Böke sordu, Albayrak'tan 3 ay sonra 'tek cümlede iki link' geldi

Böke sordu, Albayrak'tan 3 ay sonra  'tek cümlede iki link' geldi
CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke'nin ekonomik kaynakların vergi cennetlerine kaçmasıyla ilgili sorusuna, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 3 ay sonra tek cümlede yer alan iki linkle cevap verdi.

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, 27 Nisan’da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi vermişti. Önergeye üç ay sonra, süresi geçtikten sonra gelen tek cümlelik yanıtta bulunan iki linke Böke Twitter üzerinden tepki gösterdi.

Böke, koronavirüs salgını süresince halk için gerekli olan ekonomik ve sosyal kaynakların oluşturulması adına vergi cennetlerine kaçan yerel kaynakların ülke ekonomisine geri döndürülmesi konusunda yapılan çalışmaları sormuştu.

Böke Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Halk adına TBMM çalışmalarım kapsamında yazılı soru sorduğum Hazine ve Maliye Bakanı, AKP Genel Başkanı’nın damadı Berat Albayrak tek satırlık ‘’linklerle’’ ‘’yanıt’’ vermiş! Linklerden biri resmi gazete diğeri de kayınpederi AKP Genel Başkanı’nın konuşması.

Bu gayriciddi, milleti ve Meclis’i küçümser tavır rejimi değiştiren siyasi zihniyetle bire bir uyumlu! Bir yandan küçümsemek, diğer yandan da ihtiyaç duyduğu anda “millet” demek de aynı zihniyetin samimiyetsizliğinin göstergesi.

Elbette biz de tek satırdan çok söyleyecek sözleri olmadığını, ülkenin sorunlarına dair yanıtın kendilerinde olmadığını çok iyi biliyoruz. Bu gerçekliği ortaya çıkartmak için de TBMM’nde soru sormaktan ve bunları her mecrada anlatmaktan geri durmayacağız.

Millet iradesini hiçe sayan Albayrak’a, yeniden egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diyeceğimiz günlerde hatırlatmak üzere yeni bir soru önergesi hazırlıyorum:

Bu gayriciddi tutumunuz milllete ve temsilcisi TBMM’ne saygı duymadığınızdan mı kaynaklanıyor? Biz o linklerin tümüne hakimiz de, siz “millet iradesi” ne demek ona hakim misiniz?

Ne olmuştu?

Koronavirüs salgınının ara marı ithalatında yaşayacağı sıkıntılar nedeniyle Türkiye’nin üretimine olumsuz etkisi olacağını, AB ve ABD pazarına yapılan ihracatın aksayacağını belirten Böke, Türkiye’nin alınması gereken ekonomik ve sosyal önlemler için yeterli kaynağa sahip olduğunu vurgulayarak, “Alınacak ekonomik önlemler için gereken kaynağın yaratılması, mevcut kaynakların bugüne kadar harcadığı alanların bu tahsislere dönük siyasi tercihlerinin değişmesine bağlıdır” demişti.

Böke, Albayrak’ın yanıtlaması talebiyle şu soruları sormuştu:

  1. Vergi cennetlerine kaçmış olan yerel kaynakların ülke ekonomisine katkısını sağlayacak adımları ne zaman atmayı düşünüyorsunuz?
  2. 2020 bütçesinin harcama kompozisyonunu yeniden gözden geçirerek halkın koronavirüs kaynaklı ekonomik ve sosyal krizden korunması açısından elzem olmayan harcamaları azaltmaya dönük çalışmaları yaptınız mı? Bu harcamaları azaltınca ortaya çıkacak mali alanı halkın ihtiyaçlarını giderecek harcamalara yönlendirmek yönünde hangi adımları attınız?
  3. Döviz bazlı Hazine garantileri sağlanmış olan kamu-özel işbirliği projelerine bu ödemeleri Türk Lirası’na çevirmek konusunda hangi çalışmaları yürüttünüz? Bugün koronavirüs salgınının ortaya çıkarttığı toplumsal, ekonomik ve sosyal etkileri azaltmak açısından öncelik olmayan bu harcamaları durdurmak hususunda görüşünüz nedir? Bu yönde bir hazırlık yaptınız mı?
  4. Vergiden kaçına faaliyetleriyle halkın olan ekonomik kaynakları yanlış yönlendirmiş olan kurumlardan bu kaynakları tahsis etmek yönünde bir hazırlık yaptınız mı? Böylesi bir dönemde çok ihtiyaç olan bu kıymetli kaynakların kaçınma veya kaçırma yoluyla halkı yoksun bırakması karşısında hangi hazırlıkları yaptınız, hangi politikaları uygulayacaksınız?

Tek cümlede iki link

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Böke’nin 27 Nisan tarihli bu önergesini yaklaşık 3 ay sonrası, süresi geçmesi üzerine 16 Temmuz’da tek cümledeki iki linkle yanıtladı.

ekran-resmi-2020-07-23-11-56-42.pngekran-resmi-2020-07-23-11-56-24.png

Etiketler :