yapıda büyük hasar oluştu.

(Boris Johnson'un başbakanlığı) İngiltere'de Theresa May'in istifası sonrası İngiltere'nin yeni başbakanı Boris Johnson oldu. Birçok kesim tarafından büyük tepki çeken Boris Johnson, Brexit konusundaki sert tutumlarıyla dikkat çekiyor.

(Hakan Atilla) ABD'deki İran yaptırımları davasında suçlu bulunan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla serbest bırakıldı. Hakan Atilla, yurda dönmesinin ardından Borsa İstanbul'un başına getirildi.

(Ekonomik intiharlar) Türkiye'de siyanür ölümleri gündem oldu; İstanbul'un Fatih ve Bakırköy ilçelerinin yanı sıra Antalya'da da siyanürle intihar vakası gündemin en önemli maddeleri arasında yer aldı. Vakaların büyük çoğunluğunun ekonomik sebeplerle gerçekleşmesi, ekonomik krizin etkilerini acı bir şekilde gündeme getirdi.

(Haluk Bilginer Emmy Ödülü) Usta oyuncu Haluk Bilginer, 47. Uluslararası Emmy Ödülleri'nde Şahsiyet dizisindeki performansı ile en iyi erkek oyuncu seçildi.

(Kaz Dağları) Kaz Dağları yakınlarındaki Çanakkale'nin Kirazlı köyünde yürütülecek altın arama faaliyetleri için kesilen ağaçlar ve siyanür kullanımı büyük tartışmaya neden oldu. Yurdun dört bir yanından Kaz Dağları'na gelen çevreciler, yaşanan doğa talanını protesto etti.

(Neslican Tay) Daha önce 3 kez yendiği kansere tekrar yakalanan ve mücadelesi ile herkesin takdirini toplayan Neslican Tay, 4. kez yakalandığı hastalığın pençesinden kurtulamadı. Neslican'ın ölümü tüm Türkiye'yi yasa boğdu.

(İzmir'deki orman yangınları) İzmir'in Karabağlar ilçesinde başlayan ve çevre ilçelere de sıçrayan orman yangınları güçlükle söndürüldü. Yangından çok THK'nin uçaklarla müdahele etmemesi ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin "3 tane uçak motoru arızalı şekilde duruyor 3 tanesi de yağ akıtıyor. Binmek isteyenler buyursunlar uçsunlar" sözleri damga vurdu. Ardından bu uçakalr TeknoFest'te uçunca vatandaşlar "Hani bozuktu?" sorusunu sordu.

(Nobel Ödülleri) Yıllardır tartışmalı geçen Nobel Ödülleri, bu yıl da büyük tartışmalara sahne oldu. Sırp savaş suçlularını savunan Peter Handke'ye Nobel Edebiyat Ödülü verilmesi tüm dünyada tepkilere neden oldu.

(Geleceğe Nefes) Geleceğe Nefes kampanyası kapsamında tüm Türkiye'de 14 milyona yakın fidan sahiplenildi.

(ABD'nin 'Ermeni soykırımını' tanıması) ABD senatosu, 1915 olaylarını 'Ermeni soykırımı' olarak tanıyan yasa tasarısını oy birliği ile kabul etti.

(Greta Thunberg) İsveçli genç çevreci Greta Thunberg, özellikle ABD'de yaptığı konuşma sonrası iklim hareketinin sembol ismi haline gelirken, birçok kişi tarafından da tepki çekti. Greta'nın "Çocukluğumu yaşayamadım" sözleri üzerine, dünyada açlık gibi çok daha önemli problemler olduğunu söyleyenler genç aktiviste tepki gösterdi.

(Ticaret savaşı) Çin-ABD Ticaret Savaşları teknolojiye sıçradı, Huawei'in ABD hükümeti tarafından kara listeye alınmasının ardından, Huawei kullanıcılarının Android işletim sistemine olan erişimi askıya alındı.

(Beşiktaş başkanlığı) Beşiktaş başkanı Fikret Orman istifa etti, yapılan seçimlerin ardından başkanlığa Ahmet Nur Çebi seçildi.

(EuroLeauge) Temsilcimiz Fenerbahçe Beko'yu eleyerek Turkish Airlines EuroLeague finaline adını yazdıran bir diğer temsilcimiz Anadolu Efes, Rus ekibi CSKA Moskova'ya 91-83 mağlup olarak turnuvayı ikinci tamamladı.

(2019'da kaybettiklerimiz) Ayşen Gruda, Yıldız Kenter, Tarık Ünlüoğlu, Dilber Ay, Can Bartu, Devran Çağlar, Enis Fosforoğlu, Küçük İskender, Eşref Kolçak gibi birçok ünlü isim 2019'da hayatını kaybetti.

(Golan Tepeleri) ABD Başkanı Donald Trump, "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararına imza attı

(Maduro'ya darbe girişimi) Venezuela'da ABD destekli cuntacılar tarafından Başkan Nicholas Maduro'ya karşı başarısız darbe girişimi gerçekleşti. Kendi kendini 'geçici başkan' olarak ilan eden Guaido, Venezuela'yı terk etmek zorunda kaldı.

(Mursi'nin ölümü) Muhammed Mursi mahkeme salonunda hayatını kaybetti.

(Etiyopya uçak kazası) Etiyopya Havayollarına ait yolcu uçağı, Kenya'nın başkenti Nairobi'ye yaptığı uçuş sırasında düştü. Uçaktaki 157 kişiden kurtulan olmadı.

(Türkiye-ABD ilişkileri) 2019 yılı Türkiye ABD ilişkileri açısından tansiyonu yüksek bir yıl oldu, tüm sene boyunca çeşitli konularda görüş ayrılıkları yaşandı ve yaptırımlar söz konusu oldu.

(Trump'ın azil süreci) ABD'de Başkan Donald Trump'a yönelik azil süreci dünyanın en önemli gündem maddeleri arasında yer aldı. ABD Temsilciler Meclisi Trump'ın azli istenen suçları işlediğini kabul etti.

(Libya mutabakatı) Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'yle Türkiye arasında gerçekleşen anlaşma sonrası Türkiye Hafter güçleriyle savaşması için Libya'ya asker göndermeyi gündemine taşıdı. Meclis açılır açılmaz tezkereyi gündeme getireceğini söyleyen Erdoğan'a toplumun geniş kesimleri tarafından tepki yağdı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bizim Libya'da ne işimiz var?" diye sorarken, iktidar kanadı ve yandaş yazarlar Atatürk'ün Libya'da savaştığı argümanını öne sürdü. Oysa Atatürk'ün Libya'da savaştığı dönemde Libya toprakları henüz Osmanlı'ya aitti.

Etiketler :