Dünya Bankası Kredisiyle İlgili Çarpıcı İddia! Suriyeli İşçilere Kadro Şartı Mı Var?

Dünya Bankası Kredisiyle İlgili Çarpıcı İddia! Suriyeli İşçilere Kadro Şartı Mı Var?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası'yla (DB) işbirliği çerçevesinde Türkiye'ye ek 18 milyar dolar kredi verileceğini duyurmuştu. Krediyle ilgili dikkat çeken iddialar ortaya atıldı.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş Dünya Bankası’nın Türkiye'ye verdiği krediyle ilgili dikkat çeken bir iddiada bulundu.

Karakaş, 18 milyar dolarlık krediyle ilgili “2028 yılına kadar 11 bin Suriyeli sığınmacıya devlet tarafından tarım alanında kadro verilmesi şartı konuldu” iddiasında bulundu.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, Dünya Bankası kredisiyle ilgili TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı.

Kredideki şarta göre 2028 yılına kadar 11 bin Suriyeli sığınmacıya devlet tarafından tarım alanında kadro verileceğini iddia eden Karakaş; “Milyonlarca işsizimiz varken 11 bin Suriyeliye kadro verilmesi şartını nasıl kabul edersiniz? Bu nasıl bir ihanettir?” diye sordu.

ÖZLEM ZENGİN: TARIM BAKANI'YLA KONUŞTUM

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, söz alarak, şunları söyledi:

“Şimdi Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı Beyefendi'yle konuştum, kesinlikle böyle bir şey olmadığını ifade etti” dedi.

Bunun üzerine yeniden söz alan Karakaş, “Sayın Başkanım, sanırım sayın grup başkanvekilimizin haberi yok, Tarım Bakanı okudu mu okumadı mı, bilmiyorum ama sayın Tarım Bakanı okursa 34. maddede bu benim kürsüde söylediklerimi görecektir” dedi.

Zengin’in itirazlarının devam etmesi üzerine yeniden söz alan Karakaş, “Şimdi, bakın burada ‘Formal Employment Creation’ diyor yani ‘Resmi istihdam üretilecek.’ Yani burada biz belgesiz konuşmuyoruz, metin İngilizce metin. Dolayısıyla 34. maddede de bu aynen yazıyor. Böyle bir anlaşma var, yapılmış bir anlaşma; 34. sayfada da aynen bu yazıyor. Yani biz eksik, yanlış ve belgesiz hiçbir şey konuşmayız” dedi.

CHP'DEN SORU ÖNERGESİ

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk de konuyla ilgili soru önergesi verdi.

Kredi şartlarında yer alan “Yaratılan istihdamın yüzde 50’sinin mülteci olması” konusunu da eleştiren Öztürk, “Hem kredi veriyorlar hem de mültecileri istihdam etme şartı koşuyorlar.

Mültecilere istihdam sağlamak onları ülkemizde kalıcı hale getirmek demek değil midir? AKP iktidarı bir yandan kendine seçmen devşirirken bir yandan da ülkenin demografik yapısına müdahale ediyor. Merak ediyorum, kredinin kullanılmasında bu şart ne kadar bağlayıcı?” dedi.