Emekliye Kara Haber: Yapılacak Zam Oranını Altüst Edecek!

Emekliye Kara Haber: Yapılacak Zam Oranını Altüst Edecek!
28 Şubat 2023 tarihinde Meclis'ten geçen EYT düzenlemesi ile 2 milyon 250 bin vatandaşa emeklilik kapısı açılmıştı. EYT kapsamında bu yıl ve gelecek yıl emekli olacak vatandaşlarla birlikte Türkiye'deki emekli sayısının 19 milyonu aşacağı ortaya çıktı. Emekli sayısındaki artış, sosyal güvenlik sisteminin yapısı gereği emekli maaşlarına yapılacak zam oranının düşük kalmasına neden olacak.

28 Şubat 2023 tarihinde TBMM'den geçen EYT düzenlemesi, ilk aşamada 2 milyon 250 bin vatandaşın emekli olmasına imkan tanımıştı.

İlk aşamada TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na getirilen düzenleme, burada eklenilen 'kademeli prim sistemi' ile değiştirilmiş ve EYT ile emekli olacak vatandaş sayısı yıllara yayılmıştı. Geçtiğimiz yılın ardından bu yıl ve gelecek birkaç yıl içerisinde sisteme dahil edilecek vatandaşlarla birlikte Türkiye'deki emekli sayısı 20 milyon sınırına dayanacak.

Söz konusu durum, sosyal güvenlik sisteminin yapısını bozan bir faktör olarak sunulurken, EYT nedeniyle emekli sayısında yaşanacak artış emekli maaşlarına düşük zam yapılacağı anlamına geliyor.

liras1.jpgTÜM EMEKLİ MAAŞLARINI OLUMSUZ ŞEKİLDE ETKİLEYECEK

EYT düzenlemesi sonrasında, halihazırda Türkiye'de nüfusa oranla yüksek olarak değerlendirilen emekli vatandaş sayısının daha da tırmanmış olması, Hazine'den alınan emekli payı oranına da büyük bir darbe vurmuş durumda.

Hükümet, Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon karşısında günden güne maaşları eriyen emeklilerin Hazine'den aldığı payı yüzdelik olarak artırmazken, artan emekli sayısı nedeniyle Hazine'de emeklilere ayrılan pay daha geniş kesimler tarafından paylaşılıyor. Bu durum, ortalama emekli maaşının neredeyse taban aylıkla eşitlenmesine neden olurken, konuya ilişkin 31 Mart öncesinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli sayısının fazlalığını gerekçe göstererek, emeklilere seyyanen zam yapılması halinde memur maaşlarını dahi ödemekte zorlanacaklarını itiraf etmişti.

liras2.jpgEMEKLİYE YÜKSEK ZAM İHTİMALİ BULUNMUYOR

Sosyal güvenlik sisteminin kendi kendini finanse etmesine büyük bir darbe vuran EYT düzenlemesinin asıl etkileri, gelecek yıllarda görülecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, parasal sıkılaşma süreci nedeniyle emekli ve memur maaşlarında ciddi artışların yapılamayacağının sinyallerini verirken, söz konusu durum emeklilere ayrılacak Hazine payının da yükseltilmeyeceği anlamına geliyor.

Enflasyon karşısında alım güçlerini kaybettiklerini belirten milyonlarca emekli, Temmuz ayında yapılacak zamla ciddi bir düzelme arayışına girse de, yılın geri kalan bölümünde emeklilik sistemine dahil edilecek yeni EYT'lilerin sayısı, emekli maaşlarındaki ciddi artış beklentisinin havada kalmasına neden oluyor.

Etiketler :